Latest post of the previous page:
Pojem okruchy. Znaczy zgadnę se pomoc. "Okręt" Lothar-Günther Buchheim? Nie czytałem. Ale poszedłem po Monsarracie i się znalazł :-)452
I co ja mam zrobić?
Kim jest X? Buchheim i Monsarrat, ok.
Chodziło mi o fantastyczną powieść Monsarrata "Okrutne morze"
Pomocą był "Das Boot" Buchheima (także autor Twierdzy)
Obie powieści warte czytania symultanicznego
wtedy jeden bohater jest "nad" na korwecie chroniącej konwoje, drugi "pod" w niemieckim okręcie podwodnym. Genialne wrażenia!
Kim jest X? Buchheim i Monsarrat, ok.
Chodziło mi o fantastyczną powieść Monsarrata "Okrutne morze"
Pomocą był "Das Boot" Buchheima (także autor Twierdzy)
Obie powieści warte czytania symultanicznego
wtedy jeden bohater jest "nad" na korwecie chroniącej konwoje, drugi "pod" w niemieckim okręcie podwodnym. Genialne wrażenia!
Granice mego języka bedeuten die Grenzen meiner Welt.(Wittgenstein w połowie rozumiany)
453
No nic nie możesz zrobić :-) Ślepy w karty nie gra. Widocznie nocne przymulenie nie pozwoliło mi docenić przewrotności w konstrukcji zagadki.
"Okrutne" czytałem tuż po wyginięciu dinozaurów, a na Gozo nie chciało mi się popitalać, żeby obejrzeć chałupę gościa, bo tubylcy są zachłanni i na pewno chcieliby, żeby im za taką przyjemność zapłacić z 10 eurasów. A ja z definicji nie oglądam płatnych atrakcji :-P
To dawaj następne i będzie dobrze. Gospodyni się chyba nie obrazi za ustalenia za Jej plecami :-)
"Okrutne" czytałem tuż po wyginięciu dinozaurów, a na Gozo nie chciało mi się popitalać, żeby obejrzeć chałupę gościa, bo tubylcy są zachłanni i na pewno chcieliby, żeby im za taką przyjemność zapłacić z 10 eurasów. A ja z definicji nie oglądam płatnych atrakcji :-P
To dawaj następne i będzie dobrze. Gospodyni się chyba nie obrazi za ustalenia za Jej plecami :-)
454
Jako że dobrze żarło i zdechło, to wkroczyć muszę i oznajmić, że teraz czekamy na zagadkę wymyśloną przez Leszka! Leszku, mikrofon (i parkiet) jest Twój!
Oczywiście nieunikniona metafora, węgorz lub gwiazda, oczywiście czepianie się obrazu, oczywiście fikcja ergo spokój bibliotek i foteli; cóż chcesz, inaczej nie można zostać maharadżą Dżajpur, ławicą węgorzy, człowiekiem wznoszącym twarz ku przepastnej rudowłosej nocy.
Julio Cortázar: Proza z obserwatorium
Ryju malowany spróbuj nazwać nienazwane - Lech Janerka
Julio Cortázar: Proza z obserwatorium
Ryju malowany spróbuj nazwać nienazwane - Lech Janerka
455
Eeeee....ekhem, usprawiedliwić się chciałem. No bo rozwiązanie wyszło zupełnym przypadkiem i w sposób nieplanowany, więc by było niehalo udawać, że zgadłem.
A Natasza to wzięła i zasnęła na lekcji, proszpani, to jej się należy uwaga w dzienniczku :-( Rodziców też bym wezwał, bo co to ma być :-P
Ale z Gospodynią to nie dyskutuję i już lecę z pytankiem.
Czy można doznać poważnych obrażeń na duszy gadając do sitka? Sportowo?
Ano, chyba można. Ano zwłaszcza, jak się ma zabronionego ojca. I niełatwe wspomnienia. I jak się przedtem na przykład fedrowało na grubie. Albo latało za krążkiem.
Ano wtedy z otchłani pisze się na przykład o ograniczaniu populacji zwierząt leśnych. Pięknie się pisze.
I nieporadna stylistyka niech nie zmyli.
A Natasza to wzięła i zasnęła na lekcji, proszpani, to jej się należy uwaga w dzienniczku :-( Rodziców też bym wezwał, bo co to ma być :-P
Ale z Gospodynią to nie dyskutuję i już lecę z pytankiem.
Czy można doznać poważnych obrażeń na duszy gadając do sitka? Sportowo?
Ano, chyba można. Ano zwłaszcza, jak się ma zabronionego ojca. I niełatwe wspomnienia. I jak się przedtem na przykład fedrowało na grubie. Albo latało za krążkiem.
Ano wtedy z otchłani pisze się na przykład o ograniczaniu populacji zwierząt leśnych. Pięknie się pisze.
I nieporadna stylistyka niech nie zmyli.
458
Jest autorem jednego z największych światowych skandali literackich.
Zasiada w kilku radach nadzorczych.
Szlachcic, choć to szlachectwo wzbudziło wiele protestów.
Walczył z welonami.
G.
Zasiada w kilku radach nadzorczych.
Szlachcic, choć to szlachectwo wzbudziło wiele protestów.
Walczył z welonami.
G.
"Każdy jest sumą swoich blizn" Matthew Woodring Stover
Always cheat; always win. If you walk away, it was a fair fight. The only unfair fight is the one you lose.
Always cheat; always win. If you walk away, it was a fair fight. The only unfair fight is the one you lose.
461
Od wieczora nie będę miała dostępu do komputera, więc na szybko coś prostego:
Panów było dwóch, a zna ich każdy.
W ramach mobilizacji Wielkiego Wena umówili się, że jeden napisze książkę o podróży w przestrzeni, drugi – w czasie.
Pierwszy wykonał zadanie z nawiązką i napisał kosmiczną trylogię.
Drugi skapitulował po kilku rozdziałach. Po wielu latach spróbował znowu, tym razem pisząc o pewnych notatkach znalezionych w 2012 roku...
I znowu skapitulował. Stał się sławny dzięki innym dziełom.
Pierwszy dedykował drugiemu książkę o diable.
Drugi pierwszemu – poemat-rozprawę.
O jakich przyjaciół chodzi?
Panów było dwóch, a zna ich każdy.
W ramach mobilizacji Wielkiego Wena umówili się, że jeden napisze książkę o podróży w przestrzeni, drugi – w czasie.
Pierwszy wykonał zadanie z nawiązką i napisał kosmiczną trylogię.
Drugi skapitulował po kilku rozdziałach. Po wielu latach spróbował znowu, tym razem pisząc o pewnych notatkach znalezionych w 2012 roku...
I znowu skapitulował. Stał się sławny dzięki innym dziełom.
Pierwszy dedykował drugiemu książkę o diable.
Drugi pierwszemu – poemat-rozprawę.
O jakich przyjaciół chodzi?
464
Na uniwersytecie "La Salle" w Filadelfii cieszył się statusem "Artist-in-residence". (Też bym tak chciała
) Styl pisania wskazuje na wpływ Stephena Kinga i Cormaca McCarthy´ego. Chodzą pogłoski, że "20th Century Fox" zamierza nakręcić film na podstawie jego książki. Reżyserię objąć ma Ridley Scott.

Nie jest najważniejsze, byś był lepszy od innych. Najważniejsze jest, byś był lepszy od samego siebie z dnia wczorajszego. - Mahatma Gandhi
"tylko grafomani nie mają żadnych wątpliwości odnośnie swojej tfurczości" - Navajero
"tylko grafomani nie mają żadnych wątpliwości odnośnie swojej tfurczości" - Navajero