Pytania do Małgorzaty Garkowskiej "ithilhin"

49
dorapa pisze: A gdzie i kiedy będzie spotkanie autorskie, żeby przyjechać, wypytać, dopchać się po autograf?
24 września w Płocku :)
1 października w Gdańsku.
gosia

„Szczęście nie polega na tym, że możesz robić, co chcesz, ale na tym, że chcesz tego, co robisz.” (Lew Tołstoj).

Obrazek

56
Szczepko pisze: Ithi, co słychać? Pracujesz nad kolejną powieścią? :)
Staram się. POwinnam już mieć napisane, a ja mam może 1/4...
A co dopiero do zaproponowania WYdawcy :(
gosia

„Szczęście nie polega na tym, że możesz robić, co chcesz, ale na tym, że chcesz tego, co robisz.” (Lew Tołstoj).

Obrazek

60
Przeczytałem „Układankę” jakiś czas temu. Zeszło mi z uzewnętrznieniem wrażeń, bo prowadziłem śledztwo. Utajnione, rzecz jasna, na domiar złego bezwynikowe. Nie znalazłem porywacza, a może nawet mordercy, winnego zaginięcia Ithilhin, jaką znam z Wery. Poetessy, wyznawczyni magii słowa, malarki krajobrazów i nastrojów, wreszcie mistrzyni krótkiej formy, nie raz i nie dwa opromienionej zwycięstwami w forumowych konkursach.

Jej miejsce zajęła pisarka Małgorzata Garkowska, do której (a tak, przygotowałem się!) blogereczki z Lubimy czytać wzdychają z bałwochwalczym podziwem, zwłaszcza, gdy dysponują darmochą z wydawnictwa. Dlatego czuję się poniekąd zwolniony z obowiązku podtrzymywania Werowego ciepełka dla „naszych”. Bo mam cały worek zastrzeżeń i niechęci, a zawartość worka zaraz rozsypię. Z jednym ważnym zastrzeżeniem: naprawdę cieszę się z sukcesu, jakim jest napisanie i wydanie książki, takie coś bezwzględnie daje pozycję „primus inter pares” i wyróżnia z grona tych, co buławę noszą w plecaku, ale nigdy jej nie wyciągają...

Teraz barany.

Osoby dramatu są figurami o takim stopniu typowości, jak personifikacje w średniowiecznych moralitetach. Tu i ówdzie przyozdobione zostały cechami nadającymi indywidualny rys, ale próby pogłębienia charakterystyki sprowadzają się raczej do uszczegółowienia owej typowości. Jeśli dominującą cechą takiej na przykład Agnieszki jest płaczliwość, to z biegiem powieściowego czasu płacze coraz częściej i wystawniej. Nawet skok w bok, w końcu posiadający w swojej istocie komponenty zemsty i próby ukarania niewiernego mężczyzny, również jest płaczliwy. Jeśli Paweł jest ograniczonym, egotycznym s***wysynem, to jest nim coraz bardziej, montując jeszcze większe natężenie s***wysyństwa. Próby cieniowania postaci są, niestety, rachityczne i mało przekonujące. Tylko bohaterowie drugiego planu jakoś się bronią (matka, teściowa), być może dlatego, że szkicowani grubszą kreską pozostawiają obszar nieoznaczoności, z lekko tylko sugerowaną temperaturą odczuć, jakie powinien mieć czytelnik.

Jedno się udało, choć nie wiem, czy zgodnie z intencjami. Mianowicie żadna z osób nie wzbudza sympatii, żadnej się nie kibicuje i za żadną nie trzyma kciuków. Co więcej, w zasadzie wszystkie budzą wk..., pardon, złość i zażenowanie. Kompletnie nie wierzę w przemianę Pawła, bo choć życie jest nieprzewidywalne, nie dostałem żadnego argumentu na rzecz tezy o porzuceniu przez niego strategii, dzięki której osiągał same sukcesy. Obiektywnie (te mierzalne – choćby luksusowy poziom życia) i subiektywne (duma i poczucie własnej wartości).

Ale to jeszcze nie byłby dramat, rzecz w tym, iż między tak nakreślonymi osobami nie ma żadnej psychologicznej gry, no dobrze, jest, szczątkowa i prosta, jak budowa cepa. Zabrakło wiarygodnego szczegółu, detalu w opisie zachowania (niechby nawet takiego, jak te nieszczęsne pomidory), wyrażającego coś w życiu wewnętrznym, czego nie trzeba literalnie opisywać.

A jak już jesteśmy przy szczególe, to wyjątkowo zirytowały mnie opisy garderoby, obecne nieomal na każdej stronie. Jakby Autorka usiłowała w praktyce zilustrować wyjątkowo durny pogląd, obecny w każdej wypowiedzi specjalistów od tematu, że „moda wyraża Twoją osobowość”. Ja pierdzielę... Jest w tych opowieściach o ubraniach pewien znamienny moment, mianowicie opisując jakąś kreację, Gosia pisze, że jest „z długim rękawem”. To jest język plotek u zaprzyjaźnionej krawcowej, albo z koleżankami przy kawie, nie język narracji powieściowej, gdzie rękawy w opisie ubrania powinny wystąpić dwa.

Narracja idzie monotonnie, sprawozdawczo, usypiając na tyle, że cząstkowe kumulacje nie są w stanie odpowiednio wstrząsnąć czytelnikiem. Niby się dzieje, lecz jakoś tak... bezbarwnie, a zwroty akcji (zakład małżeński, głupawe intrygi Iwonki, zdrada Agnieszki, ciąża i zapaść psychiczna) robią na mnie wrażenie zaczerpnięcia z romansowego lamusa i to najgorszego autoramentu.
I dlatego nie, mnie (w przeciwieństwie do większości wyrażanych przez innych opinii) powieści nie czytało się dobrze. Ukłon w stronę stylu łatwo przyswajalnego odczytuję poniekąd jako niezgodny z predyspozycjami pisarskimi Małgosi.

Szkoda. Natychmiast, jeszcze w czasie lektury przyszło mi do głowy, że taki zarys fabularny mógłby być kanwą na przykład do wnikliwej rozprawy o dziedziczeniu losu i błędów życiowych (matka-ojciec, Paweł-Agnieszka i następne pokolenie), czy też niezgody na takie dziedziczenie. O sprzedawaniu moralności za wygodę. O toksyczności wzorców. O konflikcie nowoczesności z tradycyjnymi wartościami, albo o nieprzystosowaniu tych ostatnich do realiów współczesnego życia. I tak dalej. Bo dobra książka to nie tylko efektowna opowieść, ale i to, co się pod nią kryje. To, co się kryje w "Układance" (że niby prawo kobiety do szczęścia) jakoś mnie intelektualnie nie porywa.

Heh, ubawiło mnie odkrycie, że Agnieszka w jednym miejscu jest opalona na brąz (w towarzystwie Piotra) a kilka stron dalej prezentuje stylową bladość (w towarzystwie męża). Redaktor przysnął, zaczem jako pierwszy czytelnik zupełnie się nie wykazał ;-)

Żeby nie było całkiem minorowo, to:
po pierwsze – jest w „Układance” naprawdę fajny wątek relacji Agnieszki z matką i wiarygodny opis pękania zastygłych zasad w sytuacji zagrożenia krwi z krwi, nawet tej wyklętej,
po drugie – pierwsze koty za płoty, od czegoś trzeba zacząć.
Mam nadzieję, że „Układanka” jest tylko wprawką, a Gosia tylko chwilowo zajmuje miejsce na księgarnianej półce obok taśmowej - i niespecjalnie godnej uwagi - produkcji pań, w większości (taka to dziwna reguła) dwojga nazwisk. Pozostaję z nadzieją, że następna książka zatrzęsie działami literackimi opiniotwórczych periodyków.

I nigdy nie przyjmę do wiadomości argumentu, że target określa świadomość :-P

61
Leszek Pipka pisze:
> Jej miejsce zajęła pisarka Małgorzata Garkowska, do której (a tak, przygotowałem
> się!) blogereczki z Lubimy czytać wzdychają z bałwochwalczym podziwem, zwłaszcza,
> gdy dysponują darmochą z wydawnictwa.

Rozdawanie darmowych egzemplarzy recenzentom to powszechna praktyka i bynajmniej nie każdy tak obdarowany bije autorowi brawo obiema płetwami, bywają i głosy krytyczne. Tak czy owak, to nie pomysł Ithi, więc po czorta ta ironia?

> Dlatego czuję się poniekąd zwolniony z obowiązku
> podtrzymywania Werowego ciepełka dla „naszych”.

Taaa, szczególnie Smok kultywuje tę tradycję :D Z tego co pamiętam było sporo głosów krytycznych ( nie tylko Smokowych) pod adresem twórczości niektórych fioletowych. IMO znowu przesadzasz.

> Bo mam cały worek zastrzeżeń i niechęci

Twoje prawo. Tylko po co to bicie piany? Masz coś do autora? Wal! Ale publiczne golenie mu głowy jest jednak pewną przesadą...

> Osoby dramatu są figurami o takim stopniu typowości, jak personifikacje w średniowiecznych
> moralitetach. Tu i ówdzie przyozdobione zostały cechami nadającymi indywidualny
> rys, ale próby pogłębienia charakterystyki sprowadzają się raczej do uszczegółowienia
> owej typowości. Jeśli dominującą cechą takiej na przykład Agnieszki jest płaczliwość,
> to z biegiem powieściowego czasu płacze coraz częściej i wystawniej. Nawet skok
> w bok, w końcu posiadający w swojej istocie komponenty zemsty i próby ukarania niewiernego
> mężczyzny, również jest płaczliwy.

Mnie to też denerwowało, o czym wielokrotnie informowałem autorkę :) Ale... Takie osoby można nierzadko spotkać w realu, więc trudno zarzucać coś pisarzowi, który po prostu przedstawił rzeczywistość, podobnie jak nie jest winą autorki, że część facetów ( a więc osób mających zupełnie inne podejście do życia) zgrzyta zębami czytając opisy rozmemłanego życia wewnętrznego bohaterki :P

> Jeśli Paweł jest ograniczonym, egotycznym s***wysynem,
> to jest nim coraz bardziej, montując jeszcze większe natężenie s***wysyństwa. Próby
> cieniowania postaci są, niestety, rachityczne i mało przekonujące.

I znowu ta sama uwaga: w realu większość s***wysynów pozostaje jak raz niecieniowanymi s***wysynami. Więc cała "wina" autorki polegała na opisaniu rzeczywistości...

> Tylko bohaterowie
> drugiego planu jakoś się bronią (matka, teściowa), być może dlatego, że szkicowani
> grubszą kreską pozostawiają obszar nieoznaczoności, z lekko tylko sugerowaną temperaturą
> odczuć, jakie powinien mieć czytelnik.

Ja miałem wrażenie, że konstrukcja psychologiczna postaci jest całkiem ok.

> A jak już jesteśmy przy szczególe, to wyjątkowo zirytowały mnie opisy garderoby,
> obecne nieomal na każdej stronie. Jakby Autorka usiłowała w praktyce zilustrować
> wyjątkowo durny pogląd, obecny w każdej wypowiedzi specjalistów od tematu, że „moda
> wyraża Twoją osobowość”. Ja pierdzielę... Jest w tych opowieściach o ubraniach pewien
> znamienny moment, mianowicie opisując jakąś kreację, Gosia pisze, że jest „z długim
> rękawem”. To jest język plotek u zaprzyjaźnionej krawcowej, albo z koleżankami przy
> kawie, nie język narracji powieściowej, gdzie rękawy w opisie ubrania powinny wystąpić
> dwa.

Mnie też to nieco irytowało ( jak chyba większość samców), ale ja - najwyraźniej w odróżnieniu od Ciebie - zdaję sobie sprawę, że kobiety właśnie tak postrzegają świat. Wygląd, a więc i ubranie, są dla nich bardzo ważne, a to wszak literatura kobieca.

> Narracja idzie monotonnie, sprawozdawczo, usypiając na tyle, że cząstkowe kumulacje
> nie są w stanie odpowiednio wstrząsnąć czytelnikiem.

Tu absolutny sprzeciw. Tempo jest dostosowane do typu powieści, to nie kryminał czy sensacja.

> Szkoda. Natychmiast, jeszcze w czasie lektury przyszło mi do głowy, że taki zarys
> fabularny mógłby być kanwą na przykład do wnikliwej rozprawy o dziedziczeniu losu
> i błędów życiowych (matka-ojciec, Paweł-Agnieszka i następne pokolenie), czy też
> niezgody na takie dziedziczenie. O sprzedawaniu moralności za wygodę. O toksyczności
> wzorców. O konflikcie nowoczesności z tradycyjnymi wartościami, albo o nieprzystosowaniu
> tych ostatnich do realiów współczesnego życia. I tak dalej. Bo dobra książka to
> nie tylko efektowna opowieść, ale i to, co się pod nią kryje. To, co się kryje w
> "Układance" (że niby prawo kobiety do szczęścia) jakoś mnie intelektualnie nie porywa.

Osobiście uwielbiam jak czytelnicy "uświadamiają" mnie jakie perspektywy przegapiłem, jakich wątków nie wykorzystałem i jak powinienem pisać, żeby dostać literackiego Nobla :P

Konkludując: mimo pewnych ( obiektywnych), choć IMO nie tak wielkich niedostatków i subiektywnego, typowo kobiecego podejścia do pewnych spraw, uważam książkę za dobrą. Bardzo ładny, plastyczny język, styl i psychologia postaci stawiają ją w rzędzie udanych projektów. Że nie jest idealna? A jaka jest? Jednak moim zdaniem plusy zdecydowanie przeważają nad minusami. Gdybym miał wystawić ocenę wg szkolnej skali, optowałbym za 4/ 4+. I tak towarzysze: autor szkoli się na mózgach czytelników! Pisanie do szuflady nie zapewni takiego doświadczenia jak wydanie książki. Nie wątpię, że kolejna powieść Gosi ( jak w przypadku każdego utalentowanego debiutanta) będzie lepsza.

Wróć do „Strefa Pisarzy”