Konkurs - Science fiction po polsku 2

1
Ze strony organizatora:

KOLEJNA EDYCJA KONKURSU DLA MŁODYCH PISARZY!
W zeszłym roku daliśmy Wam szansę... Wykorzystaliście ją, a antologia okazała się strzałem w dzesiątkę :) W tym roku dajemy Wam ponownie szansę, w drugiej już edycji tego konkursu. Macie szansę zaistnieć w fantastycznej antologii wydawnictwa Paperback. Kolejni znani autorzy dołączają do projektu. Znane nazwiska, znani twórcy, a wśród nich... być może właśnie Ty!
Na Wasze opowiadania z gatunku science fiction czekamy od dnia dzisiejszego, do 16 czerwca 2013 roku.

Więcej informacji: http://www.paperback.com.pl/konkurssss.html

Mamy tutaj trochę twórców SF, może ktoś się skusi? ;)
Powiadają, że taki nie nazwany świat z morzem zamiast nieba nie może istnieć. Jakże się mylą ci, którzy tak gadają. Niechaj tylko wyobrażą sobie nieskończoność, a reszta będzie prosta.
R. Zelazny "Stwory światła i ciemności"

Strona autorska
Powieść "Odejścia"
Powieść "Taniec gór żywych"

2
A się skuszę. Ciekawa perspektywa. Publikacja papierowa to zawsze łakomy kąsek. Wolę to od kasy. ;) Niestety nigdy o tym wydawnictwie nie słyszałem, ale na pewno poszukam ich poprzedniej antologii.
"Mówię sam do siebie, ale ponieważ cenię sobie swoją opinię, nadałem sobie tytuł doktora." Erich Segal

Sky Is Over

6
Caroll pisze:Lepsze to niż jakaś książka albo dyplom...
Otóż to. Własny tekst w antologii, która może być strzałem w dziesiątkę, to strzał w dziesiątkę. ;)
"Mówię sam do siebie, ale ponieważ cenię sobie swoją opinię, nadałem sobie tytuł doktora." Erich Segal

Sky Is Over

7
Z tym strzałem w dziesiątkę to bym nie przesadzał, bo co prawda o pierwszej części czytałem kilka dobrych recenzji, to tak ogólnie nie było za dużo o niej mowy. Natomiast dla debiutanta to całkiem dobry start :)
I pity the fool who goes out tryin' to take over da world, then runs home cryin' to his momma!
B.A. = Bad Attitude

8
B.A.Urbański pisze:tak ogólnie nie było za dużo o niej mowy.
Pozostaje wierzyć, że wydawcy wyciągnęli z tego jakąś nauczkę, co nie?

Sky Is Over

9
Mnie się wydaje, że antologie po prostu nie cieszą się za dużą popularnością.
Ale też żeby nie było, że tylko narzekam, to chcę powiedzieć, że myślę, że to ciekawy konkurs, jeśli ktoś lubi i pisuje SF.
I pity the fool who goes out tryin' to take over da world, then runs home cryin' to his momma!
B.A. = Bad Attitude

11
B.A.Urbański pisze:Natomiast dla debiutanta to całkiem dobry start :)
Zwłaszcza, że do pierwszej edycji wybrali aż cztery opowiadania przysłane na konkurs. To z jednej strony dobrze, bo zwykle walczy się o jedno miejsce między okładkami, z drugiej jednak więcej nazwisk debiutantów na okładce to mniejsza szansa na dotarcie do szerszego grona odbiorców. Tak czy inaczej, spróbować warto.
TadekM pisze:Czy tylko mnie irytują konkursy, gdzie nagrodą jest publikacja? Ma to w sobie coś z żerowania.
Ze strony wydawnictwa, dział najczęściej zadawanych pytań:
8) A pieniążki dostanę?
- no nieee, ciesz się z debiutu! Ale ok... główną nagrodą jest druk w antologii. Przewidujemy jeszcze dodatkowe atrakcje, ale najpierw, proszę... wygraj konkurs!

Problem, czy publikowane teksty z konkursów nagradzać dodatkowo pieniędzmi, jest stary jak idea antologii. Ostatni duży spór w tym temacie rozgorzał przy okazji dwóch równoległych konkursów w grudniu 2012 - na opowiadanie do NF (kasa) i do antologii FS (kasy brak) - zwłaszcza na stronie facebookowego wydarzenia założonej przez Fabrykę. Spór ostatecznie nierozstrzygalny, bo zawsze można powiedzieć "dobrze by było, ale jednak..." Osobiście uważam, że jakieś tam wynagrodzenie powinno być, ostatecznie pisarz powietrzem nie żyje.

12
Poprzednia antologia nie zebrała dobrych recenzji, ale ja pewnie i tak wezmę udział. Zwłaszcza, że tyle czasu.

13
I jak Wam idzie pisanie? Ja mam nadzieję w tym tygodniu skonczyc...
"Optymizm to obłęd dowodzenia, że wszystko jest dobrze kiedy nam się dzieje źle "

15
Zoraj pisze:O, Rapsodia, dzięki za odświeżenie tematu :D

Może coś się urodzi do szesnastego.
No to jak wygrasz to stawiasz piwo za przypomnienie :)
"Optymizm to obłęd dowodzenia, że wszystko jest dobrze kiedy nam się dzieje źle "
ODPOWIEDZ

Wróć do „Konkursy literacko-poetyckie”