Pisała ja będę... - o czasach

1
Kto pyta nie błądzi.

Zastanawiają mnie podobne zdania jak np. "Będę robiła.". Mówimy o przyszłości, a mamy tu czasownik w czasie przeszłym. Nie poprawniej byłoby "Bedę robić"?

[Tak swoją drogą wolę nie wiedzieć jak wygląda nauka naszego języka u obcokrajowców, skoro sami mamy z nim problem...]
Wolę zginąć jak lew, niż żyć jak pies. Podniosłam się, przeskoczyłam ten mur - DOSYć?

"Ja Twórca, ja Amen. Ja Wybuchem, ja Panem." (Lux Occulta - "Tworzenie")

Re: Pisała ja będę... - o czasach

2
Vincent Marina pisze:Kto pyta nie błądzi.

Zastanawiają mnie podobne zdania jak np. "Będę robiła.". Mówimy o przyszłości, a mamy tu czasownik w czasie przeszłym. Nie poprawniej byłoby "Bedę robić"?

to nie tak łatwo. Masz tu do czynienia bodaj z czasem przeszłym w funkcji czasu przyszłego. :wink: (gramatyka opisowa języka polskiego - poszukaj skryptów akademickich)

jak to sprawdzić najłatwiej? czytasz na głos cały akapit i słuchasz jak brzmi. to akurat zdanie różnie będzie brzmieć w różnych kontekstach.

Re: Pisała ja będę... - o czasach

3
Vincent Marina pisze:
[Tak swoją drogą wolę nie wiedzieć jak wygląda nauka naszego języka u obcokrajowców, skoro sami mamy z nim problem...]

A wcale nie jest tak źle (w wieku 11 lat przylazłam do polskiej szkoły nie znając w ogóle języka) Szybko się uczy wasz język, nieco szypiący, ale da radę ;)
"Czemuż wszystkie istoty, gdy wypełni się ich marzenie, zapominają z jakim trudem i zapałem dążyli do niego..."

"żyje się pragnieniem chwili, lecz umiera się, tracąc całe zycie..."

'Armandia' Wiktoria Korzeniewska

4
jeszcze o tym co sie pisze: generalnie zachować należy poprawność literacką - ale język ewoluuje i pojawia sie mulum nowych słów - a wręcz całych idiomów.

słownii często podają dwie lub więcej form jako poprawne.

Wybieramy zawsze to co lepiej brzmi czytane na głos.

5
Osobiście się nie znam na takich niuansach. Mnie się wydaje, że obie formy są poprawne, aczkolwiek "będę robić" może być wypowiedziane przez mężczyznę, kobietę jak i dziecko. Natomiast "będę robiła" od razu wskazuje z jaką płcią mamy do czynienia, gdyż mężczyzna nie powiedziałby tego (poza kilkoma przypadkami, ale ich nie uwzględniam).
Po to upadamy żeby powstać.

Piszesz? Lepiej poszukaj sobie czegoś na skołatane nerwy.

6
powiedzmy że styl i elegancja wypowiedzi świadczy o bohaterze :twisted: (a pośrednio i o autorze zwłaszcza jeśli efekt nie był zamierzony i widać że nie był zamierzony :wink:

7
Generalnie w języku polskim czasy dzielimy tak:

- Dokonane

- Niedokonane

Dokonane dzielimy na:

- Przyszły prosty (np. wymyślimy, wymyślę)

- Przeszły dokonany, który dzielimy na:

a) Formę ściągniętą (np. wróciliśmy)

b) Formę z końcówką osobową doczepioną do innego wyrazu (np. żeśmy zrobili)

Niedokonane dzielimy na:

- Przyszły złożony, który dzieli się na:

a) Formę imiesłowową (np. będę mówił, będzie opowiadała)

b) Formę bezokolicznikową (np. będę głosić, będzie wiedzieć)

- Teraźniejszy (np. jem, śpiewamy)

- Przeszły niedokonany, który dzielimy na:

a) Formę ściągniętą (np. robiliśmy)

b) Formę z końcówką osobową doczepioną do innego wyrazu (np. żeśmy mówili)

Jak widać w języku polskim mamy pięć form czasowo-aspektowych.

Używanie czasu przyszłego złożonego jest poprawne tylko z czasownikami niedokonanymi; wygodniejsze (oraz krótsze, co też może być plusem) jest używanie formy bezokolicznikowej.

Jak wyjaśniłem wcześniej, obie formy są poprawne. Tu raczej mamy formę dawnego imiesłowu przeszłego "robiła", ale to już jest wykład na kilka stron A4 :) Więc zapraszam do księgarń, bo warto wiedzieć takie rzeczy;)

Pozdrawiam.

8
Miło Ben, że zacząłeś przygodę z forum od odpowiedzi na nurtujące kogoś pytanie, ale prosiłbym byś przeczytał regulamin i się przedstawił.
Po to upadamy żeby powstać.

Piszesz? Lepiej poszukaj sobie czegoś na skołatane nerwy.

10
Dokładnie, może znasz jakieś dobre pozycje traktujące o tym zagadnieniu?:P Tyle zdołałem się dowiedzieć w liceum o czasach w języku polskim.

11
Ben, jak było w miasteczku Salem ? :P
"Wywiozą Ci wszystko, co kochasz"

-----------------------------------------------

"Why am I fighting to live, if I'm just living to fight

Why am I trying to see, when there aint nothing in sight

Why am I trying to give, when no one gives me a try

Why am I dying to live, if I'm just living to die..."
ODPOWIEDZ

Wróć do „Jak pisać?”