16

Latest post of the previous page:

Ja załapałam od razu, że to parafraza Tuwima. :P Nawet sobie czytałam takim rytmem, jak powiedziano Tuwima w jednej ze sztuk wystawianych w Teatrze Roma ("Całujcie mnie wszyscy w dupę" w ich wykonaniu jest nawet na youtubie). Tylko nie rozumiem, po co. Po co pisać jak Tuwim, po co stosować tę samą formę, podobny przekaz, po co, po co, po co. Po co? Tuwim to już wszystko powiedział, tak samo, a nawet lepiej, tylko trzeba sobie samemu podstawić pod jego gadkę kontekst, o którym mówisz. Jako zabawa, wypróbowanie się - super. Jako próba przekazania czegoś ważnego - średnio. Ale może się tylko czepiam. Próbuję odpowiedzieć sobie na trzy pytania: co, do kogo i po co, i mi nie wychodzi to trzecie.
Dzwoń po posiłki!

17
Chii pisze:Nawet sobie czytałam takim rytmem, jak powiedziano Tuwima w jednej ze sztuk wystawianych w Teatrze Roma ("Całujcie mnie wszyscy w dupę" w ich wykonaniu jest nawet na youtubie).

Bo jest pisany podobnym metrum.
Chii pisze:Po co pisać jak Tuwim, po co stosować tę samą formę, podobny przekaz, po co, po co, po co. Po co?
That is the question!
1 | 2 | 3 | 4 | O poezji

18
Natasza pisze:
barteczekm pisze: Aha - miałam powiedzieć, że Balem w operze Tuwima bardzo pachnie ten wiersz. Bardzo - bardzo.

Bardziej "całujcie mnie wszyscy w dupę" Tuwima. Inspirowane właśnie tym wierszem. Taka zabawa słowem
Natasza pisze:Mogłeś oddać Tuwimowi co Tuwima, wiesz?
Oddałem. Nie wymieniłem go z Nazwiska pod tematem w opisie ale napisałem "że nigdy nie będzie tak dobre jak pocałujcie mnie wszyscy w dupę ale inspiracja jest"
Natasza pisze: bo rzeczywiście wychodzi, że nie rozpoznałam wiersza
Nie ma się co tym martwić. Nie trzeba wszystkiego znać, aby być profesjonalistą w danej dziedzinie.
Natasza pisze: nawet mnie zdziwiło, bo jako parafraza jest poetycko lepsza od każdego Twojego własnego, który tu wkleiłeś.
Kwestia gustu i zamiłowań, ale bardzo dziękuję za miłe słowo. Jednak nie jestem aż tak denny ;)

pozdrawiam

B.M

[ Dodano: Pon 22 Lip, 2013 ]
Chii pisze:Ja załapałam od razu, że to parafraza Tuwima. :P
Byłem przekonany, że złapiesz. Inaczej być nie mogło.
Chii pisze:w Teatrze Roma ("Całujcie mnie wszyscy w dupę" w ich wykonaniu jest nawet na youtubie).
Szkoda, że w sztuce wiersz został ocenzurowany co moim zdaniem było krzywdzące dla Tuwima.
Chii pisze:Tylko nie rozumiem, po co. Po co pisać jak Tuwim, po co stosować tę samą formę, podobny przekaz, po co, po co, po co. Po co?
This is not a question!
Nie rozumiem, po co, po co, po co szukać dziury w całym?

That is the question! Sepryot. (tak na marginesie refleksyjna ironia jest czym innym niż pyszna kpina) ;)
Chii pisze: Jako zabawa, wypróbowanie się - super.
Wielkie dzięki za choć jedno miłe słowo w zalewie krytyki.
Chii pisze:Jako próba przekazania czegoś ważnego - średnio.
Kwestia subiektywnych odczuć.
Chii pisze:Ale może się tylko czepiam.
trafna refleksja
Chii pisze:Próbuję odpowiedzieć sobie na trzy pytania: co, do kogo i po co, i mi nie wychodzi to trzecie.
Trzecie - ku przestrodze ;)

pozdrawiam serdecznie

B.M.
"Być może pewnego dnia doznam nagle objawienia
I zobaczę drugą stronę tego monumentalnego, groteskowego żartu.
I zaśmieję się wtedy.
I zrozumiem, czym jest życie."
Sylvia Plath

www.bartoszmikolajczyk.pl

19
barteczekm pisze: Oddałem. Nie wymieniłem go z Nazwiska pod tematem w opisie ale napisałem "że nigdy nie będzie tak dobre jak pocałujcie mnie wszyscy w dupę ale inspiracja jest"
To ja z tymi pretensjami nazad i
barteczekm, p r z e p r a s z a m .
Wchodzę na wątek z "posty nieczytanie" nie z działu "Poezja", to opis umknął mi

To ja do meritum - czyli rozmowy o tekście:
zalewu krytyki to tu nie ma, ot, może kpie z kranu
Chii zapytała "po co" i to pytanie mi się wydaje ważne, z uwagi na to, że... tekst na portalu literackim jest swoistą formą wskazania paluchem - wy się odpieprzcie, bo reprezentujecie... tu każdy sobie znajduje inwektywę do niego. Pewnie stąd nasze - moje i Sepa - pytania.
Tuwim - jako poeta uznany i jeden z najlepszych wtedy - legitymował "Całujcie mnie wszyscy w dupę" całym talentem i miejscem, w antologiach historii literatury. Ten kontekst jest istotny, kiedy utwór jest jazdą na Tuwimie przeciwko środowiskom twórczym.
Jako Twój przez obecność cudzego osobisty przekaz staje pretensjonalny. Forma więc zadecydowała, że rzeczywiste Twoje konteksty są nieistotne. Jakby czteroletni chłopczyk powtarzał "Kobiety są głupie".
Ostatnio zmieniony pn 22 lip 2013, 09:12 przez Natasza, łącznie zmieniany 1 raz.
Granice mego języka bedeuten die Grenzen meiner Welt.(Wittgenstein w połowie rozumiany)

20
Natasza pisze:
barteczekm pisze: Oddałem. Nie wymieniłem go z Nazwiska pod tematem w opisie ale napisałem "że nigdy nie będzie tak dobre jak pocałujcie mnie wszyscy w dupę ale inspiracja jest"
To ja z tymi pretensjami nazad i
barteczekm, p r z e p r a s z a m .
Wchodzę na wątek z "posty nieczytanie" nie z działu "Poezja", to opis umknął mi

Ja się rzadko kiedy gniewam :). także nie musisz przepraszać. Jednak cenię to, że potrafisz przyznać się do błędów W zalewie zadufania i pychy jest to coraz mniej spotykane. Wielki za to szacunek

pozdrawiam

B.M.

Sylvia Plath

21
Hej,

Mnie to się nawet podoba, szczególnie
praczki, co nigdy nic nie prały

tylko co u licha zawinili
Sportsmeni których wręcz nie znoszę

Pozdrowienia,

G.
"Każdy jest sumą swoich blizn" Matthew Woodring Stover

Always cheat; always win. If you walk away, it was a fair fight. The only unfair fight is the one you lose.

22
Godhand pisze:Cytat:

Cytat:
widzisz? Musisz się z Tuwima tłumaczyć, bo przekształcenie "pocałujcie mnie w dupę" na "odpieprzcie się od kultury" zmieniło sens i logikę wypowiedzi :D
Granice mego języka bedeuten die Grenzen meiner Welt.(Wittgenstein w połowie rozumiany)

23
Natasza pisze:To ja do meritum - czyli rozmowy o tekście:
zalewu krytyki to tu nie ma, ot, może kpie z kranu
Chii zapytała "po co" i to pytanie mi się wydaje ważne, z uwagi na to, że... tekst na portalu literackim jest swoistą formą wskazania paluchem - wy się odpieprzcie, bo reprezentujecie... tu każdy sobie znajduje inwektywę do niego. Pewnie stąd nasze - moje i Sepa - pytania.
Tuwim - jako poeta uznany i jeden z najlepszych wtedy - legitymował "Całujcie mnie wszyscy w dupę" całym talentem i miejscem, w antologiach historii literatury. Ten kontekst jest istotny, kiedy utwór jest jazdą na Tuwimie przeciwko środowiskom twórczym.
Jako Twój przez obecność cudzego osobisty przekaz staje pretensjonalny. Forma więc zadecydowała, że rzeczywiste Twoje konteksty są nieistotne. Jakby czteroletni chłopczyk powtarzał "Kobiety są głupie".
Z zalewem krytyki to była delikatna ironia. Krytyka jest oczywiście wskazana i jestem za krytyką oczywiście konstruktywną, która akurat Ty czynisz czym wzbudzasz mój szacunek. Tak jak pisałem wcześniej jest to żart - zabawa słowem bez chęci zaprezentowania jakiegoś poważnego przekazu. Nie jadę po środowiskach twórczych. Nawet taki cel mi nie przyświecał. Wymieniłem tych których postawy ogólnie mi nie pasują. Oczywiście zdecydowanie gorzej niż Tuwim, oczywiście nie wymyśliłem nic nowego tylko kolokwialnie mówiąc zerżnąłem formę. Dlatego nie opisałem tego w sposób pompatyczny, że "ach jaki jestem wspaniały i zrobiłem coś takiego". Jak widzisz na samym początku dałem jasno do zrozumienia że to Tuwim. Jest sporo takich twórców, którzy wzorują się na innych i wręcz bezczelnie kopiują formę innych poetów (Naśladowców stylu i formy Szymborskiej jest całe mnóstwo). Różnica między mną a takimi naśladowcami jest taka, że ja zaznaczam że od Tuwima a oni twierdzą że są wybitni a tak naprawdę są marnymi kopiami.

pozdrawiam

B.M.

Godhand pisze:Hej,

Mnie to się nawet podoba, szczególnie

Jestem wielkim fanem piłki nożnej i ogólnie sportu. Jednak jestem ostatnio bardzo mocno zirytowany (pewnie jak każdy kibic) postawą tych ludzi. Z jednej strony lubię a jednocześnie nie znoszę

pozdrawiam

B.M.

Natasza pisze:
Godhand pisze:Cytat:

Cytat:
widzisz? Musisz się z Tuwima tłumaczyć, bo przekształcenie "pocałujcie mnie w dupę" na "odpieprzcie się od kultury" zmieniło sens i logikę wypowiedzi :D
Wiem, że zmieniło. To żarcik - zabawa słowem. Kiedyś się bawiłem na styl Fredry. Chyba wrzucę. Tez pewnie gorzej niż on. Po prostu lubię zabawę rymami nawet celowo kopiując styl innych. Stąd też mój wcześniej zaprezentowany w eseju stosunek do wierszy wolnych i białych. Każdy ma przecież prawo do nielubienia lub lubienia pewnych form ;)

pozdrawiam

B.M.
I zaśmieję się wtedy.
Sylvia Plath

24
barteczekm pisze:This is not a question!

That is the question! Sepryot. (tak na marginesie refleksyjna ironia jest czym innym niż pyszna kpina)
Po co szukać dziury w całym? Poważnie? To jest pytanie o istotę takiego zjawiska jak pisanie poezji...
1 | 2 | 3 | 4 | O poezji

25
Sepryot pisze:
barteczekm pisze:This is not a question!

That is the question! Sepryot. (tak na marginesie refleksyjna ironia jest czym innym niż pyszna kpina)
Po co szukać dziury w całym? Poważnie? To jest pytanie o istotę takiego zjawiska jak pisanie poezji...
Twoje wypowiedzi bardzo mnie radują. Świadczą o tym, że moja praca badawcza i tezy które stawiam w swojej pracy naukowej (pewnie Ciebie to zdziwi ale jest to rozprawa doktorska) są słuszne. Przez szacunek dla dam i dyskrecję która powinna cechować prawdziwego mężczyznę nie będę publicznie ich prezentował.

pozdrawiam serdecznie

B.M.
I zaśmieję się wtedy.
Sylvia Plath

27
Sepryot pisze:No, jedno osiągnąłeś: powyższy post to sobie zapamiętam na długo. ;)

Powodzenia w literaturze.
Jako pedagoga bardzo cieszy mnie kiedy wypowiedź niesie duży ładunek pedagogiczno - wychowawczy. Cieszy mnie to również,że zapamiętasz. Mam tylko nadzieję, że przyniesie to efekt pozytywnego progresu socjalizacji wtórnej a nie odwrotnie. Trzymam kciuki za Twój rozwój naukowy.

pozdrawiam

B.M.
I zaśmieję się wtedy.
Sylvia Plath

ODPOWIEDZ

Wróć do „Poezja rymowana”