Wydawnictwo Popkulturowe Chimaera

1
Target, żeby niezainteresowani nie musieli dalej czytać: Prosimy przesyłać teksty utrzymane w gatunkach szeroko pojętej kultury masowej: fantasy, SF, horroru, thrillera i gatunków pokrewnych. Poszukujemy również literatury faktu obracającej się wokół popkultury.

Z ogromną przyjemnością pragniemy Was poinformować, że seria Chimaera uległa przekształceniu i obecnie jest już samodzielnym Wydawnictwem Popkulturowym Chimaera. W dalszym ciągu będziemy realizować plan, który założyliśmy sobie już na początku powstawania tej inicjatywy – wydawać ciekawe, wciągające, po prostu fajne książki z szeroko pojętej kultury popularnej. Od fantastyki, przez muzykę i film, po gry komputerowe. Wszystko to, co Was interesuje. Pierwsze książki już na wiosnę!

strona wydawnictwa: http://www.chimaera.pl/index.html
warunki przyjmowania propozycji wydawniczych: http://www.chimaera.pl/propozycje%20wydawnicze.html

Nie pisałam do nich, więc ciężko mi coś więcej powiedzieć, ale wyglądają solidnie i przyjmują debiutantów. Zarzekają się też, że odpowiadają każdemu, życie pewnie zweryfikuje.
jestem zabawna i mam pieski

2
Może być ciekawie, zwłaszcza, że target dość szeroki.
Nie spodziewał bym się literatury na najwyższym poziomie, ale też nie brakuje zapotrzebowania na fajne, lekkie książki, które potrafią zapaść w pamięć.

Sam bym wydał tam swój debiut ;)

4
Napisałam do nich wczoraj późnym wieczorem, dziś rano odpowiedzieli imiennie (znaczy, że chyba nie była to odpowiedź automatyczna), że dziękują za tekst i proszą o cierpliwość. To chyba świadczy o tym, że jeszcze mają cierpliwość do potencjalnych debiutantów :)

6
Znalazłam coś takiego:

Z nieskrywaną radością pragniemy Was poinformować, że Wydawnictwo Popkulturowe Chimaera jest już samodzielnym, niezależnym wydawnictwem. Wydawać będziemy książki z całego spektrum kultury masowej: od fantastyki, przez science fiction, po horror – dla dorosłych i młodszych czytelników. Zahaczymy również o pozycje niebeletrystyczne – książki o filmach, muzyce czy grach komputerowych.
Przede wszystkim jednak – poszukujemy nowych autorów. Jeśli napisałeś książkę w interesującym nas gatunku, jeśli uważasz, że można przedstawić ją wydawcy – prześlij ją nam. W przeciwieństwie do wielu polskich wydawców nie czepiamy się drobnych niedociągnięć – dla nas najważniejszy jest potencjał i pomysł. Jesteśmy otwarci na współpracę nad tekstem, jeśli tylko istnieją ku temu przesłanki.

Czytam to forum od dłuższego czasu i staram się zwracać uwagę na wyznaczniki "dobrego wydawnictwa", dlatego trochę mnie zaniepokoiło zdanie o nieczepianiu się drobnych niedociągnięć. Słusznie się niepokoję, czy niesłusznie?

9
Cóż. To przecież musi zarabiać na siebie :) I chyba nie mogli znaleźć lepszej książki, która zarobi na tych wszystkich autorów i debiutantów, których tak poszukują.

Liczę, że te niedociągnięcia to głównie interpunkcja i ortografia, która i tak zostanie poprawiona przy korekcie, a nie jakieś namiętne i nieskrępowane grafomanie :mrgreen:

10
Phea pisze:Znalazłam coś takiego:

Z nieskrywaną radością pragniemy Was poinformować, że Wydawnictwo Popkulturowe Chimaera jest już samodzielnym, niezależnym wydawnictwem. Wydawać będziemy książki z całego spektrum kultury masowej: od fantastyki, przez science fiction, po horror – dla dorosłych i młodszych czytelników. Zahaczymy również o pozycje niebeletrystyczne – książki o filmach, muzyce czy grach komputerowych.
Przede wszystkim jednak – poszukujemy nowych autorów. Jeśli napisałeś książkę w interesującym nas gatunku, jeśli uważasz, że można przedstawić ją wydawcy – prześlij ją nam. W przeciwieństwie do wielu polskich wydawców nie czepiamy się drobnych niedociągnięć – dla nas najważniejszy jest potencjał i pomysł. Jesteśmy otwarci na współpracę nad tekstem, jeśli tylko istnieją ku temu przesłanki.

Czytam to forum od dłuższego czasu i staram się zwracać uwagę na wyznaczniki "dobrego wydawnictwa", dlatego trochę mnie zaniepokoiło zdanie o nieczepianiu się drobnych niedociągnięć. Słusznie się niepokoję, czy niesłusznie?
Hmmm, może stoją mocną korektą i redakcją? I nie boją się przyjąć cokolwiek "rozbebeszonej" propozycji?
Trzeba będzie sięgnąć po ich wydania beletrystyczne, żeby się przekonać co i jak...

13
Natalia Szczepkowska pisze:Nieubłagane prawa trudnego rynku?
Wątpię, aby ktokolwiek wierzył w to, że zbilansują się w ciągu roku. Szczególnie, że firma ma wieloletnie doświadczenie.

Więc to raczej jakieś rozgrywki w firmie "matce".

Cóż, można tylko powiedzieć "szkoda".
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wydawnictwa”