16

Latest post of the previous page:

ancepa pisze:A nie, nie, nie, bo pytałam czy mogę iść spać i usłyszałam,że mogę.
spoko. nie jest zamknięte :D Głosuj - czekamy :D
Granice mego języka bedeuten die Grenzen meiner Welt.(Wittgenstein w połowie rozumiany)

17
Obydwa wiersze oceniam pozytywnie. Każdy z nich ma swój specyficzny rytm, nastrój. Nie będę tu powtarzał tego, co już napisano. Niezależnie od tego, kto wygra, uważam, że autorki mają pełne prawo być dumnymi z tych tekstów.

Wiersz pierwszy jest bardziej żywy, taneczny, sylwestrowy. Mamy tu trójkąt w którym nagość współistnieje z podglądactwem. Jest napięcie, jest życie.

Wierszy drugi jest bardziej oszczędny i poszedł w zupełnie innym, bardziej chłodnym kierunku. Jednakże, warto zauważyć, że i tu pojawia się międzyludzka bliskość i intymność, co prawda w innym kontekście.

Mój wybór padł na wiersz II, ze względu właśnie na jego oszczędność i spokojniejszy, bardziej stonowany nastrój. :)

Przy czym, wiersz I oceniam wysoko. To kwestia różnicy między 5 i 5+.

19
Ekhm, więc? Można?

Poniżej moja opinia. Dziękuję za udane wiersze obu Autorkom.

Byłam i jestem w ogromnym szoku patrząc na decyzje pozostałych jurorów. Spodziewałam się większego rozłożenia głosów.
Czytam i czytam wiersze, analizuję, rozmyślam, a ta jednomyślność mnie zastanawia. Czy ja czegoś nie widzę czy wszyscy inni? :D

Dla mnie zwycięża tekst nr. 1 Bezapelacyjnie. Od razu. Niektórzy pisali, że tekst tańczy. Tańczy, kipi, pląsa, naładowany jest emocjami, które wpijają się pod czytelniczą "kopułkę". Nie wszystkie metafory może dla mnie czytelne, ale sercem rozumiem o co chodzi. Lekkość i odwaga w łamaniu utartych recept na wiersz.

Najlepszy moment to:

Owinę się w tiul.
Polecę - będę gwiazdą.
W przerażonym spojrzeniu sąsiadki,
gazecianych nagłówkach,
śmiechu porcelanowych kotów
.

I końcówka jak migawka albo wir w tańcu. W moim guście. :)

Słowo o tekście nr 2. Jakie emocje odbieram w tym wierszu? Smutek i jakiś rodzaj zrezygnowania. Pierwsza moja myśl - poezja dla dojrzałych kobiet. Wybacz autorko. Nie jestem w targecie. :D

20
Dziękuję Ithi. Bardzo.
Dziękuję wszystkim, którzy przeczytali i poświęcili kilka noworocznych myśli naszym wierszom.
Granice mego języka bedeuten die Grenzen meiner Welt.(Wittgenstein w połowie rozumiany)

21
Dziękuję Nataszo za zaproszenie mnie do konkursu - było to dla mnie wyróżnieniem i radością.

Dziękuję bardzo za Twoje bardzo emocjonalne Ceremonie, które suchymi wersami stają w gardle i napinają wzruszenie.

Dziękuję wszystkim za opinie i myśli. I za to, że zobaczyli w moim wierszu to co chciałam pokazać.

Ale przede wszystkim:

serdecznie gratuluję Nataszy zasłużonego zwycięstwa. :-D

Toast!
Obrazek
gosia

„Szczęście nie polega na tym, że możesz robić, co chcesz, ale na tym, że chcesz tego, co robisz.” (Lew Tołstoj).

Obrazek

27
Dla mnie najdziwniejszym doświadczeniem było pisanie na "temat" - postał z żartów w Sb i miał stał się wierszem z całą jego strukturą. 31 grudnia miałam jeden wers i kompletny chaos.

28
ancepa pisze:Pierwsza moja myśl - poezja dla dojrzałych kobiet.
Kurczę, ja się skłaniałam (delikatnie i ulotnie, ale jednak) ku pierwszemu. Znaczy: jestem niedojrzała. Czyli Thana dzieckiem podszyta. I teraz bądź tu, człowieku, mądry: cieszyć się czy wręcz przeciwnie? ;)

A poważnie: gratuluję, Nataszo, i Tobie, Ithi, też gratuluję, bowiem dokonałyście wspólnie rzeczy niesamowitej! Chociaż raz na Wery to poezja, nie proza, była w centrum uwagi! I oby to się zdarzało częściej, bo pisarz poezję czasem czytać powinien, żeby mu ucho nie zdrewniało.
Natasza pisze:postał z żartów w Sb
Bo SB diabelnie inspirujący jest! :)
Oczywiście nieunikniona metafora, węgorz lub gwiazda, oczywiście czepianie się obrazu, oczywiście fikcja ergo spokój bibliotek i foteli; cóż chcesz, inaczej nie można zostać maharadżą Dżajpur, ławicą węgorzy, człowiekiem wznoszącym twarz ku przepastnej rudowłosej nocy.
Julio Cortázar: Proza z obserwatorium

Ryju malowany spróbuj nazwać nienazwane - Lech Janerka

31
Ileż kieliszków do wypicia! Wasze zdrowie Damy w boa!
"Natchnienie jest dla amatorów, ten kto na nie bezczynnie czeka, nigdy nic nie stworzy" Chuck Close, fotograf
ODPOWIEDZ

Wróć do „Sylwestrowy Turniej Poetycki”