Lisy

1
Mama miała dwa. W domu właściwie nie było zabawek, tylko w pokoju dzielonym z bratem zdezelowany blaszany fiat z napisem MILICJA z zepsutym napędem sprężynowym i kilka plastikowych żołnierzyków.
Do Lego i matchboxów na witrynach Pewexów można się było co najwyżej bezradnie poślinić.
Pozostawała jeszcze gra w kapsle na podwórku z kolegami. I lisy. Srebrno - szare, puchate, przyczepione do kołnierzy długich płaszczy w pachnącej lekko naftaliną szafie.

W prawej dłoni jedna głowa lisa, w lewej druga. Jak w teatrzyku kukiełkowym. Naciskanie klamerek wewnątrz pyszczków imitowało rozmowę.
Szklane czarne oczy ozyżywały w tych dialogach.

Dziś już nikt nie chodzi w lisach.

2
Bardzo przyjemna, zgrabnie napisana i świetnie skomponowana, nostalgiczna miniaturka. No i chyba lepiej dla lisów, że się w nich już nie chodzi.
Srebrno - szare, puchate, przyczepione do kołnierzy długich płaszczy w pachnącej lekko naftaliną szafie.

Teoretycznie bez spacji wokół dywizu.
Szklane czarne oczy ozyżywały w tych dialogach.
„ożywały”

3
Bez spacji to słowo policzę za jedno czy dwa?
Ożywały, literówka, piszę na telefonie i nie mam worda. Całego tekstu też dobrze nie widzę.

Dzięki i pozdrawiam.

Re: Lisy

8
Czemu to jest takie smutne? :(
pan_ruina pisze: Dziś już nikt nie chodzi w lisach.
U mnie w domu też były lisy. Biedne zwierzątka.
Mimo to. To zdanie wywołuje większą rozpacz niż radość.
..

9
mijabi, jeju nie chciałem żeby Ci się smutno zrobiło. Przepraszam :hug:
Miałem jeszcze jedno zakończenie;
- Dziś już nikt nie bawi się lisami.

Pointy nie są moją mocną stroną.

12
Brr! Jak można się bawić truposzami!
Miniaturka udana mimo "kontrowersyjnego" zakończenia.
Pisać może każdy, ale nie każdy może być pisarzem
Katarzyna Bonda

13
Ale jak napiszesz "srebrnoszare", to też będzie poprawnie.
Może i poprawnie, ale znaczenie się zmieni. Srebrnoszare to szare ze srebrnym odcieniem (podobnie jak na przykład bladozielona trawa), a srebrno-szare to częściowo srebrne, a częściowo szare (np. flaga biało-czerwona).
ODPOWIEDZ

Wróć do „Miniatura literacka”