Kain i Abel

1
jestem bratem brata nie życzę mu Źle
zgrzytanie piasku rzuconego w wiatr
roi myśli luźno powiązane
z rzeczywistością

wychowani w jednej wojnie
wbrew naturze
skaczemy sobie do gardeł
takie życzenie -
więc;

tu nie ma miejsca dla słabych
i dla silnych nie ma
nie ma miejsca dla nas
nie ma miejsca
Nie ma rzeczy bar­dziej niewiary­god­nej od rzeczywistości.

Kain i Abel

2
Nastrój wiersza mi odpowiada.
"Zgrzytanie piasku rzuconego w wiatr" nie pasuje mi, bo to jak zgrzytanie rzucone w żyto czyli brak jakiegokolwiek zgrzytu.Piasek może zgrzytać w zębach.
Raczej "Źle' chyba z małej litery. "Życzenie"... Ostatni wers:- pominęłabym "miejsca". Aha,i sprawa interpunkcji, bo ktoś już pisał, że albo jest albo nie ma jej wcale.
Pisać może każdy, ale nie każdy może być pisarzem
Katarzyna Bonda

Kain i Abel

3
@Mrs Alistair - jak piaskiem w wiatr się rzuca to prawdopodobnie zasypie on twarz i zazgrzyta w zębach. Piasek jak myśli które ludzkoś odrzuca a one powracają w postaci nieszczęść. Wojny, przemoc itp. Źle z dużej bo małe z z kreseczką nie chciało wejść. Moja klawiatura nie przewiduje takiego znaku :) Dzięki, pozdrawiam, miłego dnia :D

Kain i Abel

4
Rumcajs pisze: jak piaskiem w wiatr się rzuca to prawdopodobnie zasypie on twarz i zazgrzyta w zębach.
Rozumiem potrzebę skrótu, ale to wyszło jak kiepski Photoshop.
Piaskiem nie rzuca się w wiatr. Nawet słowa rzucane są na wiatr... Piasek z wiatrem, lub pod wiatr. Brakuje tutaj tej informacji skąd się wzięło zgrzytanie. Może więc tak:
jestem bratem brata nie życzę mu źle
Jak piasek rzucony pod wiatr
a wiatr go oddał, teraz zgrzyta w zębach
z rzeczywistością
ps. znów może niepotrzebnie grzebię w czyimś tekście... :)
"Im więcej ćwiczę, tym więcej mam szczęścia""Jem kamienie. Mają smak zębów."
"A jeśli nie uwierzysz, żeś wolny, bo cię skuto – będziesz się krokiem mierzył i będziesz ludzkie dłuto i będziesz w dłoń ujęty przez czas, przez czas – przeklęty."

Kain i Abel

5
RoboTeller pisze:
Rumcajs pisze: jak piaskiem w wiatr się rzuca to prawdopodobnie zasypie on twarz i zazgrzyta w zębach.
Rozumiem potrzebę skrótu, ale to wyszło jak kiepski Photoshop.
Piaskiem nie rzuca się w wiatr. Nawet słowa rzucane są na wiatr... Piasek z wiatrem, lub pod wiatr. Brakuje tutaj tej informacji skąd się wzięło zgrzytanie. Może więc tak:
jestem bratem brata nie życzę mu źle
Jak piasek rzucony pod wiatr
a wiatr go oddał, teraz zgrzyta w zębach
z rzeczywistością
ps. znów może niepotrzebnie grzebię w czyimś tekście... :)
Jeśli piaskiem w człowieka, zwierzę, wodę można rzucać to i w wiatr też. Na wiatr rzucone słowo - zupełnie inne znaczenie. Mi chodzi o prymitywny, gniew, zazdrość i zawiść. Krzyczenie w burzę :) Mało przekonuje mnie Twoja wersja.

Kain i Abel

6
Rumcajs pisze: @Mrs Alistair - jak piaskiem w wiatr się rzuca to prawdopodobnie zasypie on twarz i zazgrzyta w zębach. Piasek jak myśli które ludzkoś odrzuca a one powracają w postaci nieszczęść. Wojny, przemoc itp. Źle z dużej bo małe z z kreseczką nie chciało wejść. Moja klawiatura nie przewiduje takiego znaku :) Dzięki, pozdrawiam, miłego dnia :D
Chyba mam: "rzucanie piasku pod wiatr". Co ty na to? Pozdrawiam.
Katarzyna Bonda

Kain i Abel

9
Mrs Alistair pisze:
Rumcajs pisze: Nie, zbyt prozaiczne
Rozumiem, nie o to chodziło.
A o co chodziło? Ktoś napisał, że to orginalne i ciekawe przedstawienie archetypu. Zostaje jak jest.

Kain i Abel

10
Autor sam wie, o co mu chodzi, czytelnik - nie zawsze. Jeśli niepoprawne jest oryginalne, czemu nie. Licentia poetica. Rzucać w wiatr jak w ogień, jak kamień w wodę.
Katarzyna Bonda

Kain i Abel

11
Mrs Alistair pisze: Autor sam wie, o co mu chodzi, czytelnik - nie zawsze. Jeśli niepoprawne jest oryginalne, czemu nie. Licentia poetica. Rzucać w wiatr jak w ogień, jak kamień w wodę.
niepoprawne? piasku rzuconego w wiatr to personifikacja wiatru i piasku. Piasek to nie piasek, a wiatr to nie wiatr :D dlaczego niepoprawne? To w Gombrowiczu jest sama niepoprawność czasem

Kain i Abel

12
Rumcajs pisze:
Mrs Alistair pisze: Autor sam wie, o co mu chodzi, czytelnik - nie zawsze. Jeśli niepoprawne jest oryginalne, czemu nie. Licentia poetica. Rzucać w wiatr jak w ogień, jak kamień w wodę.
niepoprawne? piasku rzuconego w wiatr to personifikacja wiatru i piasku. Piasek to nie piasek, a wiatr to nie wiatr :D dlaczego niepoprawne? To w Gombrowiczu jest sama niepoprawność czasem
Samo przedstawienie archetypu, to tak. Gombrowicz? Hmm. A co konkretnie?
Katarzyna Bonda

Kain i Abel

14
Konkretnie nic :D bo kto mu zarzuci niepoprawność literacką...z założenia jest to przedstawienie archetypu. To jeden z tych niezzmiennych tekstów. Nie jest to wybitnie dobry tekst, raczej ułomniasty, ale mi właściwy, jak odcisk palca. Dziękuję, pozdrawiam, miłego dnia :)

Added in 4 minutes 9 seconds:
Romek Pawlak pisze: Pomijając język (dla mnie wiersz do napisania od nowa), zastanawiam się nad sensem. Jeśli serio Kain i Abel, to nie widzę logiki w tym, aby życzeniem było ich niebycie. Raczej inny status quo. Stąd nawiązanie biblijne wydaje mi się od czapy, ale może czegoś nie rozumiem :)
Twoje prawo. Tytuł jest symboliczny, wiadomo z czym się kojarzy stąd rzyczenie :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poezja biała”