TARTAK czyli POGOTOWIE LITERACKIE

151

Latest post of the previous page:

Navajero pisze: Wiesz, można też najpierw zastanowić się co się pisze :P
No od razu czuję się pomognięta :P A jakbym się zastanawiała, to doszłabym do wniosku, że w ogóle nie powinnam pisać :P

Misieq79, kotecku, przeca mówię, że jaśmin wielokwiatowy jest od niedawna u nas ;) Sama chciałam go posadzić u siebie ze dwa lata temu, bo go zobaczyłam w jednym angielskim programie o ogrodach.

Ale wracając do rzeczy - już znalazłam trochę materiałów. Coś wymyślę, jak nie, to wyprowadzę ich NA DWÓR i zamiast pnączy, będą płatki śniegu :P Tyż romantycznie.

PS. Cymbidium zostaje :) I pachnie. Miałam kiedyś, ale zdechło.
„Styl nie może być ozdobą. Za każdym razem, kiedy nachodzi cię ochota na pisanie jakiegoś wyjątkowo skocznego kawałka, zatrzymaj się i obejdź to miejsce szerokim łukiem. Zanim wyślesz to do druku, zamorduj wszystkie swoje kochane zwierzątka.” Arthur Quiller-Couch

FB - profil autorski

152
Gardenie pięknie wyglądają i pachną oszałamiająco. Do tego kwitną zimą. W każdym razie - moja kwitnie. Lato spędza na dworze, a potem, w mieszkaniu, zaczyna kwitnąć.
Z jaśminem też można spróbować, to pnącze kwitnie chyba zawsze, z jakąś krótką przerwą na odpoczynek. We Włoszech rośnie bez problemu, jak chwast, można więc przyjąć, że ktoś wracając z dalekich wojaży przywiózł sobie taką pamiątkę :D
Ja to wszystko biorę z głowy. Czyli z niczego.

153
Rubia, ajlavju :) O gardeniach nie pomyślałam. A propos własnych zachcianek, to nie posadziłam tego jaśminu, bo u mnie by przemarzł :( A ci, u których jest oranżeria jeździli do Włoch sporo.

Wiem, że to pierdoła z tą oranżerią, ale już drugi raz mi wraca w tekście, więc czy mi się to przyda, czy nie, chciałabym ją sobie "przygotować" :)
„Styl nie może być ozdobą. Za każdym razem, kiedy nachodzi cię ochota na pisanie jakiegoś wyjątkowo skocznego kawałka, zatrzymaj się i obejdź to miejsce szerokim łukiem. Zanim wyślesz to do druku, zamorduj wszystkie swoje kochane zwierzątka.” Arthur Quiller-Couch

FB - profil autorski

154
Adrianna pisze: Potrzebuję wstawki w języku rosyjskim - jakiegoś zwrotu wypowiadanego na początku pojedynku, coś w stylu francuskiego "an garde" tylko pasującego do wieku XVI-XVII/do dworu cara. Kojarzy ktoś cokolwiek pasującego lub ma pomysł, w jakich źródłach szukać?
Że odgrzeję i wytknę że w czasach Iwana Groźnego francuski raczej nie panował na rosyjskim dworze. Tradycja pojedynkowa jako taka też przesiąkała od XVII wieku wraz z najemnikami z importu.
Ale od dawna istniała tradycja starcia czempionów wrogich formacji, na wróżbę przed ogólną siekaniną. Basz na basz.
Ostatecznie zupełnie niedaleko odnalazłem fotel oraz sens rozłożenia się w nim wygodnie Autor nieznany. Może się ujawni.
Same fakty to kupa cegieł, autor jest po to, żeby coś z nich zbudować. Dom, katedrę czy burdel, nieważne. Byle budować, a nie odnotowywać istnienie kupy. Cegieł. - by Iwar
Dupczysław Czepialski herbu orka na ugorze

155
Rzeczywiście, pałeczki rozdwoiły mi się w oczach :) W Rosji pojedynki pojawiły się dopiero w XVII wieku, a pierwsze regulacje prawne w 1715 ( artykuł 139 z kodeksu wojskowego, zatwierdzony przez Piotra I). Wcześniej ruskie dzikusy po prostu prały się po mordach ( nie licząc pojedynków sądowych) ;)
Panie, ten kto chce zarabiać na chleb pisząc książki, musi być pewny siebie jak książę, przebiegły jak dworzanin i odważny jak włamywacz."
dr Samuel Johnson

156
Dodaj że "regulacja prawna" oznaczała smutnego pana i pętelkę zwieszoną z belki :-D
Ostatecznie zupełnie niedaleko odnalazłem fotel oraz sens rozłożenia się w nim wygodnie Autor nieznany. Może się ujawni.
Same fakty to kupa cegieł, autor jest po to, żeby coś z nich zbudować. Dom, katedrę czy burdel, nieważne. Byle budować, a nie odnotowywać istnienie kupy. Cegieł. - by Iwar

157
Uhm :) Pojedynki w Rosji zostały zalegalizowane dopiero na przełomie XIX i XX wieku, choć już w XIX wieku praktycznie nie karano za nie.
Panie, ten kto chce zarabiać na chleb pisząc książki, musi być pewny siebie jak książę, przebiegły jak dworzanin i odważny jak włamywacz."
dr Samuel Johnson

161
Wata bo mgła paradoksalnie wzmacnia

164
Czarna Emma pisze: Oj, pomocy, ludziska. :)
Czy można napisać, że ktoś słyszał coś jak przez mgłę? Czy lepiej użyć waty?
Mgła przeszkadza w widzeniu, a wata w słyszeniu :)
dr Samuel Johnson

165
"Jak przez woskowinę" :mrgreen:

Wróć do „Jak pisać?”