Nowe/stare działy i czyszczenie forum

1
Co to ja miałam...? A tak.

1. Zastanawiam się, czemu zniknął dział "Pomoce i porady", a wszystko zostało wrzucone do worka "Jak pisać". Wg mnie dziwnie wyglądają obok siebie tematy, w których się rozprawia o narracji czy stylu oraz tematy o technikach walki, osprzęcie jeździeckim, opisach średniowiecznego miasta i danych dotyczących Europy, księżyca Jowisza :shock: W sumie tych drugich nie jest tak dużo, więc sama nie wiem... Ale przydałoby się jakieś miejsce na te pytania natury techniczno-historycznej-jakiejśtam.

(Albo ja jestem nowa na forum i tego miejsca nie zauważyłam XD)

2. Dział "Kreatorium". Eeeaaammm...? O co w nim chodzi? Co właściwie ma się w nim znajdować? Bo po tych trzech tematach, które na razie go stanowią, trudno mi sie zorientować w jego charakterze.

3. Dział "Pomoce szkolne" - na co czekamy z usunięciem? Mamy poprzenosić tematy z niego do innych działów? Uważam, że to zupełnie niepotrzebne, większość tych tematów została założona przez ludzi nieprzedstawiających się, a jedynie oczekujących, że napiszemy za nich wypracowanie, itp (właściwie tych tematów już dawno powinno tam nie być O_O). Usunęłabym wszystko bez żalu.

4. Zróbcież (Nine, zróbże?) te obrazeczki przy nowych działach ^^

5. Zajrzałam na dalsze strony Hyde Parku - ludzie, co tam się działo! Sodoma i Gomora! No może bez przesady, ale tematy anonimowych gości z linkami do jakichś stron i gierek usunęłam, chyba nikt nie będzie miał mi tego za złe ^^

No i jeszcze można by posklejać tematy "życzonka dla IMQ", "życzonka dla Młodej", "życzonka dla blablabla" z "Urodzinami".

6. Z "Weryfikatorium" usunąć "zakurzone" (czy jakoś tak to się zwało). Bo: teksty tam przenoszone kurzą się jeszcze bardziej, tym bardziej nie zostają oceniane i tym bardziej się o nich zapomina. Skoro lepiej nic tam nie wrzucać, to po co przepłacać? Eee, znaczy, po co ten dział?

7. W "Sprawach organizacyjnych" też jest troszkę bajzlu, chodzi głównie o tematy, które były aktualne dawno temu, gdy na świecie panował chaos, a forum dopiero powstawało. Może warto zainwestować w jakiś kosz/archiwum/whatever?

Zaznaczam, że ta siódma propozycja raczej nie jest mi do szczęścia potrzebna, ale może niektórzy uznają ją za słuszną.

Hm, to by było na tyle.

2
1. Zróbmy z kreatorium "Pomoce i Porady". Pasuje, czyż nie?

2. A, to się z tym wyżej łączy ;)

3. Ostatnio miałem niezły ubaw, czytając jak Manta znęca się nad kimś tam... Sadysta jestem, czy co? Ale... Skasować, nie ma sensu. Zaśmieca forum.

4. Taak...!

5. Niech moc będzie z tobą, Obywatelko ;D

6. Mhm. Taka najwyższa półka w szafie, gdzie nikt nie sięga. Ciepnąć to, co nie potrzebne i problem z głowy? A nie...

Usunąć.

(wiem, sam mam taką półkę XD)

7. Sądzę, że tematy do problemów rozwiązanych można usunąć...

Dostanę tego cukierka...?
Are you man enough to hold the gun?

3
Zgadzam się z wszystkim powyższym. Robi nam się tu niemały śmietnik. Dla przykładu, ja zaglądam na hyde park to mi ręce opadają.

Tak więc zmienić, posklejać i skasować, byle by było ładno i przejrzysto XD
"Małymi kroczkami cała naprzód!!" - mój tata.

„Niech płynie, kto może pływać, kto zaś ciężki – niech tonie.” - Friedrich Schiller „Zbójcy”.

"Zapal świeczkę zamiast przeklinać ciemność." - Konfucjusz (chyba XD)

4
Czy naprawdę nikogo ten temat nie interesuje??

Heloł??!!

Administratorzy!!?? Modzi??!!

Zlitujcie się chociaż i dodajcie przynajmniej te brakujące obrazki. Aczkolwiek moim zdaniem ten czyniący się wszem i wobec bur... bałagan trzeba zacząć ogarniać.

Ja chętnie przyłączę sie do sprzątania, tylko trochę się boję, bo jak zacznę bez pozwolenia to potem mnie zlinczujecie XD

„Niech płynie, kto może pływać, kto zaś ciężki – niech tonie.” - Friedrich Schiller „Zbójcy”.

5
O k&#*@.

Zapomniałem o istnieniu takiego tematu. =='

żeby nie było: wypowiem się jutro, bo aktualnie jestem cholernie wku*#&$(@.

I przepraszam za moją nieuwagę.

Dodane po 1 minutach:

I tak. Porządki są zdecydowanie wsakazane. Ale o tym więcej jutro.
"Życie jest tak dobre, jak dobrym pozwalasz mu być"

6
wypraszam sobie teksty w stylu "nikogo to nie obchodzi".

wiadomo, że trzeba dodać obrazki - ale te ktoś musi zrobić - z księżyca ich nie wezme - Manta powiedziała, że się tym zajmie, więc czekam aż skończy.

wiadomo, że trzeba zrobić porządki w "jak pisać", trzeba tylko wymyślić, jak to podzielić. myślałam o podziale na (językowo-redaktorsko-twórcze) i (techniczne - rodzaje broni itp.)

poza tym, ktoś musi się przebić przez wzystkie tematy i to posegregować.
"Rada dla pisarzy: w pewnej chwili trzeba przestać pisać. Nawet przed zaczęciem".

"Dwie siły potężnieją w świecie intelektu: precyzja i bełkot. Zadanie: nie należy dopuścić do narodzin hybrydy - precyzyjnego bełkotu".

- Nieśmiertelny S.J. Lec

7
Sprawa wygląda tak.

Po pierwsze, przepraszam za szorstkość. Nie chciałem, żeby to aż tak zabrzmiało.

Po drugie, wcale nie trzeba tworzyć nowych subforów.

"Jak pisać" idealnie nadaje się na sprawy związane z samą techniką pisania, jak np dobór czasu, w którym piszemy czy innych rzeczy.

"Kreatorium" zaś możemy potraktować jako skrzynkę, do której wrzucimy pytania na temat tworzonych przez nas światów, zagadnienia związane np z średniowiecznym orężem czy słownictwem.

Ja tak właśnie to widzę. Jeśli starszyzna wyrazi zgodę, to w miarę możliwości poprzenoszę tematy tam gdzie trzeba.

8
Nie wypowiadałem się jeszcze w tym temacie? o.O

Dziwne.

Popieram punkty 3 i 6 całym sercem, chociaż nie, bo go nie mam. To niech zostanie, że popieram. Nie bawmy się w pomoc leniwym osobom, którym nie chce się nawet przeczytać książki. Niech nabiorą trochę samodzielności.

Zajmujmy się tym czym powinniśmy, a nie pracami szkolnymi.

W reszcie spraw popieram zdanie Foo i Lan.

Jutro będę wiedział czy w najbliższym czasie będę miał jakiś czas wolny. Jeśli tak to chętnie poprzenoszę i podzielę poszczególne tematy.

Pozdro.
Po to upadamy żeby powstać.

Piszesz? Lepiej poszukaj sobie czegoś na skołatane nerwy.

9
Ok. Mam pytanie do najwyższych władz.

Czy możemy spokojnie usuwać stare tematy, jak np ten z wymyślaniem nazwy dla forum?

To już prehistoria. Po co to trzymać?

No i druga kwestia. Już chyba kiedyś o tym wspominałem.

Na naszym forum jest zarejestrowanych blisko 800 użytkowników. Z tym, że tylko może z 50 z nich zagląda tu raz na jakiś czas. Reszta pewnie nawet nie pamięta o tym, że jest zarejestrowana.

Czy można by zrobić tak, żeby rozesłać mejle do wszystkich użytkowników z zapytaniem czy ich konta są im jeszcze potrzebne i jeśli nie są to je usunąć? Gdyby było nas mniej, byłoby jakoś tak przyjemniej i bardziej rodzinnie ;)

10
Dobra.

Już mówię. Popieram wcześniej wysunięte pomysły. Obrazki tak, wydawnictwa i inne kreatoria wrzucić do jednego. Maile rozesłać - tylko kogo pozostawić? Może ktoś wróci, tak jak na przykład Porcelina dzisiaj. Uznajemy, że jeżeli ktoś nie odezwał się, no, dajmy na to, pół roku, to wysyłamy wiadomość, po czym kasujemy?

Następna rzecz, którą chciałam poruszyć wcześniej, ale wiecznie zapominam <zawstydzona> Co z określaniem gatunku tekstów? Ninewspomniał gdzieś, że na pewnym etapie, kiedy nowy system się przyjmie, za nienazywane teksty będzie wlepiał warny. Wiem, pamiętam, że "Moderator to nasz pan", ale może warto byłoby dodać odpowiedni podpunkt do regulaminu, jakoś tak... informacyjnie? I skasować z regulaminu to "Nowe punkty będą dodawane w miarę rozwoju forum". Nasze Weryfikatorium jest już całkiem duzie, więc...

Pozdro. Będzie tego, chyba że znowu cosik sobie przypomnę.

11
Maile rozesłać - tylko kogo pozostawić?
Wiadomości dostaliby wszyscy, a ponieważ uważam, że każdy raz na jakiś czas sprawdza mejla, więc może odpowie, jeśli taka jego wola.

12
A właśnie sobie pomyślałam, że strasznie dużo z tym roboty będzie. Lan wyśle te ponad 700 maili, dostanie np 500 odpowiedzi, niektóre z nich będą mówiły, żeby zostawić konto tego użytkownika, a niektóre, żeby je usunąć. Będzie musiała to wszystko przeczytać i potem każdego po kolei usuwać. A tymczasem ci, którzy zarejestrowali się dwa lata temu mogli już zmienić adresy e-mail, albo w ogóle oleją wiadomość z jakiegoś forum, na którym już nie pamiętają, że się rejestrowali.

Najpierw trzeba jak najwięcej pousuwać. Chyba nikt nie ma wątpliwości, że zarejestrowani w roku 2006 z liczbą postów 0 to nie są żadni użytkownicy forum i można ich bez żalu wywalić.

A maile na razie można popisać do tych, którzy kiedyś się udzielali na forum, ale z jakiegoś powodu przestali, np Porcelina, raskolnikow, martttyna, itp. Może warto im o sobie przypomnieć?

Gott-Foo pisze:Czy możemy spokojnie usuwać stare tematy, jak np ten z wymyślaniem nazwy dla forum?

To już prehistoria. Po co to trzymać?
Agree. święta racja.

13
Jeśli jakiś użytkownik ma od x czasu (x = długiego) 0 postów to jasne, że usuwać. Nawet jeśli to osoba, która akurat miała wrócić, to zrobienie nowego konta chyba nie będzie męką. Tak, do takich użytkowników jak Porcelina, Nefayuki itp. można wysłać maila z zapytaniem czy wracają, czy usuwać.

3 punkt - zgadzam się całkowicie. BURN THE WITCH!! [obłąkańczy uśmiech]

"Kreatorium" zaś możemy potraktować jako skrzynkę, do której wrzucimy pytania na temat tworzonych przez nas światów, zagadnienia związane np z średniowiecznym orężem czy słownictwem.

Ja tak właśnie to widzę. Jeśli starszyzna wyrazi zgodę, to w miarę możliwości poprzenoszę tematy tam gdzie trzeba.

Też tak to widzę, i także mogę calkowicie pomóc z przenoszeniem. Mam teraz ferie, także czas łatwo załatwić. Tylko po całej akcji zmieniłbym nazwę "Kreatorium"... ale na to jest jeszcze czas.

5 - także popieram na całej linii, więc kiedy tylko zostanie wyrażona zgoda, biorę się do roboty. BURN THE WITCH!!!! [chichot]

7 - ja ją uznaje za słuszną. Tak jak powiedział Foo, tematy prehistoryczne chyba nikomu nie są potrzebne? Czy może ktoś jest aż tak sentymentalny? ;)

Tak więc jak najbardziej zglaszam się do przenoszenia i usuwania tematów, a jak dzisiaj wezmę się za przeglądanie forum (ostatnio byłem nieobecny, a teraz nie mogę się skupić) to może dam jeszcze odnośnie czegoś cynk.

Pozdrawiam.
"Życie jest tak dobre, jak dobrym pozwalasz mu być"

14
Zgłaszam, że ostatnimi czasy wysprzątałam 'Inne' (usunęłam tematy z linkami już nieaktualnymi i tematy założone przez nieprzedstawiających się [tak, hrabiego Potockiego też XD])

I 'Hyde Park'.

I 'Wydawnictwa'. Było parę powielających się tematów. Połączyłam.

I trochę 'Jestem w trakcie pisania'.

I z 'Jak pisać' poprzenosiłam do 'Kreatorium', to co mi tam pasowało :D

Najgorszy syf pozostaje w 'Sprawach Organizacyjnych'...

15
Wiem, trochę to nie w temacie, ale kompletnie nie mam pojęcia, gdzie to wepchnąć: dlaczego dział "Jestem w trakcie pisania i..." jest zablokowany? To tak tymczasowo czy już na zawsze? Może w celu uprzątnięcia czy jak?;)

Pozdrawiam

kognitywna
ODPOWIEDZ

Wróć do „Sprawy organizacyjne”