Annapurna

1
WWWŻywicielka.
WWWByła nią, odkąd tylko pamiętam. Karmiła moją wyobraźnię: potężny, spowity kłębami chmur biały masyw w bezsenne noce zdawał się wypełniać dziecięcy pokój – a potem rósł i rósł, zawładnąwszy całym moim życiem, stając się jego jedynym celem i treścią.
WWWŻywicielka, która nagle przestała żywić.
WWWTak mało brakuje, może sześćset, może czterysta metrów? Czuję, że jest blisko, że jest tuż, że szczyt – gdzieś tam, nad zamiecią i chmurami. Leżę w śnieżnej jamie, zwinięta w kłębek, całym ciałem wtulona w moje marzenie, w moją miłość, w moją górę – i już wiem, że nigdy się nie rozstaniemy.
WWWŻy – wicielka. Ży – cie. Ta sama sylaba, dziwnie tak.
WWWPachnie las. Z płatków śniegu wyrastają nagle krzaki bzu – i w mgnieniu oka wypełniają, ogromne, całą moją kryjówkę. Liliowe, białe, purpurowe, prawie czarne, od woni ciężkich kiści aż kręci mi się w głowie; zamykam oczy, słyszę, jak gdzieś niedaleko gwiżdże wilga.
WWWCiekawe, czy Rutkiewicz też tak bardzo się bała?...
WWWSłodko. Ciepło.
WWWAnnapurna...
Dobra architektura nie ma narodowości.
s

Annapurna

2
Bardzo dobre, Isa.
gosia

„Szczęście nie polega na tym, że możesz robić, co chcesz, ale na tym, że chcesz tego, co robisz.” (Lew Tołstoj).

Obrazek

Annapurna

4
Dobre.
Gdzieś ociera o klimat i kompozycję z Twojego najlepszego tekstu, to świadome?
Gratulacje,

G.
"Każdy jest sumą swoich blizn" Matthew Woodring Stover

Always cheat; always win. If you walk away, it was a fair fight. The only unfair fight is the one you lose.

Annapurna

5
Wilgę masz tu fajną, ona uspokaja. Do wilg mam słabość, podobnie jak do gór.

Metaforycznie i obrazowo. Nie ściska Cię tutaj gorset formy drabla i możesz ciut szerzej:)

Annapurna

6
Jakaś tęsknota mnie ogarnęła za spowitymi w obłokach szczytami, za ciszą gór. Twoje teksty są bardzo obrazowe, wyraziste i poruszają różne struny emocji.
There is no God and we are his prophets.
The Road by Cormac McCarthy

Annapurna

7
ithilhin, uniwers, Godhand, brat_ruina, Kadah, - :*
Godhand pisze: to świadome?
Ja się chyba ogólnie dobrze czuję w tego typu konstrukcji, w takim jakby sklamrowaniu :)
s

Annapurna

8
No nie ma się do czego przyczepić :(
Brawo!
Ostatecznie zupełnie niedaleko odnalazłem fotel oraz sens rozłożenia się w nim wygodnie Autor nieznany. Może się ujawni.
Same fakty to kupa cegieł, autor jest po to, żeby coś z nich zbudować. Dom, katedrę czy burdel, nieważne. Byle budować, a nie odnotowywać istnienie kupy. Cegieł. - by Iwar
Dupczysław Czepialski herbu orka na ugorze

Annapurna

11
Isa, gratulacje :) Dobry tekst. Ładna metafora.

Tylko przyczepię się do szyku tutaj:" potężny, spowity kłębami chmur biały masyw w bezsenne noce..." Coś zgrzyta. Może: w bezsenne noce potężny biały masyw spowity kłębami chmur ... ?
„Styl nie może być ozdobą. Za każdym razem, kiedy nachodzi cię ochota na pisanie jakiegoś wyjątkowo skocznego kawałka, zatrzymaj się i obejdź to miejsce szerokim łukiem. Zanim wyślesz to do druku, zamorduj wszystkie swoje kochane zwierzątka.” Arthur Quiller-Couch

FB - profil autorski

Annapurna

13
Mnie trochę zgrzyta ta "Żywicielka", IMO zbyt dosłowne, ale poza tym, cud, miód i orzeszki ziemne :)
Panie, ten kto chce zarabiać na chleb pisząc książki, musi być pewny siebie jak książę, przebiegły jak dworzanin i odważny jak włamywacz."
dr Samuel Johnson

Annapurna

15
Ale chwalą, ojojoj :D
Misieq79, Rubia, iris, Sarah, Navajero :*
iris pisze: Ładna metafora
Góra jako żywicielka, czy jeszcze gdzieś się nieświadomie zmetaforyzowałam? :)
brat_ruina pisze: Ale tutaj masz srokę
W samym "ciekawe", czy w całym pytaniu? Ciekawość mogę bez bólu wyrzucić - rzeczywiście, zgrzyta w tych okolicznościach i tym kontekście - ale z Rutkiewicz nie zrezygnuje :)
s
ODPOWIEDZ

Wróć do „Miniatura literacka”