16

Latest post of the previous page:

anbe pisze: Najpierw dostałam potwierdzenie otrzymania, a około miesiąca potem odpowiedź odmowną. Z krótkim uzasadnieniem. Fajnie, że komuś chce się odpisywać.
Ależ ja nie podważam że pan MC jest wyjątkowo uprzejmy i rzetelny i nawet uzasadnia swoje decyzje, tylko guścik ma taki a nie inny:)
Czarna Gwardia
Potęga słowa - II tekst

17
Ależ ja nie podważam że pan MC jest wyjątkowo uprzejmy i rzetelny i nawet uzasadnia swoje decyzje, tylko guścik ma taki a nie inny:)
Ale ja nie pisałam, że ktoś coś podważa. :) Czy to tak ogólnie było, a nie do mnie stwierdzenie skierowane, bo nie załapałam? ;)

A co do gustu, to każdy jakiś ma. I to, że coś może się komuś nie podobać i bierze się to, co się podoba, to akurat rozumiem, bo przecież redaktor odpowiada za to, co będzie w piśmie. I krytykę też zbiera czasem (nie tylko autor). Ale jeśli ktoś wybrał to, co uważa za najlepsze, wtedy ma czyste sumienie, choćby innym nie przypadło do gustu. Wydaje mi się zresztą, że czasem warto spróbować, mimo że podejrzewa się, że któremuś red. raczej nie podejdzie akurat ten tekst. W końcu nie siedzi się w czyjejś głowie i nigdy nic nie wiadomo. ;)

20
Nie będę zakładać nowego wątku, podczepię tutaj: Ktoś również czeka na rozwiązanie konkursu NF? ;)
Naz

'Najpierw Cię ignorują. Potem śmieją się z Ciebie. Później z Tobą walczą. Później wygrywasz.' Mahatma Gandhi

22
Byłam na Pyrkonie na spotkaniu z redaktorami Cetnarowskim i Wierzchowskim. Wspominali o konkursie, pytali kto z sali coś na niego przesłał, dali do zrozumienia, że poziom większości nie był zadowalający (np. teksty osadzone w uniwersach gier komputerowych lub przypadek kontynuacji Diuny). Poza tym było trochę o kryzysie na rynku, choć nie tak w czarnych barwach jak to przedstawia Andrzej Pilipiuk. Zwierzchowski przewiduje, że załamanie na rynku go przeczyści i koniunktura znów ruszy za parę lat. Czekanie z tekstami na lepsze czasy uważa za niebezpieczne, bo w końcu kiedy wypadnie ten właściwy moment? Powściągnąć swoje zapędy, ostrożnie wybierać wydawnictwa (przestrzegał wyraźnie przed tymi wydającymi za pieniądze autora), ale nie rezygnować - oto jego rady.

Redaktor Cetnarowski oszacował, że rocznie NF i NF Wydanie Specjalne to około 50 opowiadań, z czego w porywach 20 (rocznie!) przeznacza na debiutantów. Dla porównania: dostaje do 100 tekstów miesięcznie, acz zaznacza, że autorów jest 60-70 - przysyłają niekiedy po kilka naraz. Na pytanie o najważniejsze cechy, decydujące o przyjęciu tekstu, wskazał język (styl) i pomysł, w tej kolejności. Zapewnił też, że przy spełnieniu dwóch pierwszych warunków wpadki merytoryczne nie mają większego znaczenia. W końcu te zawsze można jeszcze zweryfikować i poprawić. Wszystkich tego typu zmian dokonuje oczywiście w porozumieniu z autorem.

Bodaj Zwierzchowski powiedział coś przerażającego: obecnie więcej jest osób chcących pisać i publikować niż tylko czytać. Szczęśliwie nie wszyscy z tych chcących są na poziomie drukowalności ;)
http://lubimyczytac.pl/autor/141613/nat ... czepkowska

24
Mnie również, aczkolwiek nie sądzę, aby ten stan potrwał długo, patrząc na stan umysłowy młodzieży z końca lat 90-siątych (obecne gimnazjum). Nie podejrzewam ich (jako ogółu) o zbytnie zapędy do pisania. Co prawda do czytania również, ale mimo wszystko tych czytających w tej grupie powinno być więcej. Chyba, że czytają tylko fejsbuka ;)

No cóż, mogę się jednak mylić. Nie wiem.

Co zaś się tyczy tematu - fajnie, że tego typu wykład miał miejsce. Dzięki, Natalio za sprawozdanie :)
Strona autorska: http://zalecka-wojtaszek.pl

Wsparcie dla pisarzy: http://www.gabinet-holistic.com/
Pracuję z pisarzami, którzy mają poczucie, że nie do końca wykorzystują swój czas i potencjał i nie realizują się tak, jak by chcieli. Pomagam im przezwyciężać przeszkody związane z procesem twórczym i śmiało dzielić się sobą ze światem.

28
Natalia Szczepkowska, jeśli mogę coś doradzić - poczekaj. Redaktor Cetnarowski ma górę tekstów, która to góra narosła mu przez okres wakacji. Myślę, że się odezwie. Nie tylko Ty czekasz. ;)

31
Miałam okazję rozmawiać z MC na Polconie i powiedział mi dwie rzeczy:
- kolejka jest ogromna i wtedy (tj. koniec sierpnia) czytał dopiero to, co przyszło w połowie maja (a podobno miesięcznie dostaje od 50 do 70 opowiadań).
- odpowiada nawet wtedy, kiedy odrzuca tekst.
Dlatego trzeba czekać cierpliwie. Ja czekam...
Nikt nie kupi powieści urban fantasy, żeby w środku znaleźć polskie kino moralnego niepokoju.
by Bel
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wydawnictwa”