W Kilkuletni prochowiec wspomnień
przed odejściem sie ubiorę,
poły płaszcza szeroko otworzę
miłość krzyczącą tam schowam.
Guzik zapnę, chwilę popatrzę jej w oczy,
serdecznie dłoń ścisnę - nie będę całował.
Na mrozie wytarty kołnierz postawię,
dłońmi oczy przed śniegiem osłonię,
cicho zaglubie sie w cieniach drzew.
Prochowiec
2Trochu przeczasownikowanu, ale ma coś w sobie.8fun pisze:W Kilkuletni prochowiec wspomnień
przed odejściem sie ubiorę,
poły płaszcza szeroko otworzę
miłość krzyczącą tam schowam.
Guzik zapnę, chwilę popatrzę jej w oczy,
Na mrozie wytarty kołnierz postawię,
dłońmi oczy przed śniegiem osłonię,
cicho zaglubie sie w cieniach drzew.
To.
Po kij kilkuletni z dużej?8fun pisze:Guzik zapnę, chwilę popatrzę jej w oczy,
I błędy w pisowni, zwracaj na to uwagę. W poezji nie wypada.
3m się.
Prochowiec
38fun, Ze wszystkich opublikowanych na tym forum tekstów - ten jest najlepszy.
Udało Ci się w nim namalować spójny, uczuciowy obrazek, nie przeładowując go jednocześnie lirycznie.
I przy tym poście - odniosę się do innych Twoich wierszy.
Mam wrażenie, że w chcesz zbyt wiele emocji umieścić w małym tekście, przy czym gubią Cię niedoskonałości techniczne. I zamiast poruszającego obrazka wychodzi pretensjonalny bohomaz.
Rytmika tekstu, jego melodyka, wersyfikacja - nie panujesz na tym. Podobnie jak błędy w pisowni ( na co zwracano Ci uwagę i tu, i na kilku innych portalach).
Przez te braki, Twoje poetyckie próby dają wrażenie chaosu, czasem niedbałości a czasem przynoszą śmieszno-groteskowy obrazek (tak jak "Duży Słodki owoc pożądania z mokrego prześcieradła" - w Butelce soku).
To co piszesz, nie jest złe. Niektóre wersy mnie ujęły. Ale patrząc na to jako całość - wszystko wymaga dopracowania.
Najlepsza z możliwych rad - czytaj swoje wiersze na głos. Usłysz je. Najłatwiej można wtedy zobaczyć braki.
I jeszcze jedna prośba - jeśli chcesz się dzielić swoimi tekstami, i przy tym poczytać komentarze - nie wrzucaj wszystkiego hurtem.
Daj nam czas przeczytać, zastanowić się - a nie przelatywać oczami kolejne tytuły.
Udało Ci się w nim namalować spójny, uczuciowy obrazek, nie przeładowując go jednocześnie lirycznie.
I przy tym poście - odniosę się do innych Twoich wierszy.
Mam wrażenie, że w chcesz zbyt wiele emocji umieścić w małym tekście, przy czym gubią Cię niedoskonałości techniczne. I zamiast poruszającego obrazka wychodzi pretensjonalny bohomaz.
Rytmika tekstu, jego melodyka, wersyfikacja - nie panujesz na tym. Podobnie jak błędy w pisowni ( na co zwracano Ci uwagę i tu, i na kilku innych portalach).
Przez te braki, Twoje poetyckie próby dają wrażenie chaosu, czasem niedbałości a czasem przynoszą śmieszno-groteskowy obrazek (tak jak "Duży Słodki owoc pożądania z mokrego prześcieradła" - w Butelce soku).
To co piszesz, nie jest złe. Niektóre wersy mnie ujęły. Ale patrząc na to jako całość - wszystko wymaga dopracowania.
Najlepsza z możliwych rad - czytaj swoje wiersze na głos. Usłysz je. Najłatwiej można wtedy zobaczyć braki.
I jeszcze jedna prośba - jeśli chcesz się dzielić swoimi tekstami, i przy tym poczytać komentarze - nie wrzucaj wszystkiego hurtem.
Daj nam czas przeczytać, zastanowić się - a nie przelatywać oczami kolejne tytuły.
Brniesz w mgłę, a pod stopami bagno, uważaj - R.Pawlak 28.02.2018
Prochowiec
4Jedno osobowe jury wybrane przez sama siebie ogłosiło że mój tekst jest najlepszy na tym forum
))
Sarah czy na pewno chciałaś napisać to, co napisałaś? Problemy z przelaniem na papier prostych myśli? "Nie idź tą drogą"
)) Saraho
Dziękuje, ale się nie zgodzę. Widziałem bardziej "najlepsze" teksty opublikowane na tym forum np. Twój przejrzysty tekst "wojak"

dlaczego nie np. "Najbardziej mi się podobał" bądź "Dla mnie był najlepszy"
Sarah czy na pewno chciałaś napisać to, co napisałaś? Problemy z przelaniem na papier prostych myśli? "Nie idź tą drogą"

Prochowiec
58fun, masz rację, nie wszyscy czytają ze zrozumieniem. Może też im umknąć, że pisząc pod Twoim postem, komentuję nie tylko ten wiersz, ale też i pozostałe, opublikowane przez Ciebie na Weryfikatorium.
Już poprawiam :
Ze wszystkich TWOICH opublikowanych na tym forum tekstów - ten DLA MNIE jest najlepszy.
Podtrzymuję swoją opinię, "Prochowiec" zdaje się być najlepiej napisany.
Atakowanie komentującego, zamiast merytorycznej rozmowy o opublikowanym tekście, nie sprawdzi się na żadnym literackim forum.
Pozdrawiam:)
Już poprawiam :
Ze wszystkich TWOICH opublikowanych na tym forum tekstów - ten DLA MNIE jest najlepszy.
Podtrzymuję swoją opinię, "Prochowiec" zdaje się być najlepiej napisany.
Atakowanie komentującego, zamiast merytorycznej rozmowy o opublikowanym tekście, nie sprawdzi się na żadnym literackim forum.
dziękuję, skorzystam z tej sugestii.
Pozdrawiam:)
Brniesz w mgłę, a pod stopami bagno, uważaj - R.Pawlak 28.02.2018