Wszyscy wygrali [dialog]

1
ćwiczenie z zapisywania rozmów.

- ... i słuchaj, załadował jakąś bazę z listopada do stejdża, a potem uruchomił zakończenie, to CRON wysłał wszystkim mejle o zakończeniu gry.
- Ale już wcześniej wysłał?
- No tak, bo gra zakończyła się w grudniu. A teraz znów wszyscy dostali mejle o jej zakończeniu. A wiesz, na pewno lista zwycięzców jest inna, bo baza z listopada, gdy gra się zaczynała i tam groszowe konta były...
- Ja piernicze.
- ... no właśnie! Wyobraź sobie, że gra się zakończyła w grudniu, a tu nagle dostajesz drugiego maila, że wygrałeś. I tak do co najmniej trzystu siedemdziesięciu graczy, bo wszyscy mają po tyle samo. A nagrody nie byle jakie, pewnie jakieś ajpady, makbuki. W poprzedniej edycji to były takie małe sztabki złota.
- O kurde. Ale Krystek taki spokojny, jeszcze nie wie co zrobił, czy co?
- No wie.
- Heh, pewnie na aliekspres szuka tych ajpadów, żeby wszystkim kupić i rozesłać. Skoro takie mejle poszły...
- Hehe... pewnie tak.
- Żeby po taniości. A bo to muszą być ajpady? Haha.
- Siema. O kulkach gadacie?
- Cześć.
- Cześć. O jakich kulkach?
- No o tej grze. Teraz wszyscy tu sobie pogrywacie na fonach, jakieś ligi tworzycie.
- Nie, co ty. O grze dla menadżerów banków. Gra giełdowa. Dostajesz wirtualne sto tysięcy i przez jakiś tam okres inwestujesz. Kto zarobi najwięcej wygrywa. Ale ta gra zaczęła się w październiku, do końca grudnia. Już się zakończyła.
- Aaaa... I teraz Krystek nowe zakończenie zrobił?
- No dokładnie. Wszyscy wygrali, bo załadował bazę z początków gry.
- I co teraz?
- No nic. Ze swoich kupi im nagrody. A co, jakbyś dostał takiego maila, to nie zażądałbyś nagrody? "Panie, w mailu było, że wygrałem!"
- No, to nieźle. Podpadł Edycie?
- No podpadł.
"Im więcej ćwiczę, tym więcej mam szczęścia""Jem kamienie. Mają smak zębów."
"A jeśli nie uwierzysz, żeś wolny, bo cię skuto – będziesz się krokiem mierzył i będziesz ludzkie dłuto i będziesz w dłoń ujęty przez czas, przez czas – przeklęty."

Wszyscy wygrali

2
Jako sam dialog - niezłe. Ale te same uwagi, co poszły do Wolhy na czacie: sam dialog o mało, to szkielet, na którym trzeba troszeczkę mięska jednak poprzywieszać.

Swoją drogą, ciekawe ile osób nie-informatyków zrozumiało, o co chodzi. To jest niebezpieczeństwo, że kiedy się zapisuje dialogi na tematy jednak ogólnoludzkie, to łatwiej znaleźć odbiorców. Tutaj - tekst bardzo specyficzny (już mniejsza o stage'a i demona Crona :D ) więc pewnie i reakcje będą inne.
http://radomirdarmila.pl

Wszyscy wygrali [dialog]

3
Nie mam pojęcia, co to stejdż ani CRON, ale to nie przeszkadza, bo płynę z dialogiem. Fajny, żywy. Wygląda jak zapis rozmowy z IRC-a, brakuje tylko nicków na początku. :)
Mam tylko wątpliwości, czy w rzeczywistej rozmowie padłoby:
- "gdy"
- "to nie zażądałbyś nagrody?" zamiast "to byś nie zażądał nagrody?"
Ale fajne.
Dark side of the Force

Odwiedź mój fanpejdżObadaj moje książkiNa Esensji też jestem

Wszyscy wygrali [dialog]

4
uniwers pisze: - "gdy"
ale, że gdzie Ty "gdy" widział... :o
uniwers pisze: to nie zażądałbyś nagrody?
no może: "to nie żądałbyś nagrody?"
"A jeśli nie uwierzysz, żeś wolny, bo cię skuto – będziesz się krokiem mierzył i będziesz ludzkie dłuto i będziesz w dłoń ujęty przez czas, przez czas – przeklęty."

Wszyscy wygrali [dialog]

5
P.Yonk pisze: - No tak, bo gra zakończyła się w grudniu. A teraz znów wszyscy dostali mejle o jej zakończeniu. A wiesz, na pewno lista zwycięzców jest inna, bo baza z listopada, gdy gra się zaczynała i tam groszowe konta były...
:mrgreen:

tak mnie naszło, że "znów" chyba też niezbyt gra.
P.Yonk pisze: uniwers pisze:
Source of the post to nie zażądałbyś nagrody?

no może: "to nie żądałbyś nagrody?"
Nie wiem. Może. Tak po prawdzie to jest naprawdę bzdurny szczegół i kwestia indywidualna - jednemu podejdzie, innemu nie.
Dark side of the Force

Odwiedź mój fanpejdżObadaj moje książkiNa Esensji też jestem

Wszyscy wygrali [dialog]

6
O ile dialog jest płynny i płynie się z nim, to jednak jest złożony z dymków jak w komiksach i niczego więcej. Nawet twarzy nie widzę. A chciałbym.
„Racja jest jak dupa - każdy ma swoją” - Józef Piłsudski
„Jest ktoś dwa razy głupszy od Ciebie, kto zarabia dwa razy więcej hajsu niż Ty, bo jest zbyt głupi, żeby w siebie wątpić”.

https://internetoweportfolio.pl
https://kasia-gotuje.pl
https://wybierz-ubezpieczenie.pl
https://dbest-content.com

Wszyscy wygrali [dialog]

7
Bartosh16 pisze: O ile dialog jest płynny i płynie się z nim, to jednak jest złożony z dymków jak w komiksach i niczego więcej. Nawet twarzy nie widzę. A chciałbym.
Jasne. Pracuję nad tym.

Wszyscy wygrali [dialog]

8
Trochę - przez te stejdże i inne ajpady - czuję się, jakby czytała tekst w suahili :wink: Niemniej jednak, chociaż nie wiem, co to stejdż, to czytało się całkiem przyjemnie, fajne zakończenie, kupowanie nagród "ze swoich" dość zaskakujące :)
Językowo czepnę się dwóch rzeczy: po pierwsze,
P.Yonk pisze: - Ja piernicze.
z "ę" na końcu,
i po drugie - "ajpady", "makbuki" i "stejdże" jednak zapisałabym zgodnie z ich pisownią, nie fonetycznie - chaos jakiś taki mi się od tego robi... :)
Dobra architektura nie ma narodowości.
s

Wszyscy wygrali [dialog]

10
Isabel pisze: czytało się całkiem przyjemnie
Dzięki Izabel, od razu robi się cieplej :)
Isabel pisze: "ajpady", "makbuki" i "stejdże" jednak zapisałabym zgodnie z ich pisownią, nie fonetycznie
tylko to rodzi kolejne komplikacje, bo co z tekstem: "Ze swoich kupi tej iPad'y" ? "iPady" ? "ajpady"? - Teoretycznie zaleca się obcojęzyczny wyraz dać w oryginale, potem " ' " i polska odmiana, lub nie odmieniać wcale, chyba żeby weszło do powszechnego użycia, wtedy można normalnie polskie końcówki do oryginalnego wyrazu dodać: "załadował do stage'a", "do staga" - już nie bardzo.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Miniatura literacka”