Pytania do Adama "Navajero" Przechrzty

676

Latest post of the previous page:

katamorion pisze:A ile czasu zazwyczaj zajmują Ci takie przygotowania?
Ze dwa - trzy miesiące, ale ja oszukuję :D Jeden z wazniejszych obszarów w moich tekstach to historia, a jako historyk, mam już pewne pojęcie o tym, o czym chcę pisać. Po wysłaniu do redakcji gotowej powieści, zaczynam powoli przygotowywać się do kolejnej. Zanim przydzielą mi redaktorkę ( bo często jest kolejka), zanim zrobimy redakcję i korektę, mija trochę czasu, co wykorzystuję na kwerendę.
katamorion pisze:A co jesli nie można się od tego powstrzymać? Robić szkice, notatki?
Nie, to nie wystarczy. Każdy chce zobaczyć coś swojego w druku. Pisać opowiadania i starać się umieścić je w jakimś piśmie. Poza wszystkim innym, to duzo lepszy trening niż pisanie wprawek, o ile rzecz jasna posiadamy warsztat na odpowiednim poziomie.
Panie, ten kto chce zarabiać na chleb pisząc książki, musi być pewny siebie jak książę, przebiegły jak dworzanin i odważny jak włamywacz."
dr Samuel Johnson

677
Navajero pisze: Nie szukam specjalnie ciekawostek do książek, jestem historykiem i często "znajduję" je w trakcie lektury czy studiowania źródeł, w żaden sposób nie związanych z moją pracą literacką.
Niezmiernie zainteresowałeś mnie tym stwierdzeniem. Chciałem sprawdzić, które twoje książki pasują pod to, co chciałbym teraz przeczytać. Ale notki wydawnicze w niektórych pozycjach są zbyt lakoniczne, a pozycji jest sporo :D

Stąd pytanie do ciebie: które z twoich powieści osadzone są w świecie przypominających (chodź trochę) świat "Potopu" Sienkiewicza, czyli:
- akcja wydarzeń sprzed I Wojny Światowej;
- wątek militarny;
- fantasy ok, ale zero mutantów.

678
"Adept". Ewentualnie "Namiestnik" ( ale to już I wojna). No i zależy kogo/ co uznać za mutanta :P Najlepiej zapoznaj się z fragmentem, są w Internecie, na Audiotece masz darmowy, godzinny kawałek do wysłuchania.
Panie, ten kto chce zarabiać na chleb pisząc książki, musi być pewny siebie jak książę, przebiegły jak dworzanin i odważny jak włamywacz."
dr Samuel Johnson

679
Pytanie z zupełnie innej beczki:
Radzisz aby próbować sił i wysyłać opowiadania do druku. Którą z opcji polecasz:
1) napisanie opowiadania na dowolny temat i szukanie czasopisma, które mogłoby je opublikować
2) zrobienie badań przekrojowych czasopism, wybranie jednego czy dwóch i pisanie opowiadania pod to czasopismo, biorąc pod uwagę popularną u nich tematykę, wszelakie tabu itp.
Podobno najlepsza jest druga opcja, ale co z opowiadaniami, któe chcemy napisać, a ich tematyka i sposób napisania nie mieszczą się w wytycznych dostepnych pism. Pisać do szuflady?
https://pisarzdowynajecia.com

680
Jak chcesz wydrukować, to musisz tematykę dostosować do tego co czasopisma dostępne na rynku drukują. IMO to kwestia drugorzędna. Wydałem cykl powieści "demonicznych" jako fantastykę i element fantastyczny jest tam istotny i bynajmniej nie pretekstowy, ale przez 90% tekstu niewidoczny. Niektóre księgarnie wykładają ten cykl w dziale "literatura sensacyjna" i w sumie też mają rację. Konkludując: piszesz ( prawie) co chcesz, i drukujesz gdzie chcesz :) Osobiście polecałbym tekst z wątkiem fantastycznym i słać do NF.
dr Samuel Johnson

689
Marcin Dolecki pisze: Adamie, masz tak dobrą grafikę na okładce, że dłużej się wpatrywałem w nią niż w uroczą buźkę tej dziewczyny :)
W twoim przypadku to nie dziwne, tobie podobają się głównie etiopki :-P
Serwus, siostrzyczko moja najmilsza, no jak tam wam?
Zima zapewne drogi do domu już zawiała.
A gwiazdy spadają nad Kandaharem w łunie zorzy,
Ty tylko mamie, żem ja w Afganie, nie mów o tym.
(...)Gdy ktoś się spyta, o czym piszę ja, to coś wymyśl,
Ty tylko mamie, żem ja w Afganie, nie zdradź nigdy.

691
Navajero pisze: "Adept". Ewentualnie "Namiestnik" ( ale to już I wojna). No i zależy kogo/ co uznać za mutanta :P Najlepiej zapoznaj się z fragmentem, są w Internecie, na Audiotece masz darmowy, godzinny kawałek do wysłuchania.
Niepotrzebnie pytałem o rekomendacje. Lubimyczytac.pl samo obliczyło, co powinienem przeczytać:
Obrazek

Wróć do „Strefa Pisarzy”