bezczucie

1
niech słońce już zajdzie
niech słońce już wzejdzie
każda chwila
jest udręką
każdy krok
chwiejny
nigdzie nie zbliża
donikąd idę
niech słońce już zajdzie
noc mnie otula
zimnym dotykiem
szeptem mroku
żadna z gwiazd
nie chce przystanąć
niech słońce nie wzejdzie
---
wersja druga, po zastanowieniu :P
A że w tym samym poście, tylko wtedy, gdy komentujesz samego siebie :)

Added in 2 hours 18 minutes 45 seconds:
słońce
niech już zajdzie
niech wreszcie wzejdzie
każda chwila
udręką
każdy krok
chwiejny
nigdzie nie zbliża
donikąd idę
nie idę
może lepiej
niech słońce zajdzie
noc mnie otuli
zimnym dotykiem
zaszepcze mrokiem
żadna z gwiazd
nie zechce przystanąć
a słońce
niech
już
nie wzejdzie
"Im więcej ćwiczę, tym więcej mam szczęścia""Jem kamienie. Mają smak zębów."
"A jeśli nie uwierzysz, żeś wolny, bo cię skuto – będziesz się krokiem mierzył i będziesz ludzkie dłuto i będziesz w dłoń ujęty przez czas, przez czas – przeklęty."

bezczucie

2
Kolego Pajonku, gdyby to zamieścił jakiś grafoman - spamer, to bym nie miał problemu, ale wiersz prezentuje ktoś kto ma coś do powiedzenia i tu mam zagwozdkę.

Pójdę na skróty - czekając na wenę:)

I bez zaszeptu mroku.

bezczucie

3
Druga wersja jest trochę lepsza niż pierwsza. I nie jest to wiersz jednoznacznie zły, ale jednak... trąci banałem. A zwłaszcza to:
P.Yonk pisze: każda chwila
udręką
Wydaje mi się, że tego typu sformułowania naprawdę na nikim nie robią już wrażenia i były już wykorzystywane miliony razy w liryce, epice i dramacie. Podobnie zresztą jak zimny dotyk nocy czy szept mrokiem...

Brak mi czegoś świeżego, co bardziej odcisnęłoby się w pamięci, oddziaływało na wyobraźnię czytelnika. Chociaż słoneczny motyw zajściowo-wzejściowy, jakkolwiek też nieoryginalny, jest dla mnie niezłą osią dla wiersza.
“One day I will find the right words, and they will be simple.” ― Jack Kerouac

bezczucie

4
Dzięki brat_ruina, Wizimir.

Cóż mogę powiedzieć?

Jakie życie, taki wiersz.
Nie dziwi nic.
"A jeśli nie uwierzysz, żeś wolny, bo cię skuto – będziesz się krokiem mierzył i będziesz ludzkie dłuto i będziesz w dłoń ujęty przez czas, przez czas – przeklęty."

bezczucie

5
Jak Ci już wcześniej pisałam - zgrzytasz mi w zębach okrutnie. I musiałam się zastanowić, czemu.
W zasadzie mogłabym się podpisać obiema rękami, pod tym co napisał Wizimir, ale..
Mi się śpiewa ten Twój tekścik - bo wierszem bym go nie nazwała.
On brzmi jak tekst piosenki i z dobrą muzyką miałby szansę się obronić.
Jako samodzielny utwór poetycki - jednak nie.
Brniesz w mgłę, a pod stopami bagno, uważaj - R.Pawlak 28.02.2018

bezczucie

6
P.Yonk pisze:wersja druga, po zastanowieniu
Znaczy wiersz nie wyleżał się, a powinien.
Jak każdy tekst:)

Mam kilka które leżą już kilka lat. Na lata nie namawiam, ale kilka tygodni dobrze robi.

bezczucie

7
Wpadłem na pomysł, aby przeczytać wiersz. Padło na ten 8) Generalnie to poezji nie znoszę, ponieważ nie ma w niej prania brudów tego Świata, dotykania patologii, żądz, władzy, przemocy, wojny i czarnej magii. Jednakże otulanie szeptem mroku już może mi, niepoprawnemu bandycie mentalnemu, połechtać wyobraźnię. Połechtało, a spec poetycki ze mnie żaden, więc wystarczy. Miłego!

bezczucie

8
A mi się spodobał, chociaż właśnie bardziej czytany jako tekst piosenki.
„Words create sentences; sentences create paragraphs; sometimes paragraphs quicken and begin to breathe.” – Stephen King

bezczucie

9
Druga wersja bardziej do mnie przemawia, chociaż mam jakieś omamy ze Słowackim ''niechaj mnie Zośka o wiersze nie prosi...'' i to odrobinę przeszkadza w odbiorze, niemniej płynie, lekko się czyta.

Pozdrawiam.

bezczucie

10
brat_ruina pisze: Na lata nie namawiam, ale kilka tygodni dobrze robi.
Dzięki brat. Na razie mam taką przypadłość, że tekst może leżeć miesiącami, ale dopiero gdy go pokazuję, mam ochotę pozmieniać. Już mi się trzecia wersja zrodziła w głowie. :P
Niestety "szepty mroku" nadal tam są :P

Dziękuję JacekG, Kareen, elka. Elce to dziękuję za odświeżenie, bo już zapomniałem o nim. Właśnie!
Powinienem zapomnieć na jakiś czas, a potem z Nienacka dostać wiadomość. :hm:

bezczucie

12
elka pisze: Swoją drogą ten kolor nie pasuje do reszty użytkowników, zauważyłeś?
O kolorze nicka mówisz? Jest tego formalna przyczyna :twisted:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poezja biała”