Armia (drabble)

1
Znowu nadchodzi, niczym ogromna, wszechogarniająca fala, której nie sposób zatrzymać. Pierwsze szeregi już chwytają za gardło, duszą i miażdżą. Nie znają litości, nie słuchają próśb ani nawoływań do zdrowego rozsądku. Są przezroczyste, mają smak krwi i klęski. Sieją zamęt, śmierć, bezsilność. Każdy, kto znajdzie się w ich władzy, jest martwy – trzymają go w niewoli, dopóki nie uznają, że skapitulował. Mają straszną moc, której nie równa się żadna inna siła na świecie.
Są wszędzie – w Tobie, we mnie, w nas. Są ich tysiące tysięcy. Nie sposób ich zobaczyć, zanim nie przypuszczą ataku na kolejną niczego niepodejrzewającą ofiarę.
Łzy to dzieło diabła.
Istnieje cel, ale nie ma drogi: to, co nazywamy drogą, jest wahaniem.
F. K.

Uwaga, ogłaszam wielkie przenosiny!
Można mnie od teraz znaleźć
o tu: https://mastodon.social/invite/48Eo9wjZ
oraz o tutaj: https://ewasalwin.wordpress.com/

Armia (drabble)

5
Czarna, nie lej łez. Bierz poprawkę na moje skrzywienie i szukanie perfekcji. Gratuluję podjęcia próby i odwagi. I tak jak God wspomniał - do delikatnej przeróbki i będzie tekst:)

Armia (drabble)

6
Czarna Emma, tak jak Ci napisałam wcześniej - za dużo patosu.
Ale biorąc poprawkę na Twój wiek i doceniając wielką wrażliwość..
Uśmiech dla Pani :)
Brniesz w mgłę, a pod stopami bagno, uważaj - R.Pawlak 28.02.2018

Armia (drabble)

7
Sarah pisze: Ale biorąc poprawkę na Twój wiek i doceniając wielką wrażliwość..
Mniejsza o wiek. Jak się nie umie wrażliwości przekazać, to wychodzi za dużo patosu. No, ale zobaczymy, co będzie za 10 lat. Dzięki za uśmiech. :)
Istnieje cel, ale nie ma drogi: to, co nazywamy drogą, jest wahaniem.
F. K.

Uwaga, ogłaszam wielkie przenosiny!
Można mnie od teraz znaleźć
o tu: https://mastodon.social/invite/48Eo9wjZ
oraz o tutaj: https://ewasalwin.wordpress.com/

Armia (drabble)

8
Nie mniejsza, wiek jest ważny bo przynosi doświadczenie życiowe i pozwala podnieść umiejętności warsztatowe. Oczywiście za tym wszystkim musi stać talent :) Spokojnie Mamba, masz czas, a na razie nie jest źle.
Panie, ten kto chce zarabiać na chleb pisząc książki, musi być pewny siebie jak książę, przebiegły jak dworzanin i odważny jak włamywacz."
dr Samuel Johnson

Armia (drabble)

10
Hej,

Emmy, coś w tym jest fajnego. Dokładnie jak w przypadku podpitych chłopaków na schodach - widać wyraźnie że umiesz, ja to widzę. Tylko jakoś tak nie do końca poszło po Twojej myśli.

Po co pierwsze znów? Zmarnowane słowo. Szeregi nie pasują skojarzeniowo. Do rozsądku można się "odwoływać", nie nawoływać.
Nie znają litości, nie słuchają próśb ani nawoływań do zdrowego rozsądku.
Są przezroczyste, mają smak krwi i klęski.
Sieją zamęt, śmierć, bezsilność.
Te zdania są zbudowane na tym samym patencie. Następują jedno po drugim i dają niechciany efekt wyliczanki.
Każdy, kto znajdzie się w ich władzy, jest martwy – trzymają go w niewoli, dopóki nie uznają, że skapitulował.
Wiem że metaforycznie, ale jak ktoś jest martwy to raczej bez sensu go więzić i czekać aż skapituluje ;)
wszędzie – w Tobie, we mnie, w nas. ich tysiące tysięcy.
Powtórzenie.
Nie sposób ich zobaczyć, zanim nie przypuszczą ataku na kolejną niczego niepodejrzewającą ofiarę.
Zaznaczone mi zgrzyta, ale może to tylko wrażenie.

Najdziwniejsze, że mimo wszystkiego co powyżej i tak mi się podobało. Masz coś takiego że przyjemnie się Ciebie czyta.
Walcz :) Powodzenia.

G.
"Każdy jest sumą swoich blizn" Matthew Woodring Stover

Always cheat; always win. If you walk away, it was a fair fight. The only unfair fight is the one you lose.

Armia (drabble)

11
Ja nie powiem nic nowego - potencjał widać.
Natomiast zbyt wiele razy zaśmiewałem się do łez by kupić tak wybiórcze podejście.
Ostatecznie zupełnie niedaleko odnalazłem fotel oraz sens rozłożenia się w nim wygodnie Autor nieznany. Może się ujawni.
Same fakty to kupa cegieł, autor jest po to, żeby coś z nich zbudować. Dom, katedrę czy burdel, nieważne. Byle budować, a nie odnotowywać istnienie kupy. Cegieł. - by Iwar
Dupczysław Czepialski herbu orka na ugorze
ODPOWIEDZ

Wróć do „Miniatura literacka”