16

Latest post of the previous page:

Czyli podsumowując:

floret jako narzędzie pojedynkowe beznadziejne, szpada - będzie najbardziej widowiskowa, a pojedynek na rapiery oznacza komplikację sytuacji przez lewak. Tak?

Nie ma czegoś jeszcze? :/ Szpada mi nie pasuje, bo jest "za prosta" w odbiorze, chciałbym coś wymyślnego.
1 | 2 | 3 | 4 | O poezji

18
Szable na pewno nie, zupełnie poza postulowanym klimatem.

Szpada to... szpada, no. Jakieś takie bez polotu, nie jest odpowiednio fikuśne, jeśli wiesz, o co mi chodzi. :P

Bardzo będziesz zły, jeśli nakręcę pojedynek na rapiery bez lewaków? :mrgreen:
1 | 2 | 3 | 4 | O poezji

19
Sepryot pisze:Szable na pewno nie, zupełnie poza postulowanym klimatem.

Bo ponieważ? Francuzi wymyśli nawet własne szable pojedynkowe.
Sepryot pisze:Szpada to... szpada, no. Jakieś takie bez polotu, nie jest odpowiednio fikuśne, jeśli wiesz, o co mi chodzi. :P
Nie rozumiem ale pewnikiem tak samo jak ty nie rozumiesz szpady. To jest najbardziej fikuśna broń pojedynkowa. Najciekawsze akcje są właśnie związane z tą bronią.
Sepryot pisze:Bardzo będziesz zły, jeśli nakręcę pojedynek na rapiery bez lewaków? :mrgreen:
Nie. Ale ci to zarzucę jak wstawisz. Co więcej jestem przekonany, że zmieniając nawę broni w twoim pojedynku na np. szpadę nikt nie zauważy różnicy. Czyli powielisz schemat, których chcesz tak unikać.
Wszechnica Szermiercza Zaprasza!!!

Pióro mocniejsze jest od miecza. Szczególnie pióro szabli.
:ulan:

24
Szukam broni dla fizylierów i grenadierów, która będzie ahistorycznie nowoczesna, ale też jeszcze bez zamka ryglowego, ewentualnie może być kapiszonowy. Podobnie jak w poprzednim wypadku zależy mi na maksymalnej efektowności wizualnej. Gdzie szukać, w okresie napoleońskim? Bo wojna siedmioletnia to jeszcze skałkowe muszkiety, prawda?
1 | 2 | 3 | 4 | O poezji

26
Skoro temat przyjmuje pomału postać "stu pytań do Grimzona", to i ja się podłączę:

szukam źródeł odnośnie organizacji, wyposażenia, umundurowania itp. wojsk z okresu napoleońskiego. Znam "Wielką Armię" R. Bieleckiego, mógłbyś polecić coś poza tym? Szczególnie interesuje mnie piechota.
https://soundcloud.com/para-bellum-3

29
Przenieście najlepiej ten wątek do kreatorium i przyklejcie. :P

Anyway, w temacie. Jak się nazywają wzięta razem pochwa z mieczem w środku, szarfa i pierdoły, słowem, to, co zwisa facetowi z lewego boku? Spotkałem się w jakimś lolfantasy (chyba w 'Mieczu prawdy') z jakimś określeniem z francuska, "pendant", albo coś w tym stylu, ale google wrednie milczy.
1 | 2 | 3 | 4 | O poezji
ODPOWIEDZ

Wróć do „Kreatorium”