TARTAK czyli POGOTOWIE LITERACKIE

167
1. Wciąż jeszcze trząsł się cały z gniewu, gdy o tym myślał.
2. Wciąż jeszcze trząsł się cały z gniewu, gdy o tym pomyślał.
3. Wciąż jeszcze trząsł się cały z gniewu, gdy powracał do tego myślami.

Jest tu chyba jakaś drobna różnica znaczeniowa, prawda?

168
W mitologii greckiej był święty ogród czy też świątynia, której bronił dożywotni strażnik. Dożywotni bo zmiana etatu polegała na zabiciu go i przejęciu stanowiska. I tak w kółko. Jak się to miejsce nazywało?
Ostatecznie zupełnie niedaleko odnalazłem fotel oraz sens rozłożenia się w nim wygodnie Autor nieznany. Może się ujawni.
Same fakty to kupa cegieł, autor jest po to, żeby coś z nich zbudować. Dom, katedrę czy burdel, nieważne. Byle budować, a nie odnotowywać istnienie kupy. Cegieł. - by Iwar
Dupczysław Czepialski herbu orka na ugorze

170
Aktegev, long time no see :-) Dzięx :-)
Ostatecznie zupełnie niedaleko odnalazłem fotel oraz sens rozłożenia się w nim wygodnie Autor nieznany. Może się ujawni.
Same fakty to kupa cegieł, autor jest po to, żeby coś z nich zbudować. Dom, katedrę czy burdel, nieważne. Byle budować, a nie odnotowywać istnienie kupy. Cegieł. - by Iwar
Dupczysław Czepialski herbu orka na ugorze

172
BollyBoss, w trzecioosobowej narracji to nie przeszkadzałoby mi to absolutnie, w wypowiedzi postaci zresztą też nie (o ile byłaby na tyle wykształcona, żeby znać takie słowo, ofkors) :) A jak się cykasz - nie możesz dać po prostu swojskiego "zboczeńca"? :)
Dobra architektura nie ma narodowości.
s

178
To znowu ja.
Czy zdanie: Gdy stukot kół ustał, a drzwi wagonu otworzyły się na oścież, na peron jako jeden z pierwszych wyskoczył człowiek z przestrachem w oczach. brzmi dziwnie?

:oops: :oops:
Istnieje cel, ale nie ma drogi: to, co nazywamy drogą, jest wahaniem.
F. K.

Uwaga, ogłaszam wielkie przenosiny!
Można mnie od teraz znaleźć
o tu: https://mastodon.social/invite/48Eo9wjZ
oraz o tutaj: https://ewasalwin.wordpress.com/

179
Dla mnie dziwnie. O przestrachu napisałabym w kolejnym zdaniu. Nie wiem też, czy to pierwsze co się zauważa w takiej sytuacji.
gosia

„Szczęście nie polega na tym, że możesz robić, co chcesz, ale na tym, że chcesz tego, co robisz.” (Lew Tołstoj).

Obrazek

Wróć do „Jak pisać?”