Via dell'Abbondanza

16

Latest post of the previous page:

Poczepiam: "przejścia dla pieszych" brzmią mi anachronicznie, ale może się nie znam :P. Postać o rozmytych konturach nie potrzebuje jakasia.
Poczepiawszy, niechże zamacham pomponem.
Arphocras hic cum Drauca bene futuit denario
Ostatecznie zupełnie niedaleko odnalazłem fotel oraz sens rozłożenia się w nim wygodnie Autor nieznany. Może się ujawni.
Same fakty to kupa cegieł, autor jest po to, żeby coś z nich zbudować. Dom, katedrę czy burdel, nieważne. Byle budować, a nie odnotowywać istnienie kupy. Cegieł. - by Iwar
Dupczysław Czepialski herbu orka na ugorze

Via dell'Abbondanza

17
Andy, a czy postać może mieć jakiekolwiek kontury? Trójwymiarowa postać w końcu ma swoją bryłę, a nie dwuwymiarowy kontur. Kontur jest tylko tym, co chwilowo widzimy patrząc na coś - za chwilę postać się obróci, albo my się przesuniemy i subiektywnie postrzegany kontur będzie inny.

A skoro kontur jest tylko tym, co patrzący widzi, a nie co realnie jest - opisujemy go tak, jak jest w głowie patrzącego. A tam może być rozmyty, zanikający.

Zresztą, nawet opis spraw obiektywnych, jak kształty, kolory - to zawsze skrót myślowy, zawierający niedopowiedziane "tak, jak to widzi narrator / bohater". W mroku będzie widział odcienie czerni, rozmyte kształty, będzie ulegał złudzeniom.

Jest idealnie :) (zdanie zawierające skrót myślowy: "tak, jak to widzi narrator" ;) )

Added in 16 minutes 41 seconds:
misieq79 pisze: Postać o rozmytych konturach nie potrzebuje jakasia.
Fakt. Misieq ma lepsze oko ode mnie. Wychodzi jak "nieznajomy, którego nie znam" ;)
“So, if you are too tired to speak, sit next to me for I, too, am fluent in silence.”
(Zatem, jeśli od znużenia milkniesz, siądź przy mnie, bom i ja biegły w ciszę.)

R. Arnold

Via dell'Abbondanza

18
brat_ruina pisze:
Andy pisze: Czy postać może mieć rozmyte kontury?
Czy lampy mogą umierać?

Added in 3 minutes 2 seconds:
Czy napis może tańczyć?
Lampa może umierać, bo to znaczy, że ogień dogada i przestaje "żyć".
Napis może tańczyć, bo jest zawiera w sobie cień, który się porusza zgodnie z płomieniem.

Ale postać z rozmytymi konturami to może być duchem. Bo "postać" zawsze ma takie same kontury, najwyżej postrzeganie się zmienia.

Ale nie będę się kłócił, po prostu pamiętam, że w Kresie było coś o tym, żeby nie robić takich metafor.

Added in 2 minutes 36 seconds:
Eldil pisze: Andy, a czy postać może mieć jakiekolwiek kontury?
Jak tak się na to spojrzy to faktycznie nabiera sensu. Jak mówiłem, nie będę się kłócił ;)

Via dell'Abbondanza

19
Juliahof, Twoja interpretacja jest bardzo poprawna. Ukłon:)
misieq79 pisze: "przejścia dla pieszych" brzmią mi anachronicznie
W jednej z rzymskich kronik jest o tych przejściach dla pieszych
Uwaga! Spoiler!Obrazek
Obrazek
Obrazek
misieq79 pisze: Postać o rozmytych konturach nie potrzebuje jakasia.
Fakt, nie potrzebuje. Wydryluję go stąd. (nie stąd, bo to Weryfikatorium, ale stąd;))
Dzięki:)
Eldil pisze:A skoro kontur jest tylko tym, co patrzący widzi, a nie co realnie jest - opisujemy go tak, jak jest w głowie patrzącego. A tam może być rozmyty, zanikający.
W punkt.

Via dell'Abbondanza

20
brat_ruina, w kwestii przejścia - bardziej chodziło mi o współczesne brzmienie. Wiem że byly, choć właściwym określeniem byłoby g***ochron ;-)
Ostatecznie zupełnie niedaleko odnalazłem fotel oraz sens rozłożenia się w nim wygodnie Autor nieznany. Może się ujawni.
Same fakty to kupa cegieł, autor jest po to, żeby coś z nich zbudować. Dom, katedrę czy burdel, nieważne. Byle budować, a nie odnotowywać istnienie kupy. Cegieł. - by Iwar
Dupczysław Czepialski herbu orka na ugorze

Via dell'Abbondanza

23
Berlioz, thx
Wolha.Redna pisze:Skojarzyło mi się:
Nie dawało mi to spokoju, na sb już było, tutaj - dla kogoś kto kiedyś odwiedzi to miejsce.

Jacek też tam był.

Psa który ostrzegał nikt nie spuścił z łańcucha
Zastygł
Pysk otwarty
Łapy w próg wtopione
Uwaga! Spoiler!Obrazek

Via dell'Abbondanza

24
Przeczytałam, jest obraz ale nie wzbudza we mnie żadnych emocji. Może dlatego, ze temat jest... sama nie wiem, zbyt rozczarowujący jak dla mnie. Nie potrafię odgadnąć o co chodzi z tymi przejściami dla pieszych.
Pozdr

Via dell'Abbondanza

25
Annarosa pisze:Nie potrafię odgadnąć o co chodzi z tymi przejściami dla pieszych.
Może kliknij w spoiler?

Added in 1 minute 58 seconds:
Annarosa pisze:Przeczytałam, jest obraz ale nie wzbudza we mnie żadnych emocji.
Tutaj Ci nie pomogę.

Via dell'Abbondanza

28
Juliahof pisze:
brat_ruina pisze: Psa który ostrzegał nikt nie spuścił z łańcucha
Zastygł
Pysk otwarty
Łapy w próg wtopione
Szkoda że wyciąłeś to z tekstu :( Bardzo dobre!
To jest kawałek z podlinkowanego tekstu pieśni Jacka Kaczmarskiego. To tylko nawiązanie.

Via dell'Abbondanza

29
Juliahof, to cytat z tekstu Kaczmarskiego:

Stefan to napisał:
brat_ruina pisze: Jacek też tam był.
gosia

„Szczęście nie polega na tym, że możesz robić, co chcesz, ale na tym, że chcesz tego, co robisz.” (Lew Tołstoj).

Obrazek

Via dell'Abbondanza

30
brat_ruina pisze:
Juliahof pisze:
brat_ruina pisze: Psa który ostrzegał nikt nie spuścił z łańcucha
Zastygł
Pysk otwarty
Łapy w próg wtopione
Szkoda że wyciąłeś to z tekstu :( Bardzo dobre!
To jest kawałek z podlinkowanego tekstu pieśni Jacka Kaczmarskiego. To tylko nawiązanie.
Acha! Z Kaczmarskiego znam tylko teksty rewolucyjne, a szkoda :(

Via dell'Abbondanza

31
Annarosa pisze: I tak jest mi bardzo miło, że ktoś tu odpowiada na mój post. To tez mi daje obraz kto jest kim :)
noo - jeszcze żyję:))
Annarosa pisze: Nie będę klikać
ejj prądu za wiele nie stracisz.

Added in 4 minutes 1 second:
ithilhin pisze:Stefan to napisał:
brat_ruina pisze: Jacek też tam był.
Dobrze wiesz że to drabble (sama mnie uczyłaś)
Mają wejść 4 dodatkowe słowa, kosztem czego? Bardzo się cieszę z nawiązania z mistrzem, ale tutaj w TEKŚCIE niedyrydy.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Miniatura literacka”