Dyskusja o tekstach/typowanie autorów/typowanie wybierających obrazy

76

Latest post of the previous page:

Tadadadam.

Tekst 1.

Z Weryczatu:
RebelMac • pt 21 lut 2020, 16:28
RebelMac pisze: @ Chii, tak na malowane - udalo sie przejsc i to na drugim miejscu :)
Added in 18 minutes 54 seconds:
Dalsza część:

RebelMac • pt 21 lut 2020, 16:34
RebelMac pisze: @ Chii, @ Czarna Emma, a wam jak poszlo w konkursie? przeszlyscie dalej?
Czarna Emma • pt 21 lut 2020, 16:35
Czarna Emma pisze: @ RebelMac, nie brałam udziału
;)
Dzwoń po posiłki!

77
Ja to tylko tu zostawię. Materiały zdobyte dzięki sprytowi i poświęceniu. Wnioski każdy musi wysnuć własne.
Chii pisze: No cóż, gdy trwa gra o tron, nie można z niego tak łatwo schodzić...
Chii pisze:Swoją drogą, skoro jestem na tronie, to tekst nr 6 jest mój, gdyby dalej tak wnioskować :hm:
“So, if you are too tired to speak, sit next to me for I, too, am fluent in silence.”
(Zatem, jeśli od znużenia milkniesz, siądź przy mnie, bom i ja biegły w ciszę.)

R. Arnold

80
Szkoda, bo to był dobry tekst. Tyle, że walka była wyrównana i trwała do samego końca :)

Stan wiedzy na teraz - autor i (w nawiasie) osoby które odgadły. Podkreślony ten, kto odgadł pierwszy:
  1. RebelMac (Eldil, Rubia)
  2. Wrotycz (nikt)
  3. ..............
  4. ..............
  5. tomek3000xxl (nikt)
  6. ..............

Swoją drogą, skoro konkurs dotyczy też odgadywania: osoby które obstawiały jednym autorem kilka pozycji, albo kilku autorów na jedną pozycję - może warto, żeby się zdecydowały?
“So, if you are too tired to speak, sit next to me for I, too, am fluent in silence.”

R. Arnold

82
tomek3000xxl pisze: Teraz to dobry, a w komentarzu, to napisałeś, że autor to kretyn, czy jakoś tak... :twisted:
Pochwaliłem! :D
Słabośc widziałem tylko w zakończeniu, ale jednocześnie zaznaczyłem, że da się obronić :)
Eldil pisze: Piątka najbardziej jest opowiadaniem. Prowadzi ładnie bohaterkę, mówi o jej motywacjach, przedstawia ważny moment w jej życiu. Końcówka jakby słabsza. Inna sprawa, że koniec jest otwarty, więc można dyskutować, czy naiwny jest autor, czy tylko bohaterka.

R. Arnold

84
Wychwycone na chacie :twisted:
Eldil pisze: Ja chyba potrzebuję jakiś warsztatów, jak wydobyć się z wbijanej sobie do głowy od kilkunastu lat bariery 5k tekstu. Wyrwałem się najdalej na 15k. Samo mi się w głowie układa wszystko na krótko, nie potrafię przestawić schematu nawet na normalne opowiadanie, a co dopiero na powieść :(
Niby taka skarga, a w środeczku delikatna sugestia. Już widać Eldil ma dość ukrywania się jako tajemniczy autor (prawdopodobnie Tekstu nr 3 z pierwszego etapu).
"Im więcej ćwiczę, tym więcej mam szczęścia""Jem kamienie. Mają smak zębów."
"A jeśli nie uwierzysz, żeś wolny, bo cię skuto – będziesz się krokiem mierzył i będziesz ludzkie dłuto i będziesz w dłoń ujęty przez czas, przez czas – przeklęty."

85
P.Yonk pisze: Już widać Eldil ma dość ukrywania się jako tajemniczy autor (prawdopodobnie Tekstu nr 3 z pierwszego etapu).
Tekst 3 jest dobry i nie wstyd się do niego przyznać. Przyznałbym się jeszcze chętniej, gdybyś P.Yonk nie skopał zakończenia. No ale trudno, biorę co dają ;) Będę Cię krył :lol:

R. Arnold

87
Takie wieczorne eldilów rozkminy:
Faraona ominęła ToPA od strony pisarskiej, bo jako organizator nie mógł być uczestnikiem...
Na sto procent teraz będzie się wykręcał brakiem czasu, ale żeby wybrać obraz nie trzeba wiele...
Godhand i Faraon blisko współpracują, przy ToPA, o ile kojarzę, Godhand pomagał Faraonowi przynajmniej w jakiś elementach...
Teraz Godhand organizuje swój konkurs, a Faraon nie pomoże kumplowi nawet podrzucając losowo wybrany z googla obraz?
Godhand wyskakuje ni z gruszki ni z pietruszki ze swoją kandydaturą, choć nie jest możliwa - może chciał zwrócić uwagę, żebyśmy szukali uczestników gdzie indziej? Wśród kadry? Wśród organizatorów poprzedniego literackiego safari? A może kogoś, kto należy do jednej i drugiej grupy?
Kto by to mógł być.... :faraon:
Just sayin'.

R. Arnold

88
Chyba wiem, kogo P.Yonk będzie podejrzewał o tekst 3 w tej turze :D
I wyczuwam tu pewien plan: kiedy P.Yonk będzie wskazywał na mnie, a ja na P.Yonka, w tym czasie Rebel będzie zacierał ręce :lol:
Tekst 3: stawiam na Rebela :)

R. Arnold

89
Jak już mówiłem na chacie (zdaje się wczoraj), Eldil to powyżej, to jest naprawdę dobre zagranie. Co więcej, coś takiego mógł zaplanować tylko geniusz zła. I nie mam na myśli tylko delikatnej próby zrzucenia winy* na kogoś innego. Myślę także o samym tekście.
Szatańsko przebiegle panie Eldil, nie spodziewałem się.

A teraz do rzeczy. Po analizie porównawczej tekstów z etapu I i II, moje zakłady wyglądają następująco:

E2T1
obrazy: Piero di Cosimo Portret Simonetty Vespucci i Arnold Böcklin Wyspa Umarłych
Autor/ka: ten/ta sam/a co E1T4. Kadah? ela?
Ciekawy tekst, nastrojowy, ale wymagający szlifów. Były potknięcia, jak ziarenka piasku na zębach, gdy jesz czekoladę, która ci spadła na ziemię.

E2T2
obrazy: Piero di Cosimo Portret Simonetty Vespucci i Arnold Böcklin Wyspa Umarłych
Autorka: ta sama co E1T6. Adrianna.
Nastrojowy i poukładany. Logiczny w całości. Świetnie napisany. Do obu tekstów autorka bardzo się przyłożyła z riserczem.

E2T3
obrazy: 3! Piero di Cosimo Portret Simonetty Vespucci, J. W. Waterhouse Magiczny Krąg i Arnold Böcklin Wyspa Umarłych!
Autor/ka: ten/ta sam/a co E1T3. Eldil, albo Emma. Dlaczego nie RebelMac?
Zabawny, w stylu Eldilowych "Bajkach o Weryludkach" i tu jest pies pogrzebany. Bo autor/ka naśladuje styl Eldila (Wiadomo, że naśladownictwo to najwyższa forma uznania. A może pochlebstwa? :) ), ale czy to na pewno Eldil? Może Emma? Z nowym stylem? A może to Eldil nieznacznie zmienił styl, by wszyscy myśleli, że ma naśladowcę i nikt nie posądzał samego Eldila? Wzmianka w samym tekście, że niby nie bierze udziału. Dodajmy do tego komentarz Eldila i już mimo wątpliwości, mamy niemal pewność, że to szatańsko dobry plan na zmyłkę. :twisted: Panie Eldil.
Z technicznego punktu widzenia - dobry styl, miejscami - jak dla mnie - skoki między scenami i bohaterami, mogły by być wyraźniejsze, w sensie, żeby było jasne od początku, że w tej części są tacy, a tacy bohaterowie, a w następnej inni. Wolałbym nie musieć się domyślać, po przeczytaniu dłuższego kawałka. Ale to drobiazg, najważniejsze, że się ubawiłem.

E2T4
obrazy: Edward Hopper Biuro nocą, oraz ulubiony przez wszystkich autorów Piero di Cosimo Portret Simonetty Vespucci (choć tylko przez krótki moment w holograficznej wizji)
Autor: ten sam co E1T1 - RebelMac
Tekst trochę zabawny, ale chaotyczny (oba takie są). Jest pomysł - nawet mnóstwo. Fantazja to autora przyjaciółka. Świetnie. Ale brakuje jeszcze wyrobienia. Tekst chaotyczny, formatowanie tekstu traktowane po macoszemu - podobnie jak E1T1.

*winy - autorstwa tekstu/ów
"Im więcej ćwiczę, tym więcej mam szczęścia""Jem kamienie. Mają smak zębów."
"A jeśli nie uwierzysz, żeś wolny, bo cię skuto – będziesz się krokiem mierzył i będziesz ludzkie dłuto i będziesz w dłoń ujęty przez czas, przez czas – przeklęty."

90
Eldil pisze: Chyba wiem, kogo P.Yonk będzie podejrzewał o tekst 3 w tej turze
P.Yonk pisze:E2T3 [...] Autor/ka: ten/ta sam/a co E1T3. Eldil
Przewidziałem i to :D

Moje typy, wg kolejności: Tekst z I etapu, odpowiadający mu tekst z II etapu, autor obu, cechy wspólne tekstów z I i II etapu. Co do użytych obrazów, zgadzam się w całości z P.Yonkiem. Pozwolę sobie też użyć jego "serialowego" systemu zapisu, jest bardzo wygodny.
  • E1T1 -> E2T3 -> RebelMac.
    Magiczny kocioł, czary. Nawiązania do chrześcijaństwa. Humor. Dbałość o scenografię. Bohaterzy tupetem i pewnością siebie nadrabiają (w E1 skutecznie, w E2 - Emma tak, Rudolf nie) główną trudność - osoby z którymi muszą się zmierzyć są potężniejsze.
    ___
  • E1T3 -> E2T1 -> P.Yonk.
    Platoniczna (póki co) miłość w szczególnych warunkach - w E1 to oaza, w E2 szpital. Główny bohater jest "lisem w kurniku", mężczyzną zaczajonym na niewinną dziewczynę, mającym na nią toksyczny wpływ, złym człowiekiem uważającym się za dobrego: w E1 to chłopiec, dla którego rekolekcje to teren łowiecki, przez którego dziewczyna odtrąca swoje ideały; w E2 - ludzki potwór, Hitler, przez którego dziewczyna próbuje się zabić i ostatecznie ginie.
    ___
  • E1T4 -> E2T4 -> Emma.
    Nawiązania historyczne. Powiązanie w całość scen odległych tematycznie. Szybsze niż w pozostałych tekstach tempo.
    ___
  • E1T6 -> E2T2 -> Adrianna.
    Nawiązania historyczne. Demoniczny Francuz z perfumowaną chustką. Tekst przedstawiony na przemian oczami dwu głównych bohaterów, powiązanych ze sobą. Bezradność niewinnych wobec przemocy.

R. Arnold

Wróć do „Malowane słowem, czyli mistrzowie obrazowania”