Czy ktoś zna tego potwora?

1
Poszukuję nazwy gatunkowej potwora o konkretnych cechach. Spróbuję go opisać w kilku zdaniach, może ktoś słyszał o takowej bestii, ewentualnie może to być międzygatunkowa hybryda.

Bestia obdarzona średnią inteligencją, żywiąca się mięsem, w tym ludziną. Toksyna zawarta w jego ślinie działa na ofiarę paraliżująco. Może polować przez całą dobę, ale przynosi to różne rezultaty. W dzień bestia żywi się swoimi ofiarami, natomiast w dzień, pod wpływem słońca, toksyna zmienia ofiarę w takiego samego potwora, jak oprawca. Zmiana formy fizycznej nie jest konieczna, przemiana zachodzi bardziej w strefie psychicznej.

Zombi odpadają, nie pasują mi do jednorożców.
Everything happens for a reason

2
Zombi odpadają, nie pasują mi do jednorożców.
Padłam:D
Ja bym szukała czegoś pomiędzy harpią, bazyliszkiem a wampirem.
gosia

„Szczęście nie polega na tym, że możesz robić, co chcesz, ale na tym, że chcesz tego, co robisz.” (Lew Tołstoj).

Obrazek

4
Jednorożce to ostatnio nośny temat. Zwłaszcza różowe, hasające po shoutboxie i w miniatorikum.
:D
gosia

„Szczęście nie polega na tym, że możesz robić, co chcesz, ale na tym, że chcesz tego, co robisz.” (Lew Tołstoj).

Obrazek

6
Albo wąmpria.
gosia

Obrazek

7
Starquiliniusem pisze:
ithilhin pisze:Ja bym szukała czegoś pomiędzy harpią, bazyliszkiem a wampirem.
Harlipir! Lub warpiszek. Ewentualnie wamkirpia :P
dobre, dobre :)

9
Grimzon pisze:Harpia ? A dlaczego harpia?
z upodobaniem do ludzkiej chabaniny mi się skojarzyło.
Grimzon pisze:Odwrócony wilkołak :)
Ale jak odwrócony?
Harpiiołak? Zombiołak?
gosia

Obrazek

12
Starquiliniusem pisze:
Kałokliw więc :P Chyba że coś z łaciny. To supul!
Supul! Piękne.

Kałokliwowi niebezpiecznie blisko do Moczokliwa :D
gosia

Obrazek

13
ithilhin, no to mamy nową nazwę gatunkową :) Supul brzmi fajnie. :) Wykorzystam go na kilku kolejnych stronach powieści. Jeśli komuś jeszcze się przyda taka bestyja to proszę brać.

14
imadoki pisze: Supul brzmi fajnie. :) Wykorzystam go na kilku kolejnych stronach powieści. Jeśli komuś jeszcze się przyda taka bestyja to proszę brać.
Miło, że się spodobało ;) Chyba pomogłem.

Na koniec czterowiersz:

Biega w kółko jednorożec,
nie on jeden może orzec,
że nie harpie, duchy, ghule,
lecz najgorsze są supule!

15
Starquiliniusem, oj tak :) Dzięki :) Ta bestyjka od kilku dni blokowała moją pracę nad tekstem.

[ Dodano: Nie 09 Mar, 2014 ]
Starquiliniusem pisze:
Na koniec czterowiersz:

Biega w kółko jednorożec,
nie on jeden może orzec,
że nie harpie, duchy, ghule,
lecz najgorsze są supule!
Zdolniacha z Ciebie :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Kreatorium”