Samobójca

16

Latest post of the previous page:

Ja tylko tak na marginesie skoku zaznacze, ze brak mi scenografii, bo jesli ktos decyduje o przekroczeniu parapetu okna na trzydziestym czy czterdziestym pietrze, to wylacznie dlatego że za plecami ma koszmar nieporownanie gorszy.
I tego koszmaru mi zabraklo.
Serwus, siostrzyczko moja najmilsza, no jak tam wam?
Zima zapewne drogi do domu już zawiała.
A gwiazdy spadają nad Kandaharem w łunie zorzy,
Ty tylko mamie, żem ja w Afganie, nie mów o tym.
(...)Gdy ktoś się spyta, o czym piszę ja, to coś wymyśl,
Ty tylko mamie, żem ja w Afganie, nie zdradź nigdy.

Samobójca

17
Kruger pisze: Wręcz przeciwnie, ale mniejsza z tym.
będzie poza tematem więc Autora proszę o wybaczenie, ale kilka słów do Krugera muszę.
Tylko osoba, która miała styczność z nowotworem - będzie czuła różnicę pomiędzy słowami o złośliwym lub nie.
Dla innych to tylko hasło wywoławcze - rak czyli coś strasznego - i myślę, że w takim kontekście użył tego hasła ( słowa wytrychu) nasz autor. Dlatego też, pisałam do Ciebie - że w tym kontekście (czyli w rozumieniu hasła jakiego użył slavec2723, ) rozróżnianie morfologii nowotworu nie ma żadnego znaczenia. On sobie wyobraził, że niezłośliwy jest fajniejszy - i nich z tym wyobrażeniem pozostanie.
Brniesz w mgłę, a pod stopami bagno, uważaj - R.Pawlak 28.02.2018

Samobójca

19
Sarah,
tak, ja wiem, nie trzeba się skupiać na niewiedzy autora i można przyjąć, że to niewiedza bohatera. Nie musi znać różnych typów nowotworów, wiedzieć które powodują większe cierpienie, a które mniejsze (bo o cierpienie, czy raczej o jego mniejsze natężenie chodziło w tym miejscu bohaterowi). Ale przyjęcie, że rak niezłośliwy jest w umieraniu mniej dotkliwy od złośliwego odbieram jako uproszczenia na poziomie wiedzy nastolatka.
Sekretarz redakcji Fahrenheita
Agencja ds. reklamy, I prawie już nie ma białych Francuzów, Psi los, Woli bogów skromni wykonawcy

Samobójca

21
brat_ruina pisze:
slavec2723 pisze: To musiało być przerażające. Skakać, nie skakać?

Chodziło to za mną.
Osiemnaście lat? I taka szkapa miniatura?
nie, nie osiemnaście. Czytałem jakoś "Pielgrzyma" Hayesa, i tam jest taka scena, czy wspomnienie narratora, jak to mogło wyglądać.

I mi to w głowie utkwiło.
Jakoś się od tego obrazu nie mogłem uwolnić.
Szkapa - pewnie tak, ale ja nie piszę miniaków tak sprawnie, jak Ty.

Pozdro :)
I told my whole body to go fuck itself Patrick Coleman, Churchgoer

Samobójca

25
Człowiek w emocjach może budować myśli nieracjonalnie, ale jednak zgodnie ze stanem wiedzy.
Taki skrajny przykład - czy wytknęlibyśmy to, gdyby narrator mówił:
Wyobrażałem sobie, że umrę otoczony rodziną, wnukami, na łóżku w domu. Ewentualnie w szpitalu. Mógłbym nawet sam się zabić, poderżnąć sobie gardło gumowym nożem. Ale skakać przez okno?
Wiedza, że gumą się przeciąć gardła nie da jest dość oczywista dla dorosłego. IMHO podobnie jak wiedza, że umierania od raka niezłośliwego nie jest mniej dotkliwe od umierania od raka złośliwego.

Dlatego też uważam, że ta myśl jest nieuzasadniona. Ale możesz uważać, Sarah, że nie mam racji, bo to nie jest wiedza powszechna i oczywista.
Sekretarz redakcji Fahrenheita
Agencja ds. reklamy, I prawie już nie ma białych Francuzów, Psi los, Woli bogów skromni wykonawcy

Samobójca

26
Mnie ta powolna narracja właśnie jakoś uderzyła. Może przez kontrast. Może przez to, że sama co jakiś czas o nich myślę.
Tu zobaczyłam kogoś kto jest zbyt oszołomiony, by cokolwiek robić racjonalnie. I te myśli tak przez niego przepływają. A potem wychodzi do okna.
gosia

„Szczęście nie polega na tym, że możesz robić, co chcesz, ale na tym, że chcesz tego, co robisz.” (Lew Tołstoj).

Obrazek

Samobójca

27
Jedna rzecz, której nikt nie zauważył - samobójcy nie idą do Nieba. Samobójstwo jest traktowane jak zabójstwo, grzech ciężki, spowiedź i pokuta, ew. Ostatnie Namaszczenie. A wątpię, żeby między trzydziestym piętrem a ziemią stal ksiądz Więc sorry, ale bohater kilka słów Bogu wyśle co najwyżej poleconym z Piekła.
„Racja jest jak dupa - każdy ma swoją” - Józef Piłsudski
„Jest ktoś dwa razy głupszy od Ciebie, kto zarabia dwa razy więcej hajsu niż Ty, bo jest zbyt głupi, żeby w siebie wątpić”.

https://internetoweportfolio.pl
https://kasia-gotuje.pl
https://wybierz-ubezpieczenie.pl
https://dbest-content.com

Samobójca

28
A myślisz że stamtąd nie ma połączenia? A tak na serio to nie wiem czy w tej sytuacji to było tak naprawdę samobójstwo.
gosia

„Szczęście nie polega na tym, że możesz robić, co chcesz, ale na tym, że chcesz tego, co robisz.” (Lew Tołstoj).

Obrazek

Samobójca

29
Ja plan pogadania z Bogiem traktuję wyłącznie jako zabieg artystyczny, ale skoro już ktoś chce rozmawiać o jego sensowności, to warto przypomnieć, że choć KK nadal potępia samobójstwo, to według najnowszych ustaleń niekoniecznie jest ono równoznaczne z biletem do piekła. Strach przed cierpieniem i zaburzenia psychiczne są okolicznościami łagodzącymi i dają szansę na zbawienie.

Samobójca

31
Trudno się nie zgodzić z powyższymi zastrzeżeniami, ale wielkim plusem dla autora jest fakt zmierzenia się z tak ważnym, dramatycznym, realnym i brzemiennym w skutki wydarzeniem. Jeśli przypomnimy sobie szereg przysłowiowych już chyba knajp z pijącymi i tłukącymi się nawzajem karłami, trollami czy dzielnymi rycerzami, to i tak jest co poczytać.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Miniatura literacka”