Trzy wariacje w klimacie haiku

17
Sarah pisze: Nie dało się jej pominąć a zmienić trudno bo reguły haiku są nieubłagane :)
Są ubłagane ;) Reguła 5/7/5 często jest pomijana, ze względu na odmienną konstrukcję języków innych niż japoński.
Pozostałe dwie zasady to:
- rozdzielenie haiku na dwie części/obrazy
- nawiązanie do pór roku
ichigo ichie

Opowieść o sushi - blog kulinarny

18
Jeśli przyjęło się konwencję 5/7/5 to trochę bez sensu ją zmienić w jednym wersie - nie uważasz? :)
Nie pisałam o nieubłaganych regułach haiku w rozumieniu japońskich wersów a jedynie w odniesieniu do własnej konwencji :)
Dziękuję za komentarz :)
Brniesz w mgłę, a pod stopami bagno, uważaj - R.Pawlak 28.02.2018

19
Proszę bardzo :)

Nie namawiam do zmiany jednego wersu, ale do rozważenia czy taki gorset nie jest zbyt ciasny dla języka polskiego, który ma inną dynamikę i inną długość słów. W japońskim dwie-trzy sylaby to naprawdę dość nawet na bardzo skomplikowane pojęcia.

Dlabble to co innego, bo w stu słowach w dowolnym języku da się stworzyć krótką scenę/opowieść. Z haiku to tak dobrze nie idzie - wystarczy rzucić okiem na tłumaczenia.
ichigo ichie

20
Gorsety bywają wygodne :) Nawet te wydające się ciasne - lubię je nosić :P:)
A tak poważnie..
Zdaję sobie sprawę jak trudno melodycznie dopasować się do formuły haiku w każdym innym języku poza japońskim :)
Ale wiesz.. To też rodzaj wyzwania. Spróbować tak dobrać polskie słowa by stanowiły harmonię a jednocześnie nie były banalnym wierszydłem :)
Haiku traktuje jak zabawną łamigłówkę..:)
A czy można chcieć więcej, gdy ktoś dołącza się z własną odpowiedzią? :) (do tego bardzo piękną)
I choć to tylko wariacje na temat haiku to w najbardziej klasyczny sposób wypełniamy ideę haiku? :)))
Brniesz w mgłę, a pod stopami bagno, uważaj - R.Pawlak 28.02.2018

21
Sarah pisze:I choć to tylko wariacje na temat haiku to w najbardziej klasyczny sposób wypełniamy ideę haiku? :)))
Ciężko powiedzieć, bo te wiersze mi nie podeszły. Na pewno są wariacją na temat haiku, ale nie wiem czy wypełniają tę ideę.

Nie ma odniesienia do natury/pory roku (poza pierwszym), ale w nowoczesnych haiku nie jest to konieczne. Za to brakuje mi wyraźnego "cięcia", tego podziału na dwa obrazy, które się wzajemnie wzbogacają i uzupełniają, ale też mogą zderzyć i zaiskrzyć. U ciebie sceny raczej się rozwijają z każdym wersem.

W ramach riserczu podczas odpisywania poszukałem na sieci i to haiku ni się spodobało ;)

Sakazuki ya
yamaji no kiku to
kore o hosu

Na górskiej ścieżce
wysuszyłem kieliszek
– z chryzantemą

Bashō (1679)

P.S. Łamigłówki dobra rzecz :)
ichigo ichie

24
Próbuję się wczuć i wyobrazić sobie tę scenę. Wampir pochylony nad ofiarą to właściwy odbiór? :D
“So, if you are too tired to speak, sit next to me for I, too, am fluent in silence.”
(Zatem, jeśli od znużenia milkniesz, siądź przy mnie, bom i ja biegły w ciszę.)

R. Arnold

27
ithilhin pisze: a inne słowo na "chicha"?
Chicha cicha noc za oknem
drzewa szepczą jadowicie
komar rwetes podjął milcząc
w bólu walcząc o spożycie

Wampir żyłkę tęsknie żegna
w ciszy łyk ostatni pije
nie obudzi dojnej krowy
kto ucichnie ten przeżyje

;)

Added in 11 minutes 5 seconds:
Kroczy rym wesoły drogą
prosto z samej Częstochowy
depcze ogród zen grubiańsko
Klimat psując haikowy

:D
“So, if you are too tired to speak, sit next to me for I, too, am fluent in silence.”

R. Arnold

30
ithilhin pisze: nie
patrz
zamknij ciszę
otwórz mnie dotknięciem
nocy
po nocy pomocy
patrz mnie
bo znikam

R. Arnold
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mini poeticum”