16

Latest post of the previous page:

Co do widzenia, to tak, jest to możliwe, bo nie tylko masa dużych obiektów zakrzywia przestrzeń, ale i Ciemnej materii i energii, które stanowią większość wszechświata. Obraz ten były jednak jak wspomniano obrazem sprzed miliardów lat.
PS: nie pamiętam, czy w filmie krótkometrażowym, czy w jakiejś książce co mi się przez ręce przewinęła, jednak gdzieś to już spotkałem

Co do lotu lotu prosto i powrotu do momentu startu (niczym w jednych z komiksów Kaczora Donalda), sądzę, że to praktycznie niemożliwe z czystego faktu, że statek nie poleci ci idealnie prosto, bo trafi w obiekty jak choćby Gwiazda Neutronowa,a zderzenie się,byłoby delikatnie mówiąc szkodliwe. Statek wiec musi nawigować jeśli leci w normalnej przestrzeni.

Wiesz wszechświat w zasadzie jest swego rodzaju kulą. Wielki wybuch był według teorii w punkcie i rozszerzanie nastąpiło we wszystkich kierunkach. Wiech choć obiekty poruszają się z różną prędkością, to można uznać, że gdyby patrzeć z daleka, z miejsca gdzie materia i energia wywołana Wielkim Wybuchem nie dotarła jeszcze, przypomina on w uproszczeniu kule, ale to tylko takie moje myślenie.

w zasadzie to wszystko jest w pewnej części moje wnioski, na podstawie drobnej wiedzy ze szkoły i ciekawostek jakie mnie interesowały, wiec możliwe, ze mam blednę postrzeganie tego.
Myślałam, żeby nadać wszechświatowi kształt wirującej obwarzanki, której jądro jest zlepkiem materii o bardzo dużej masie i grawitacji. Ta jest równowazona przez siłę odśrodkową kosmosu, którego krawędzie rozpraszają się w kierunku nieskończoności. Jak to brzmi ?
Mi to brzmi jak pierścienie wokół Saturna w gigantycznym powiększeniu. Jednak tak nawiasem, jak powstałby taki wszechświat?
-Może jak będę dużym chłopcem, ludzie będą mnie prosić o pomoc.
-Albo żebyś się przesunął.

17
To zaczyna brzmieć ciekawie ;)

Brak mi wiedzy, żeby jakoś wybitnie z tym polemizować. (jak rozumiem pierwszy wybuch powoduje "rozrzucanie" materii z centrum, po czym wszystko zwalnia i wraca na kupę i mamy kolejny wybuch, który znów rozrzuca materię tak?)

Myślę, że to zaczyna być ten moment, kiedy możesz zaryzykować. Pewnie jakiś facet, który teraz w CERNie obgryza paznokcie w dwie minuty sprowadziłby Cię na ziemię, ale Ty piszesz opowiadanie. Ono nie ma wyznaczań trendów naukowych na najbliższe półwiecze, ono ma sprawić, że zawieszenie niewiary nie będzie gigantyczną trudnością dla kogoś, kto o fizyce ma jako takie pojęcie.
Seks i przemoc.

...I jeszcze blog: https://web.facebook.com/Tadeusz-Michro ... 228022850/
oraz: http://www.tadeuszmichrowski.com

18
dzięki TadekM :-) Mi też brak wiedzy, pewnie dlatego pozwalałm sobie na takie pole do manewru. Chciałam tylko w opowiadaniu ukazać alternatywną, dosyć zwariowaną wizję Wszechświata, ale głównym wątkiem mają być perypetie bohaterów, dla których zjawiska we Wszechświecie są alegorią (mam nadzieję, że dobrze użyłam słowa alegoria?). Trochę już mnie ukierunkowaliście. Dziękuję.
Thug, nad Twoim pytaniem będę dumała na wykładzie z matematyki. Może abstrakcja tego przedmiotu do czegoś mnie natchnie :-)

19
Caroll pisze:Magic napisał/a:
Przecież tak naprawdę to ludzie nie mają zielonego pojęcia o Wszechświecie i o tym, jak ten funkcjonuje. Wszystko to, co nam naukowcy sprzedają, to tylko teorie, pomysły, przypuszczenia i ewentualności.

Nie jest tak, że nic nie wiemy. A to co wiemy wynika z obserwacji, pomiarów i ... wzorów. Nie są to zatem tylko przypuszczenia.
Jesteśmy przez długie lata przekonani o słuszności wyników naszych obserwacji i pomiarów, a potem się nagle okazuje, że jakiś 13-latek w Indiach, swoimi pomiarami potrafił obalić teorię względności... albo Pluton przestaje być nagle dziewiątą planetą w naszym układzie słonecznym...
Nie jest naj­ważniej­sze, byś był lep­szy od in­nych. Naj­ważniej­sze jest, byś był lep­szy od sa­mego siebie z dnia wczorajszego. - Mahatma Gandhi

"tylko grafomani nie mają żadnych wątpliwości odnośnie swojej tfurczości" - Navajero

20
Magic pisze:Jesteśmy przez długie lata przekonani o słuszności wyników naszych obserwacji i pomiarów, a potem się nagle okazuje, że jakiś 13-latek w Indiach, swoimi pomiarami potrafił obalić teorię względności...
Nie ma jak wierzyć tabloidom :)
Sprawdź, czy obalił, co obalił i jak się ma w tej chwili Einstein :)

Ad rem: taki wszechświat nie mógłby funkcjonować. A w rozważaniach większość z was pomija istotny element: czas :) ale na długie wywody nie mam siły :)
Mówcie mi Pegasus :)
Miłek z Czarnego Lasu http://tvsfa.com/index.php/milek-z-czarnego-lasu/ FB: https://www.facebook.com/romek.pawlak

21
Lady Kiler,może zamiast Wielkiego Wybuchu, byłby rozpad części ośrodka?
Cześć jego by została i tworzyła dostatecznie duża siłę grawitacyjną, by utrzymać wszechświat w swego rodzaju równowadze, a reszta tworzyła by obłok wokół niego,a to chcesz osiągnąć, prawda?
-Może jak będę dużym chłopcem, ludzie będą mnie prosić o pomoc.
-Albo żebyś się przesunął.

22
Romek Pawlak pisze:Nie ma jak wierzyć tabloidom :)
Sprawdź, czy obalił, co obalił i jak się ma w tej chwili Einstein :)
Brukowców nie czytuję, informacje mam potwierdzone, na tyle, na ile to możliwe, a Einstein... chyba juz dawno trupem jest... ;)
Nie jest naj­ważniej­sze, byś był lep­szy od in­nych. Naj­ważniej­sze jest, byś był lep­szy od sa­mego siebie z dnia wczorajszego. - Mahatma Gandhi

"tylko grafomani nie mają żadnych wątpliwości odnośnie swojej tfurczości" - Navajero

24
Romek, specjalnie dla ciebie :)

A to jeszcze nie jest to dziecko, o którym wcześniej wspominałam...

27
Wybacz Magic ale co to jest? Zwykły artykuł z gazety. Notabene jest tam zdjęcie z filmiku gdzie chłopaczek rozwiązuje całkę na szybie (taki chwyt marketingowy, pewnikiem to ten usunięty materiał z dołu strony), szkoda że nikt w tym filmiku nie zauważył naprawdę szkolnego błędu.
Wszechnica Szermiercza Zaprasza!!!

Pióro mocniejsze jest od miecza. Szczególnie pióro szabli.
:ulan:

28
We właściwym. Szukałem publikacji naukowych.
Przecież to kolejny gazetowy news, że jest zdolny nastolatek (i obawiam się, że gdyby nie autystyk, to byśmy o tym nie usłyszeli).
A potem zaczynają się schody. Bo ja cię pytam, gdzie jego odkrycia, gdzie publikacje naukowe - bo tak się uprawia naukę, niestety, że wyniki się publikuje w określonych miejscach - a w zwrocie dostaję jutuba, MailOnline i - cóż za szczęście - "And now Jake has embarked on his most ambitious project yet - his own 'expanded version of Einstein's theory of relativity'".

Pozwolisz, że poczekam, aż on ten projekt zrealizuje? Wtedy dowiemy się, czy pojechał Einsteina, czy dołączy do grona tych, co próbowali i polegli.

Tak serio, na pęczki takich zapowiedzi. A Einstein wciąż się broni.
Mówcie mi Pegasus :)
Miłek z Czarnego Lasu http://tvsfa.com/index.php/milek-z-czarnego-lasu/ FB: https://www.facebook.com/romek.pawlak

30
Krótki artykuł z oficjalnej strony Uniwersytetu w Indianie.
http://newsinfo.iu.edu/web/page/normal/18213.html

Chciałam dodać, że nie próbuję cię w żaden sposób przekonać. Ty masz prawo nie wierzyć, a ja mam prawo wierzyć.

Przypomina mi to trochę temat piramid w Bośni. Ich odkrycie wywraca do góry nogami całą wiedzę o powstaniu ludzkości i wysoko rozwiniętych cywilizacjach, mimo to świat nauki nie jest zainteresowany dalszymi badaniami. Dlaczego? No cóż, ludzie już tak mają. Jak im coś nie pasuje do światopogladu to to ignorują. Galileo Galilei też musiał trochę poczekac, zanim ktoś mu uwierzył...

31
Magic nie rozumiesz. Będziemy o nim mówić jako o naukowcu jak opublikuje wyniki swoich badań. Wiele osób ma różne teorie w tym wiele bardzo rewolucyjnych. Przykładowo w Ameryce co rocznie przyznawane są granty na skonstruowanie prepetum mobile. Niestety bardzo rzadko zdarza się że taka teoria jest prawdziwa.
Magic pisze:Przypomina mi to trochę temat piramid w Bośni. Ich odkrycie wywraca do góry nogami całą wiedzę o powstaniu ludzkości i wysoko rozwiniętych cywilizacjach, mimo to świat nauki nie jest zainteresowany dalszymi badaniami. Dlaczego? No cóż, ludzie już tak mają. Jak im coś nie pasuje do światopogladu to to ignorują.
Nie wiem jaką masz styczność z badaniami naukowymi ale to jest mocno nieprawdziwe twierdzenie. Brak dalszych badań nad tymi piramidami wynika nie z ignorancji, bo w nauce takie pojęcie nie występuje. Jeżeli ty coś ignorujesz to inny zespół badawczy z chęcią się temu przyjrzy. I nie ma jednomyślności w środowisku naukowym. Jeżeli nikt tych piramid nie bada to znaczy tylko, że albo ktoś udowodnił że nie warto się nimi zajmować lub obecnie ich priorytet do przyznania dotacji na badanie jest bardzo niski bo czekają inne bardziej obiecujące badania. Prosta brutalna prawda.
Magic pisze:Galileo Galilei też musiał trochę poczekac, zanim ktoś mu uwierzył...
Tylko to nie była sprawa nauki a polityki. Kościół doskonale zdawał sobie sprawę z prawdziwości odkrycia Galileusza (chociażby dzieła Kopernika) tylko nie był gotów na rewolucję jaką to za sobą nosiło. Obecnie nie ma takich problemów. Zmiana w teorii względności Einsteina nie wpłynie zasadniczo na znana fizykę w obrębie ziemi (chyba że doprowadzi to do powstania skoków w czasie ale to niesie ze sobą jeszcze inne problemy) My dobrze funkcjonujemy w klasycznej fizyce Newtonowskiej.
Wszechnica Szermiercza Zaprasza!!!

Pióro mocniejsze jest od miecza. Szczególnie pióro szabli.
:ulan:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Kreatorium”