Witam. Jest to mój pierwszy tekst zamieszczony na tym forum. Mam nadzieję, że się spodoba i liczę na krytykę i ocenę. Z góry dziękuję i życzę miłego czytania.
Wszedł akurat jak zapalał papierosa. Bez pukania, bez zaproszenia, bez zapowiedzi, czyli jak zawsze…
- Cierpisz! – Stwierdził triumfalnie.
- Tak – Odpowiedział wypuszczając spokojnie dym.
- Cierpisz z jej powodu! – Powiedział coraz bardziej pewny siebie i szczęśliwy. Wiedział, że to jest dzień w którym może osiągnąć upragniony cel.
- Tak. – Potwierdził znowu.
- Wiedziałem, że tak będzie, mówiłem ci, ale nie słuchałeś mnie, a teraz masz swoją miłość – cierpienie.
- Mam, ale cierpiałem zawsze, przed tym jak ją poznałem też.
- Więc miłość i tak nic tu nie zmienia, daje tylko więcej powodów do zmartwień i cierpienia. Głupstwo i tyle. Jesteś głupi, bo powinieneś wiedzieć, że tak to się skończy i że nie będziesz szczęśliwy, nie dla ciebie jest szczęście. Skończ to już, zostaw ją, zobaczysz będzie ci lepiej. – Powiedział patrząc na niego zwycięsko, pewny że cel został osiągnięty.
- Poważnie się mylisz. – Odrzekł bardzo spokojnie. – Miłość nie jest cierpieniem.
- Więc czym jest? – Zapytał lekko zirytowany.
- Miłość jest sensem. Sensem cierpienia, smutku, starań, życia, wszystkiego… Dzięki właśnie miłości wiemy po co cierpimy, dla kogo to robimy. Miłość to wiara w siebie i drugą osobę, wiara w szczęście. Cierpię, ale jestem szczęśliwy, bo wiem jaki jest cel mojego cierpienia. Wiem dla kogo cierpię, nie mogę spać nocami martwiąc się, wylewam łzy ze smutku. Jestem szczęśliwy, bo widzę że to wszystko nie idzie na marne. Wydaje plon rozniecając ogień płonący w naszych sercach.
Powiedział to z taką wiarą i pewnością, że ten drugi wybiegł wściekły nie zauważając nawet przepaści, która powstała tuż za drzwiami. Wpadł w nią, a była to przepaść bez wyjścia i już Nidy nie wrócił.
Tymczasem zakochany zgasił papierosa i ogarnął go niesamowity spokój, który był spowodowany pewnością, że nie usłyszy już tego głosu w swojej głowie.
Niezapowiedziany gość
1
Ostatnio zmieniony ndz 11 maja 2014, 13:30 przez daiqaz, łącznie zmieniany 3 razy.