16

Latest post of the previous page:

Nie, Grimzonie, po prostu znów moje trzy zdania potraktowałeś dosłownie, a nie metaforycznie, jakby należało. Możesz trzy zdania dotyczące tego samego skrócić, owszem. Ale my rozmawialiśmy o sytuacji, w której ty dla wielu postaci postulujesz, żeby weszły tylko na scenę i podały herbatę, po czym sobie poszły, bo nie są ważne dla fabuły, a ja próbowałem ci wyjaśnić, że może jednak są, bo opowieść o nich wpisze się w coś większego, fresk, jakimi staje się współczesna literatura, odchodząc od schematu uproszczonej fabuły, kładąc za to nacisk na galerie postaci.

I teraz to już naprawdę pas, bo nie widzę sensu w dalszej rozmowie.

Edit: może warto naszą dyskusję wydzielić?
Mówcie mi Pegasus :)
Miłek z Czarnego Lasu http://tvsfa.com/index.php/milek-z-czarnego-lasu/ FB: https://www.facebook.com/romek.pawlak

17
Romek Pawlak pisze:Możesz trzy zdania dotyczące tego samego skrócić, owszem.
I o tym mówiłem w jednej części swojej wypowiedzi.

Romek Pawlak pisze:Ale my rozmawialiśmy o sytuacji, w której ty dla wielu postaci postulujesz, żeby weszły tylko na scenę i podały herbatę, po czym sobie poszły, bo nie są ważne dla fabuły, a ja próbowałem ci wyjaśnić, że może jednak są, bo opowieść o nich wpisze się w coś większego, fresk, jakimi staje się współczesna literatura, odchodząc od schematu uproszczonej fabuły, kładąc za to nacisk na galerie postaci.
A o tym mówiłem w porównaniu do Baroku. W odniesieniu do rad jakie są podawane w weryfikacjach. Rozwój właśnie drugoplanowych rzeczy (potem i trzecioplanowych) prowadzi do przerostu formy nad treścią.

Zresztą popatrzmy jak są rozliczne tutejsze maratony i jak toczą się rozmowy. Tak liczba znaków/wyrazów to łatwe kryterium. Jednakże dlaczego rzadko mówi się o scenach. O tym co się chce przekazać?
Wszechnica Szermiercza Zaprasza!!!

Pióro mocniejsze jest od miecza. Szczególnie pióro szabli.
:ulan:

18
Grimzon pisze:Rozwój właśnie drugoplanowych rzeczy (potem i trzecioplanowych) prowadzi do przerostu formy nad treścią.
ale to są wnioski wynikające z Twoich gustów literackich, a nie z wiedzy teoretycznoliterackiej, prawda?
Granice mego języka bedeuten die Grenzen meiner Welt.(Wittgenstein w połowie rozumiany)

19
Natasza pisze:ale to są wnioski wynikające z Twoich gustów literackich, a nie z wiedzy teoretycznoliterackiej, prawda?
Z wiedzy historycznej i porównania z trendami archtektoniczno-literackimi w przeszłości. Barok nie urodził się w jedną noc to był proces.

20
i powiadasz, że barok to tylko przerost formy nad treścią?
Granice mego języka bedeuten die Grenzen meiner Welt.(Wittgenstein w połowie rozumiany)

22
To! To tak rozmawiajmy! pomińmy pojęcie barok, bo się nierówno rozkladają szczytowe wartości cykliczne (o zmiennej długości cyklu) wykresu zmian stosunku forma/treść

23
Natasza pisze:pomińmy pojęcie barok, bo się nierówno rozkladają szczytowe wartości cykliczne (o zmiennej długości cyklu) wykresu zmian stosunku forma/treść
To nie ma znaczenia w tej dyskusji, bo ja nie wartościuję samych książek a jedynie zauważoną tendencję. Barok to tylko działające na wyobraźnie porównanie.

24
Grimzon pisze:ja nie wartościuję samych książek a jedynie zauważoną tendencję.
wartościujesz - i barok (w fatalnym uproszeniu) i literaturę
tendencja opisana przez Ciebie jako "przerost formy nad treścią" jest IMO wrzuceniem do jednego wora 10 kilogramów literatury i na tej podstawie orzekaniem o kierunki przemian historyczoliterackich

25
Natasza pisze:wartościujesz - i barok (w fatalnym uproszeniu) i literaturę
tendencja opisana przez Ciebie jako "przerost formy nad treścią" jest IMO wrzuceniem do jednego wora 10 kilogramów literatury i na tej podstawie orzekaniem o kierunki przemian historyczoliterackich
A możesz mi wskazać to w moich wypowiedziach?

26
ale co?
upraszczanie baroku do frazesu?
błędy w diagnozie trendów (imo)?
czy że wartościujesz - literatura dmuchana (dużo znaczków) i dobra (mało znaczków)

28
Rozwój właśnie drugoplanowych rzeczy (potem i trzecioplanowych) prowadzi do przerostu formy nad treścią.
czyli - rozwinięty, bogaty świat przedstawiony to "przerost" formy - a więc ...wartościowanie

29
Nie. Bo należny przeczytać to co pisałem wcześniej. Sceny mogą być jak najbardziej pod warunkiem, że w jakiś sposób wpływają na to co się dzieje lub będzie się działo w przyszłości. Nigdzie nie mówiłem, że długie powieści są złe a krótkie dobre. Mówiłem, że zauważam coraz więcej scen, które można spokojnie wyrzucić z książki bez utraty treści.

30
czyli.. opinia wartościująca :P
Grimzon pisze:Mówiłem, że zauważam coraz więcej scen, które można spokojnie wyrzucić z książki bez utraty treści.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Jak wydać książkę w Polsce?”