Konkurs stypendialny na stworzenie scenariusza filmu fabularnego z zakresu historii Polski

2
łaaał, 50 000 to kawał grosza, warto wystartować.
jak ktoś umie pisac scenariusze, oczywiscie :-)
Serwus, siostrzyczko moja najmilsza, no jak tam wam?
Zima zapewne drogi do domu już zawiała.
A gwiazdy spadają nad Kandaharem w łunie zorzy,
Ty tylko mamie, żem ja w Afganie, nie mów o tym.
(...)Gdy ktoś się spyta, o czym piszę ja, to coś wymyśl,
Ty tylko mamie, żem ja w Afganie, nie zdradź nigdy.

Konkurs stypendialny na stworzenie scenariusza filmu fabularnego z zakresu historii Polski

3
Bez przesady, normalnie za scenariusze płaci się dwa razy tyle, no ale wtedy trzeba być fachowcem :) Czy trudno napisać scenariusz? Nie mam pojęcia, ale dlaczego nie spróbować? Pierwszy etap wymaga jedynie opisania pomysłu na 1800 znaków, czyli niecałą stronę.
Panie, ten kto chce zarabiać na chleb pisząc książki, musi być pewny siebie jak książę, przebiegły jak dworzanin i odważny jak włamywacz."
dr Samuel Johnson

8
No ciekawy jestem ile osób z wery weźmie udział :) No poważnie: to duża szansa dla debiutantów, aby wpisać sobie w biogram, że było się stypendystą Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego, co można zrobić już po przejściu do I etapu ( pisania treatmentu), gdzie zostanie zakwalifikowanych aż 50 osób. Szanse są duże, bo tutaj liczy się głównie pomysł. Schody zaczną się dopiero przy kwalifikacjach do II etapu, gdzie poza koncepcją, będą rozpatrywane także dotychczasowe osiągnięcia, w tym w branży związanej z filmem, bo podejrzewam, że szacowna komisja będzie miała opory przed przyznaniem 50 tys. osobie która nic jeszcze nie wydała, chociaż kto wie? Tak, czy owak, do łopat ludu roboczy! Tfu, to jest do piór ;) Wypełnienie wniosku i napisanie szkicu scenariusza to góra godzina roboty ( jak się ma koncepcję, rzecz jasna), a korzyści poważne. Wzmianka o otrzymaniu stypendium od tak poważnej instytucji jak MKiDN, to praktycznie przepustka do druku ( o ile pisze się na przyzwoitym poziomie).
Panie, ten kto chce zarabiać na chleb pisząc książki, musi być pewny siebie jak książę, przebiegły jak dworzanin i odważny jak włamywacz."
dr Samuel Johnson

11
Gdyby nie dwa istotne zastrzeżenia (które muszą się znaleźć w scenariuszu, jeżeli ma być w ogóle brany pod uwagę):
!. odpowiedni światopogląd - do bólu katolicki ale po polsku
2. wykazanie, że Polska była wieeelka
to może bym wzięła udział = ale na dziś pasuję, bez względu na zachęty finansowe i prestiżowe. :evil:
Jak wydam, to rzecz będzie dobra . H. Sienkiewicz

12
gebilis pisze: Gdyby nie dwa istotne zastrzeżenia (które muszą się znaleźć w scenariuszu, jeżeli ma być w ogóle brany pod uwagę):
!. odpowiedni światopogląd - do bólu katolicki ale po polsku
2. wykazanie, że Polska była wieeelka
to może bym wzięła udział = ale na dziś pasuję, bez względu na zachęty finansowe i prestiżowe. :evil:
To poproszę o odpowiedni cytat z regulaminu/ ogłoszenia, potwierdzający powyższą opinię dotyczacą światopoglądu i koniecznosci wykazania, że Polska była wielka.
dr Samuel Johnson

13
Navajero, nie muszę szukać w regulaminie = ale od czasu do czasu słucham tv publiczną. :) Otóż przymiarka do sfilmowania dziejów Jagiellonów, a już realizowany na podstawie Fiedlera "Dywizjon 303" mówi to czego szuka minister. I żeby nie było, że potępiam Fiedlera za jednostronność spojrzenia na naszych lotników. Podobnie pisał Skalski i Arct = ale wtedy takie były czasy, że ta konwencja była odpowiednia. Jednak dziś raczej poszukuje się prawdy, nawet ubarwionej jak proza Roberta Forysia - bo dojrzeliśmy do takiej wersji. Dlatego szkoda kruszyć kopie tam, gdzie nas nie chcą.
Jak wydam, to rzecz będzie dobra . H. Sienkiewicz

14
Ech, ale dopuszczasz do świadomości, że nawet film przechylony na prawo - choć nie zgadzam się z Twoją diagnozą - może być zwyczajnie dobry, a nie tandetny? Tak jak parę filmów zrobionych przez lewicowych reżyserów (mój ukochany Ken Loach chociażby się kłania) jest niezłych mimo zawartego tam światopoglądu? :)
Nikt nie każe się prostytuować, jest miejsce na sensowne pisanie. Co najwyżej nie wygrasz :)
Mówcie mi Pegasus :)
Miłek z Czarnego Lasu http://tvsfa.com/index.php/milek-z-czarnego-lasu/ FB: https://www.facebook.com/romek.pawlak
ODPOWIEDZ

Wróć do „Konkursy literacko-poetyckie”