brat_ruina pisze: Nobel za literaturę - gwarantowany.
Ruina , jak zwykle, na posterunku. Cieszy mnie to. Nie każdy ma własnego furtiana
Added in 20 minutes 53 seconds:
Romek Pawlak pisze: Ciekawy tytuł cyklu. Rozumiem, że jest jakieś uniwersum, które się modli?
Ten korzeń rodzi wiele skojarzeń, od dosłownych (drzewo narratorem, to pasuje do uniwersum, od razu mi się wiara ekologiczna przypomniała), po metaforyczne - korzeń to opoka, ale korzeń to również charakter. Rzeczywiście, trzeba mieć twardy korzeń, aby nie ulec, gdy mrówki gryzą. Też metaforyczne. Choć wtedy wpadamy w interpretację, że może narratorem jest sam autor, który mówi "nie ulegnę krytykom"?
Drugi wers jest jeszcze ciekawszy. Bo obwieszcza nam, iż narrator nie ma morzenia mocnego, tylko słaby. I chociaż zakradł się rym krakowsko-częstochowski, odczytywać to należy jak najżarliwszą prośbę, z głębi serca, a nie mielizn szarych komórek. Wtedy rym krakowsko-częstochowski znakomicie wprost pasuje, bo kieruje nas w stronę wiary i Częstochowy, a nie think tanków.
Świetny, krótki, lapidarny, celny.
Romku, masz u mnie plusa za prześmiewczość komentarza oraz włożony wkład pracy w ukazanie możliwości interpretacji modlitwy. Z przyjemnością przeczytałem

Co do mej facecji - tytuł cyklu w tłumaczeniu "na polski ": "Modlitwy wszechświata/wszechświatowe". Wiem, że o tym wiesz, ale pasowało Tobie do stylu komentarza, więc nie mam problemu z odpowiedzią.
Poezja to nie proza. Nie przelicza się na tysięczne ilości "k" (jak ciągle uświadamiają na WM), ale stosuje inną miarę. We fraszkach czy facecjach stosuje się "minimum słów, maksimum treści". Sam udowodniłeś, ileż jest treści, jak można facecję interpretować... nawet tak, jak autor nie pomyślał. Romek pomógł

Co do rymów - oczywiście, ze musi być taki. Widziałeś zwykłą staruszkę, która modliłaby się, używając wyszukanych rymów czy metafor?
Jeszcze raz dziękuję za rozebranie na czynniki pierwsze mojej facecji... i włożony trud

Piszę. Wspomnienia. Miniaturki. Satyriady. Drabble. Fraszki. Facecje. Podobne. Wystarczy.