646

Latest post of the previous page:

A ja bym tak:
Jonatan siedział pod drzewem i kartkował encyklopedię. Był na "I", gdy natrafił na jedno z niewykreślonych jeszcze haseł. Zaczął czytać opis.
Granice mego języka bedeuten die Grenzen meiner Welt.(Wittgenstein w połowie rozumiany)

647
Moim zdaniem nawet w języku potocznym forma "być na I" jest niepoprawna. W każdym razie nigdy czegoś takiego nie słyszałam, nie mówiłam - i już na pewno nie czytałam, czy to przy encyklopediach, słownikach, książkach telefonicznych.

648
Anastazja pisze:języku potocznym forma "być na I" jest niepoprawna.
to znaczy? w jakim sensie jest niepoprawna?

to jest elipsa!
Granice mego języka bedeuten die Grenzen meiner Welt.(Wittgenstein w połowie rozumiany)

650
Romek Pawlak pisze: "był przy I"
ok, chyba lepiej (bo kartkował)

651
Jest niepoprawna, bo tak się takiej figury nie używa, po prostu.

Nawet jeśli formalnie byłoby ok, to językowo nie jest.

Zatrzymać się na literze I (albo na I) - tak

Być na I - nie.

Po prostu, słychać i widać zgrzyt jak paznokciem po styropianie.

652
Ja nie słyszę :(

zatrzymać się ... - być ... na I - nie słyszę różnicy poprawnościowej

(Był na (przy) I, gdy wyrwał mu słownik tyranozaur. Odtąd znał tylko słowa do I, a tyranozaur resztę :D )

653
Ja różnicę słyszę, owszem, ale w swoim kodeksie mam "I będziesz najpierw widział dobro czytelnika, potem Rady Języka Polskiego" :)
Bo moim zdaniem, Anastazja proponuje hiperpoprawny język, który tu akurat nie tylko nie jest potrzebny, ale wręcz przeszkodzi - narracja prowadzona jest w naturalny sposób, a nie językiem wysokim.
Mówcie mi Pegasus :)
Miłek z Czarnego Lasu http://tvsfa.com/index.php/milek-z-czarnego-lasu/ FB: https://www.facebook.com/romek.pawlak

654
Romek Pawlak pisze:Ja różnicę słyszę, owszem,
ale ja mówiłam o zgrzytaniu paznokciem po styropianie i figurze :D

o hiperpoprawności - zgadzam się - w ogóle literatura nie jest pisana językiem normatywnym, ale artystycznym. Traktowanie (tratowanie) jest sztucznymi szczękami hiperpoprawności jest zabójstwem.

655
Romek Pawlak pisze:Bo moim zdaniem, Anastazja proponuje hiperpoprawny język, który tu akurat nie tylko nie jest potrzebny, ale wręcz przeszkodzi - narracja prowadzona jest w naturalny sposób, a nie językiem wysokim.
Gdzie ta hiperpoprawność? :shock: Kilka przykładów Anastazji z poprzedniej strony jest krótkich i zwięzłych, potocznych.

Może to jakaś regionalna zależność z tym "być na I/przy I"? Tego pierwszego chyba nigdy nie słyszałam i dla mnie to też trochę styropianowy zgrzyt :D

657
O matulu, jakie emocje :)

Dodam, że mnie by w tym konkretnym przypadku pasowały najbardziej trzy wyrażenia:
- utknął na I
- dotarł do I
- był przy I

Od prawie 18 lat robię w pisaniu 7/7, i jako piszący i jako redagujący, i mam wyczulone oko i ucho na formy zgrzytające. A "być na I" zgrzyta mi po całości, nic nie poradzę.

Inna sprawa, zaczęłam się zastanawiać, czy jeśli fabuła opowieści byłaby ciekawa, w ogóle zwróciłabym na to "był na I" uwagę. Nie wiem :)

659
Anastazja pisze: Dodam, że mnie by w tym konkretnym przypadku pasowały najbardziej trzy wyrażenia:
- utknął na I
- dotarł do I
- był przy I
O, to, to, dokładnie te trzy pomysły nasuwają się także mi i nie zgrzytają. :)
"Och, jak zawiłą sieć ci tkają, którzy nowe słowo stworzyć się starają!"
J.R.R Tolkien
-
"Gdy stałem się mężczyzną, porzuciłem rzeczy dziecinne, takie jak strach przed dziecinnością i chęć bycia bardzo dorosłym."
C.S. Lewis

660
Mam problem ze zwrotem: "być w potrzasku"
czy mogę napisać:
w potrzasku piasku
w potrzasku z piasku
czy jestem w potrzasku i nic potem do zwrotu nie mogę dorzucić?

Wróć do „Jak pisać?”