Ależ walka! Co tu się wyprawia!?

288
Byłem przekonany, że zagłosuję na B piejąc z zachwytu. Dopóki nie dokończyłem i nie zastanowiłem się, gdzie opowiadanie w tym opowiadaniu. Bardzo ładnie sobie pogadali, ale co z fabułą?
“So, if you are too tired to speak, sit next to me for I, too, am fluent in silence.”
(Zatem, jeśli od znużenia milkniesz, siądź przy mnie, bom i ja biegły w ciszę.)

R. Arnold

289
Za to J dał czadu. A S może nie był taki sprawny warsztatowo (IMO), ale znów pokazał fontannę wyobraźni. W krotkim tekście spójny świat na wielotomową sagę. Właściwe osoby dotarły na szczyt. Brawo.
“So, if you are too tired to speak, sit next to me for I, too, am fluent in silence.”
(Zatem, jeśli od znużenia milkniesz, siądź przy mnie, bom i ja biegły w ciszę.)

R. Arnold

291
Tak, tak. Teksty nadspodziewanie dobre. Przepraszam, mój błąd. Teksty spodziewanie bardzo dobre. Na wysokim poziomie. Kruger, który jest Twój?
"Im więcej ćwiczę, tym więcej mam szczęścia""Jem kamienie. Mają smak zębów."
"A jeśli nie uwierzysz, żeś wolny, bo cię skuto – będziesz się krokiem mierzył i będziesz ludzkie dłuto i będziesz w dłoń ujęty przez czas, przez czas – przeklęty."

293
J vs S

Teksty co najwyżej średnie.
Zawodnicy pokazali już w tym turnieju to, co mieli najlepszego. S rozbił bank "Sonatą Księżycową", J "Cesarzem", może też "Metamorfozą Narcyza".
Obaj są wyraźnie zmęczeni turniejem. Dali z siebie wszystko i teraz już nie mają sił.

G.
"Każdy jest sumą swoich blizn" Matthew Woodring Stover

Always cheat; always win. If you walk away, it was a fair fight. The only unfair fight is the one you lose.

294
Godhand pisze: J vs S Teksty co najwyżej średnie.
Nie zgadzam się. Ile razy przeczytałeś? Bo raz może być za mało. U mnie dużo zyskały przy drugim czytaniu. Oba.
Oczywiście nieunikniona metafora, węgorz lub gwiazda, oczywiście czepianie się obrazu, oczywiście fikcja ergo spokój bibliotek i foteli; cóż chcesz, inaczej nie można zostać maharadżą Dżajpur, ławicą węgorzy, człowiekiem wznoszącym twarz ku przepastnej rudowłosej nocy.
Julio Cortázar: Proza z obserwatorium

Ryju malowany spróbuj nazwać nienazwane - Lech Janerka

295
Thana pisze:
Godhand pisze: J vs S Teksty co najwyżej średnie.
Nie zgadzam się. Ile razy przeczytałeś? Bo raz może być za mało. U mnie dużo zyskały przy drugim czytaniu. Oba.
Dwa, trzy.
Moim zdaniem są sporo poniżej możliwości zawodników, którzy są ewidentnie zmęczeni. Ale może mi się wydawać.

G.

Always cheat; always win. If you walk away, it was a fair fight. The only unfair fight is the one you lose.

296
Godhand, bo to nie są łatwe teksty. Wymagają trochę więcej skupienia by móc je poczuć.
Oba uważam za dobre:)
Thana pisze: U mnie dużo zyskały przy drugim czytaniu. Oba.
musiałam mieć trochę więcej czasu - przymierzałam się do nich kilka razy, ale po KOLEJNYM przeczytaniu - doceniam kunszt:)
I przyznaję - bliższy mi jest J. Za charakter, klimat, pieczołowitość w podejściu historycznym i za to "coś" co nie do końca uchwytne ale co sprawia, że po przeczytaniu myślisz - ale dobrze to uchwycił, ależ ładny obrazek namalował.
Brniesz w mgłę, a pod stopami bagno, uważaj - R.Pawlak 28.02.2018

297
Godhand pisze: Moim zdaniem są sporo poniżej możliwości zawodników, którzy są ewidentnie zmęczeni.
Zmęczeni są na pewno. To był solidny maraton z przeszkodami. Może masz rację, że te najlepsze teksty były wcześniej. Ale finałowe też są bardzo w porządku. Ja bym ich "średnimi" nie nazwała.
Sarah pisze: za to "coś" co nie do końca uchwytne
Ja uchwyciłam! :) Długo szukałam, ale znalazłam i w recenzji zamieściłam!

Całą sytuację komplikuje fakt, że te teksty są bardzo różne. Czytanie ich jednego po drugim na bank da niesprawiedliwą ocenę. Trzeba mieć trochę czasu i poczytać każdy z osobna.
Oczywiście nieunikniona metafora, węgorz lub gwiazda, oczywiście czepianie się obrazu, oczywiście fikcja ergo spokój bibliotek i foteli; cóż chcesz, inaczej nie można zostać maharadżą Dżajpur, ławicą węgorzy, człowiekiem wznoszącym twarz ku przepastnej rudowłosej nocy.

298
Thana pisze:Ale finałowe też są bardzo w porządku. Ja bym ich "średnimi" nie nazwała.
Masz rację, to słowo za mocne na te teksty.
Zostańmy na "poniżej możliwości".

G.

299
Godhand pisze: Dwa, trzy.
Moim zdaniem są sporo poniżej możliwości zawodników, którzy są ewidentnie zmęczeni. Ale może mi się wydawać.

G.
Mam podobne wrażenia. Może z wyjątkiem słówka sporo. To fajne teksty, jednak zawodnicy pokazali już na co ich stać i w finale spodziewałam się poziomu maxmax.
"Kiedy autor powiada, że pracował w porywie natchnienia, kłamie." Umberto Eco
Więcej niż zło /powieść/
Miłek z Czarnego Lasu /film/

300
Wiecie, w końcówce takiego maratonu pojawia się chęć, żeby już przestać się zajmować tymi wszystkimi wymogami, limitami, czyimiś oczekiwaniami itp. Żeby wreszcie po prostu powiedzieć coś swojego, coś tak naprawdę od siebie. Chii o tym wspomniała, Ty, Sarah, chyba też. Widać to też w tekście E (te kruki i to wyzwanie, które przyjęła bohaterka). I ja to wyczuwam tutaj u obu Autorów - takie "Taki właśnie jestem i albo mnie bierzesz, albo nie". Podoba mi się to.

Wróć do „Turniej o Puchar Administratora 2018”