3
Marcin Dolecki pisze:Alicjo, gratuluję :)

Od kiedy zajmujesz się pisarstwem?
Dziękuję Marcin.
Pisaniem zajmuję się od kilku lat, zaczęłam od publicystyki - artykuły na blogu i różnych portalach (E-tekst, E-magnes, Eioba). Prawie trzy lata temu, za namową bliskiej osoby, zaczęłam pisać futurystyczną powieść kryminalną „Colette”. Została wydana w Radwanie, znanym doskonale na Wery (niestety, z nie najlepszej strony). Druga książka „Genewska zagadka” poszła w selfie. Ostatnia „Morderstwo w Miłowie” to kryminał retro i pierwsza moja powieść, wydana w tradycyjnym wydawnictwie.

5
Alicjo, czy pracujesz obecnie nad kolejną książką? Czy zamierzasz spróbować swoich sił również w innych gatunkach? :)
"Właściwie było to jedno z tych miejsc, które istnieją wyłącznie po to, żeby ktoś mógł z nich pochodzić." - T. Pratchett

Double-Edged (S)words

6
Marcin Dolecki pisze:Alicjo, czy pracujesz obecnie nad kolejną książką? Czy zamierzasz spróbować swoich sił również w innych gatunkach? :)
Od kilku miesięcy piszę kryminał futurystyczny. Napisałam w tym czasie jedno opowiadanie do papierowej antologii, miala być wydana w październiku, ale sprawa się ślimaczy. Teraz kończę opowiadane do innej antologii - ebooka.
Jak na razie, trzymam się kryminału.
Pozdrawiam :)

7
Ulubione kryminały? ;)

Jak radzisz sobie z układaniem fabuły? Masz wszystko szczegółowo rozplanowane? Wolisz dużo notować, czy polegasz raczej na pamięci?
"Istnieje na świecie parę rzeczy ważniejszych niż pokój, a jedną z nich jest godne człowieczeństwo. Koncepcja, że ludzkość miałaby zrezygnować z wojen wyłącznie ze strachu, to poniżenie ludzkiej godności, zwłaszcza gdy w grę wchodzi strach przed czymś tak banalnym jak technika, którą ludzie sami przecież wymyślili" (Chesterton)

8
Kamiko pisze:Ulubione kryminały? ;)

Jak radzisz sobie z układaniem fabuły? Masz wszystko szczegółowo rozplanowane? Wolisz dużo notować, czy polegasz raczej na pamięci?
Tych ulubionych jest sporo z Agatą Christie na czele. Za najlepsze jej autorstwa uważam "Śmierć na Nilu" i "Morderstwo w Orient Expressie". Czarny kryminał amerykański, głównie Chandler. Simenon i jego komisarz Maigret. Ostatnio zaczytuję się w powieściach Camilli Läckberg, Przeczytałam "Kamieniarza", teraz wzięłam się za "Fabrykantkę aniołków". W kolejce "Wołanie kukułki" J.K. Rowling. Długo by wymieniać :)
Co do fabuły, to nie potrafiłabym pisać bez planu, przynajmniej ogólnego. Zaczątkiem jest zawsze morderstwo - pomysł na zbrodnię. Korzystam, rzecz jasna, z notatek. Obecnie piszę SF, ale juz mam trochę materiałów do następnej - retro przełom XIX/XX wieku. W kryminałach z różnych epok najbardziej fascynuje mnie to, że opisują określone narzędzia i metody. Na przykład w "Morderstwie w Miłowie" nie bez przyczyny wybrałam rok 1928. Sporo się wtedy działo w kryminalistyce. Jednym z "bohaterów" jest nawet książka polskiego immunologa Ludwika Hirszfelda, która odgrywa pewną rolę w śledztwie.
Przepraszam, że się rozpisałam, ale o kryminałach mogłabym gadać i gadać :)

9
Rozpisuj się do woli - to bardzo ciekawe :3 Sama jestem miłośniczką kryminałów (szczególnie serialu "Poirot"). Twoją książkę mam na "liście życzeń" :3

Masz codzienną normę pisania, czy też czekasz na "natchnienie"?
"Istnieje na świecie parę rzeczy ważniejszych niż pokój, a jedną z nich jest godne człowieczeństwo. Koncepcja, że ludzkość miałaby zrezygnować z wojen wyłącznie ze strachu, to poniżenie ludzkiej godności, zwłaszcza gdy w grę wchodzi strach przed czymś tak banalnym jak technika, którą ludzie sami przecież wymyślili" (Chesterton)

10
Kamiko pisze:Rozpisuj się do woli - to bardzo ciekawe :3 Sama jestem miłośniczką kryminałów (szczególnie serialu "Poirot"). Twoją książkę mam na "liście życzeń" :3

Masz codzienną normę pisania, czy też czekasz na "natchnienie"?
Normy mam różne, wszystkie za trudne do przestrzegania :) Mogłabym wspomnieć o braku natchnienia, ale wolę szczerze napisać, że chodzi o lenistwo pospolite.
Najlepszym batem jest chyba umowa z wydawcą. Mialabym ją, gdybym pisała kontynuację "Morderstwa w Miłowie", ale nie umiem pisać na zamówienie. :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Archiwum Pisarzy”