Prochowiec

1
W Kilkuletni prochowiec wspomnień
przed odejściem sie ubiorę,
poły płaszcza szeroko otworzę
miłość krzyczącą tam schowam.
Guzik zapnę, chwilę popatrzę jej w oczy,
serdecznie dłoń ścisnę - nie będę całował.
Na mrozie wytarty kołnierz postawię,
dłońmi oczy przed śniegiem osłonię,
cicho zaglubie sie w cieniach drzew.

Prochowiec

2
8fun pisze:W Kilkuletni prochowiec wspomnień
przed odejściem sie ubiorę,
poły płaszcza szeroko otworzę
miłość krzyczącą tam schowam.

Guzik zapnę, chwilę popatrzę jej w oczy,

Na mrozie wytarty kołnierz postawię,
dłońmi oczy przed śniegiem osłonię,
cicho zaglubie sie w cieniach drzew.
Trochu przeczasownikowanu, ale ma coś w sobie.

To.
8fun pisze:Guzik zapnę, chwilę popatrzę jej w oczy,
Po kij kilkuletni z dużej?
I błędy w pisowni, zwracaj na to uwagę. W poezji nie wypada.

3m się.

Prochowiec

3
8fun, Ze wszystkich opublikowanych na tym forum tekstów - ten jest najlepszy.
Udało Ci się w nim namalować spójny, uczuciowy obrazek, nie przeładowując go jednocześnie lirycznie.
I przy tym poście - odniosę się do innych Twoich wierszy.
Mam wrażenie, że w chcesz zbyt wiele emocji umieścić w małym tekście, przy czym gubią Cię niedoskonałości techniczne. I zamiast poruszającego obrazka wychodzi pretensjonalny bohomaz.
Rytmika tekstu, jego melodyka, wersyfikacja - nie panujesz na tym. Podobnie jak błędy w pisowni ( na co zwracano Ci uwagę i tu, i na kilku innych portalach).
Przez te braki, Twoje poetyckie próby dają wrażenie chaosu, czasem niedbałości a czasem przynoszą śmieszno-groteskowy obrazek (tak jak "Duży Słodki owoc pożądania z mokrego prześcieradła" - w Butelce soku).

To co piszesz, nie jest złe. Niektóre wersy mnie ujęły. Ale patrząc na to jako całość - wszystko wymaga dopracowania.
Najlepsza z możliwych rad - czytaj swoje wiersze na głos. Usłysz je. Najłatwiej można wtedy zobaczyć braki.

I jeszcze jedna prośba - jeśli chcesz się dzielić swoimi tekstami, i przy tym poczytać komentarze - nie wrzucaj wszystkiego hurtem.
Daj nam czas przeczytać, zastanowić się - a nie przelatywać oczami kolejne tytuły.
Brniesz w mgłę, a pod stopami bagno, uważaj - R.Pawlak 28.02.2018

Prochowiec

4
Jedno osobowe jury wybrane przez sama siebie ogłosiło że mój tekst jest najlepszy na tym forum
Sarah pisze: Ze wszystkich opublikowanych na tym forum tekstów - ten jest najlepszy.
Dziękuje, ale się nie zgodzę. Widziałem bardziej "najlepsze" teksty opublikowane na tym forum np. Twój przejrzysty tekst "wojak" :)))
Sarah pisze: ten jest najlepszy.
dlaczego nie np. "Najbardziej mi się podobał" bądź "Dla mnie był najlepszy"
Sarah czy na pewno chciałaś napisać to, co napisałaś? Problemy z przelaniem na papier prostych myśli? "Nie idź tą drogą" :))) Saraho

Prochowiec

5
8fun, masz rację, nie wszyscy czytają ze zrozumieniem. Może też im umknąć, że pisząc pod Twoim postem, komentuję nie tylko ten wiersz, ale też i pozostałe, opublikowane przez Ciebie na Weryfikatorium.
Już poprawiam :
Ze wszystkich TWOICH opublikowanych na tym forum tekstów - ten DLA MNIE jest najlepszy.
Podtrzymuję swoją opinię, "Prochowiec" zdaje się być najlepiej napisany.
Atakowanie komentującego, zamiast merytorycznej rozmowy o opublikowanym tekście, nie sprawdzi się na żadnym literackim forum.
8fun pisze: Nie idź tą drogą
dziękuję, skorzystam z tej sugestii.
Pozdrawiam:)
Brniesz w mgłę, a pod stopami bagno, uważaj - R.Pawlak 28.02.2018

Prochowiec

6
Sarah pisze: 8fun, nie idź tą drogą.
Treny były dla Ciebie żartobliwe i wesołe?
Jeśli tak, przyznaję - masz wyjątkowe poczucie humoru.
Sarah pisze: 8fun,
Atakowanie komentującego, zamiast merytorycznej rozmowy o opublikowanym tekście, nie sprawdzi się na żadnym literackim forum.
8fun pisze:
hipokryzja ?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mini poeticum”