Latest post of the previous page:
Sep, idz Ty z Twoimi podstawami.
Jestem baaardzo podejrzliwy jak cos takiego slysze.Bartosh16 pisze:Będę się za to zabierał wkrótce
Ja sie niedlugo zabieram za swoj system filozoficzny. Szkole.
Moderatorzy: Poetyfikatorzy, Weryfikatorzy, Moderatorzy, Zaufani przyjaciele
Latest post of the previous page:
Sep, idz Ty z Twoimi podstawami.Jestem baaardzo podejrzliwy jak cos takiego slysze.Bartosh16 pisze:Będę się za to zabierał wkrótce
Po przeczytaniu definicji morfonologii, stwierdziłem, że jednak się poddamSepryot pisze:Zanalizuj morfonologicznie rzeczownik "więź".Bartosh16 pisze:Zależy, co rozumiesz przez słowo 'podstawy'.
Nataszo, struktura języków naturalnych rozwijała się stopniowo.Natasza pisze: Marcin, rzecz w tym, że nie ma "skromniejszego zakresu" na poziomie struktury. Struktura jest albo jej nie ma. Tertium non datur.
Moim zdaniem Tolkien zrobił tym niechcący krzywdę fantasy. Był o wiele za dobry - stworzył swoje języki i dał im charakterystyczną melodię (np. pewne zbitki spółgłosek są popularne, inne zabronione, poza tym wymowa). Bardzo zapadają w pamięć.Marcin Dolecki pisze: Tolkien, pasjonat językoznawstwa, jest pod względem tworzenia języków w literaturze tytanem. Domyślam się, że część pisarzy idzie w jego ślady, chociaż w skromniejszym zakresie.
Jedna moja znajoma opracowywała język używany w wykreowanym przez nią uniwersum przez 5 lat( i nadal nad nim pracuje) stworzyła od podstaw wszystko: alfabet, gramatykę, fleksję, 12 różnych czasów - każdy wymagał innego szyku zdania i odmiany rzeczowników.Natasza pisze:Otóż to! A my chcemy w tydzień/rokMarcin Dolecki pisze:Nataszo, struktura języków naturalnych rozwijała się stopniowo.
A kolega zadaje sobie sprawę, że przykładowo w słowniku języka polskiego znajduje się około 250 tyś unikalnych słów podstawowych i ponad 4 miliony form z odmianami ?LubieCię pisze:Jak ostatnim razem z nim o tym gadałam, miała już w słowniku ponad 1000 słów i pracowała nad kolejnymi znakami. A ma jeszcze w planach dialekty!