TARTAK czyli POGOTOWIE LITERACKIE

228
Aktegev, a to zależy gdzie i z czego. Na brzegu rzeki czy innym wzniesieniu wystarczy i 6m, jak stoi pośrodku 30-metrowych drzew - sama sobie dopowiedz :). Ja miałem na myśli 5-6 kondygnacji w aktualnym budownictwie.
Ostatecznie zupełnie niedaleko odnalazłem fotel oraz sens rozłożenia się w nim wygodnie Autor nieznany. Może się ujawni.
Same fakty to kupa cegieł, autor jest po to, żeby coś z nich zbudować. Dom, katedrę czy burdel, nieważne. Byle budować, a nie odnotowywać istnienie kupy. Cegieł. - by Iwar
Dupczysław Czepialski herbu orka na ugorze

230
Pytanie mam następujące: czy przezentowane w pierwszym zapisanym kursywą zdaniu uściślenie jest potrzebne, czy wiadomo bez niego, o co chodzi? Resztę podaję bardziej dla kontekstu.
X uniósł szklankę do ust. W ciemnym kącie pokoju zabłysły czyjeś oczy, których nie powinno tam być. Trzymająca naczynie dłoń drgnęła, szkło zadzwoniło cicho o zęby. czy też lepiej jest: Dłoń drgnęła, szkło zadzwoniło cicho o zęby.
Z góry dziękuję za pomoc! :)
Istnieje cel, ale nie ma drogi: to, co nazywamy drogą, jest wahaniem.
F. K.

Uwaga, ogłaszam wielkie przenosiny!
Można mnie od teraz znaleźć
o tu: https://mastodon.social/invite/48Eo9wjZ
oraz o tutaj: https://ewasalwin.wordpress.com/

231
IMO niepotrzebne. "Czyjeś" też niepotrzebne. No chyba że to szklane oczy w słoiku.
Ostatecznie zupełnie niedaleko odnalazłem fotel oraz sens rozłożenia się w nim wygodnie Autor nieznany. Może się ujawni.
Same fakty to kupa cegieł, autor jest po to, żeby coś z nich zbudować. Dom, katedrę czy burdel, nieważne. Byle budować, a nie odnotowywać istnienie kupy. Cegieł. - by Iwar

233
Co do miar to polecam " Nauki pomocnicze historii" Sżymańskiego. Miary, wagi i czas plus inne niezbędne drobiazgi do powieści osadzonych w przeszłości. Co do strażnicy wybrałabym chyba Chęciny przed rozbudową, nie jako wzór architektoniczny tylko wzór wrażenia.
Alicja dogoniła Białego Królika... I ukradła mu zegarek.

234
silva.silvera pisze: Co do miar to polecam " Nauki pomocnicze historii" Sżymańskiego. Miary, wagi i czas plus inne niezbędne drobiazgi do powieści osadzonych w przeszłości. Co do strażnicy wybrałabym chyba Chęciny przed rozbudową, nie jako wzór architektoniczny tylko wzór wrażenia.
Szymański - biblia nauk pomocniczych :mrgreen:
„Styl nie może być ozdobą. Za każdym razem, kiedy nachodzi cię ochota na pisanie jakiegoś wyjątkowo skocznego kawałka, zatrzymaj się i obejdź to miejsce szerokim łukiem. Zanim wyślesz to do druku, zamorduj wszystkie swoje kochane zwierzątka.” Arthur Quiller-Couch

FB - profil autorski

238
Albo nie ma drugiej połowy. Lepiej napisz "półgębkiem"

241
Co najmniej 5000 lat.

Wróć do „Jak pisać?”