WWWŻywicielka.
WWWByła nią, odkąd tylko pamiętam. Karmiła moją wyobraźnię: potężny, spowity kłębami chmur biały masyw w bezsenne noce zdawał się wypełniać dziecięcy pokój – a potem rósł i rósł, zawładnąwszy całym moim życiem, stając się jego jedynym celem i treścią.
WWWŻywicielka, która nagle przestała żywić.
WWWTak mało brakuje, może sześćset, może czterysta metrów? Czuję, że jest blisko, że jest tuż, że szczyt – gdzieś tam, nad zamiecią i chmurami. Leżę w śnieżnej jamie, zwinięta w kłębek, całym ciałem wtulona w moje marzenie, w moją miłość, w moją górę – i już wiem, że nigdy się nie rozstaniemy.
WWWŻy – wicielka. Ży – cie. Ta sama sylaba, dziwnie tak.
WWWPachnie las. Z płatków śniegu wyrastają nagle krzaki bzu – i w mgnieniu oka wypełniają, ogromne, całą moją kryjówkę. Liliowe, białe, purpurowe, prawie czarne, od woni ciężkich kiści aż kręci mi się w głowie; zamykam oczy, słyszę, jak gdzieś niedaleko gwiżdże wilga.
WWWCiekawe, czy Rutkiewicz też tak bardzo się bała?...
WWWSłodko. Ciepło.
WWWAnnapurna...
Annapurna
8No nie ma się do czego przyczepić :(
Brawo!
Brawo!
Ostatecznie zupełnie niedaleko odnalazłem fotel oraz sens rozłożenia się w nim wygodnie Autor nieznany. Może się ujawni.
Same fakty to kupa cegieł, autor jest po to, żeby coś z nich zbudować. Dom, katedrę czy burdel, nieważne. Byle budować, a nie odnotowywać istnienie kupy. Cegieł. - by Iwar
Dupczysław Czepialski herbu orka na ugorze
Same fakty to kupa cegieł, autor jest po to, żeby coś z nich zbudować. Dom, katedrę czy burdel, nieważne. Byle budować, a nie odnotowywać istnienie kupy. Cegieł. - by Iwar
Dupczysław Czepialski herbu orka na ugorze
Annapurna
11Isa, gratulacje
Dobry tekst. Ładna metafora.
Tylko przyczepię się do szyku tutaj:" potężny, spowity kłębami chmur biały masyw w bezsenne noce..." Coś zgrzyta. Może: w bezsenne noce potężny biały masyw spowity kłębami chmur ... ?

Tylko przyczepię się do szyku tutaj:" potężny, spowity kłębami chmur biały masyw w bezsenne noce..." Coś zgrzyta. Może: w bezsenne noce potężny biały masyw spowity kłębami chmur ... ?
„Styl nie może być ozdobą. Za każdym razem, kiedy nachodzi cię ochota na pisanie jakiegoś wyjątkowo skocznego kawałka, zatrzymaj się i obejdź to miejsce szerokim łukiem. Zanim wyślesz to do druku, zamorduj wszystkie swoje kochane zwierzątka.” Arthur Quiller-Couch
FB - profil autorski
FB - profil autorski
Annapurna
15Ale chwalą, ojojoj 
Misieq79, Rubia, iris, Sarah, Navajero

Misieq79, Rubia, iris, Sarah, Navajero

Góra jako żywicielka, czy jeszcze gdzieś się nieświadomie zmetaforyzowałam?

W samym "ciekawe", czy w całym pytaniu? Ciekawość mogę bez bólu wyrzucić - rzeczywiście, zgrzyta w tych okolicznościach i tym kontekście - ale z Rutkiewicz nie zrezygnuje

Dobra architektura nie ma narodowości.
s
s