451

Latest post of the previous page:

Pojem okruchy. Znaczy zgadnę se pomoc. "Okręt" Lothar-Günther Buchheim? Nie czytałem. Ale poszedłem po Monsarracie i się znalazł :-)

452
I co ja mam zrobić?
Kim jest X? Buchheim i Monsarrat, ok.
Chodziło mi o fantastyczną powieść Monsarrata "Okrutne morze"
Pomocą był "Das Boot" Buchheima (także autor Twierdzy)
Obie powieści warte czytania symultanicznego
wtedy jeden bohater jest "nad" na korwecie chroniącej konwoje, drugi "pod" w niemieckim okręcie podwodnym. Genialne wrażenia!
Granice mego języka bedeuten die Grenzen meiner Welt.(Wittgenstein w połowie rozumiany)

453
No nic nie możesz zrobić :-) Ślepy w karty nie gra. Widocznie nocne przymulenie nie pozwoliło mi docenić przewrotności w konstrukcji zagadki.

"Okrutne" czytałem tuż po wyginięciu dinozaurów, a na Gozo nie chciało mi się popitalać, żeby obejrzeć chałupę gościa, bo tubylcy są zachłanni i na pewno chcieliby, żeby im za taką przyjemność zapłacić z 10 eurasów. A ja z definicji nie oglądam płatnych atrakcji :-P

To dawaj następne i będzie dobrze. Gospodyni się chyba nie obrazi za ustalenia za Jej plecami :-)

454
Jako że dobrze żarło i zdechło, to wkroczyć muszę i oznajmić, że teraz czekamy na zagadkę wymyśloną przez Leszka! Leszku, mikrofon (i parkiet) jest Twój!
Oczywiście nieunikniona metafora, węgorz lub gwiazda, oczywiście czepianie się obrazu, oczywiście fikcja ergo spokój bibliotek i foteli; cóż chcesz, inaczej nie można zostać maharadżą Dżajpur, ławicą węgorzy, człowiekiem wznoszącym twarz ku przepastnej rudowłosej nocy.
Julio Cortázar: Proza z obserwatorium

Ryju malowany spróbuj nazwać nienazwane - Lech Janerka

455
Eeeee....ekhem, usprawiedliwić się chciałem. No bo rozwiązanie wyszło zupełnym przypadkiem i w sposób nieplanowany, więc by było niehalo udawać, że zgadłem.

A Natasza to wzięła i zasnęła na lekcji, proszpani, to jej się należy uwaga w dzienniczku :-( Rodziców też bym wezwał, bo co to ma być :-P

Ale z Gospodynią to nie dyskutuję i już lecę z pytankiem.

Czy można doznać poważnych obrażeń na duszy gadając do sitka? Sportowo?

Ano, chyba można. Ano zwłaszcza, jak się ma zabronionego ojca. I niełatwe wspomnienia. I jak się przedtem na przykład fedrowało na grubie. Albo latało za krążkiem.

Ano wtedy z otchłani pisze się na przykład o ograniczaniu populacji zwierząt leśnych. Pięknie się pisze.

I nieporadna stylistyka niech nie zmyli.

456
P.Ota.

Pozdrowienia,

G.
"Każdy jest sumą swoich blizn" Matthew Woodring Stover

Always cheat; always win. If you walk away, it was a fair fight. The only unfair fight is the one you lose.

457
God! O rany! Fakt, że w tej chwili bawimy się głównie Ty i Ja (Natasza śpi albo dyskutuje światopoglądowo) w niczym nie zmniejsza mojego podziwu :-o
Tylko ani kroku dalej. Pavel Ota (Ota Popper) jest tylko mój :-)
Gratki.
Dajesz!

458
Jest autorem jednego z największych światowych skandali literackich.
Zasiada w kilku radach nadzorczych.
Szlachcic, choć to szlachectwo wzbudziło wiele protestów.
Walczył z welonami.

G.

Always cheat; always win. If you walk away, it was a fair fight. The only unfair fight is the one you lose.

460
Brawo Galla .

Twoja kolej.

G.

461
Od wieczora nie będę miała dostępu do komputera, więc na szybko coś prostego:

Panów było dwóch, a zna ich każdy.
W ramach mobilizacji Wielkiego Wena umówili się, że jeden napisze książkę o podróży w przestrzeni, drugi – w czasie.
Pierwszy wykonał zadanie z nawiązką i napisał kosmiczną trylogię.
Drugi skapitulował po kilku rozdziałach. Po wielu latach spróbował znowu, tym razem pisząc o pewnych notatkach znalezionych w 2012 roku...
I znowu skapitulował. Stał się sławny dzięki innym dziełom.

Pierwszy dedykował drugiemu książkę o diable.
Drugi pierwszemu – poemat-rozprawę.
O jakich przyjaciół chodzi?

462
C. S. Lewis i J. R. R. Tolkien :)
Nie jest naj­ważniej­sze, byś był lep­szy od in­nych. Naj­ważniej­sze jest, byś był lep­szy od sa­mego siebie z dnia wczorajszego. - Mahatma Gandhi

"tylko grafomani nie mają żadnych wątpliwości odnośnie swojej tfurczości" - Navajero

464
Na uniwersytecie "La Salle" w Filadelfii cieszył się statusem "Artist-in-residence". (Też bym tak chciała ;) ) Styl pisania wskazuje na wpływ Stephena Kinga i Cormaca McCarthy´ego. Chodzą pogłoski, że "20th Century Fox" zamierza nakręcić film na podstawie jego książki. Reżyserię objąć ma Ridley Scott.
Nie jest naj­ważniej­sze, byś był lep­szy od in­nych. Naj­ważniej­sze jest, byś był lep­szy od sa­mego siebie z dnia wczorajszego. - Mahatma Gandhi

"tylko grafomani nie mają żadnych wątpliwości odnośnie swojej tfurczości" - Navajero

466
Tak jest :)

Wróć do „Nasze Zabawy Literackie”