Dyskusja o tekstach/typowanie autorów/typowanie wybierających obrazy

92
Robota dla Niemca! - mega pomysł i niesamowite, inteligentne projekcje w kolejnych scenach, od cudnie wykorzystanej przysłowiowej niemieckiej punktualności w zasadniczym wątku - po literackie, historyczne, fantastyczne i fizyczno-filozoficzne odniesienia.
Zachwycił tekst, tak najkrócej. Podtrzymywanie przeszłości... ożeż, ale pomysł. A i sączy się z linijek wysublimowane poczucie humoru.
Doskonałe opko, które aż się prosi o przejście w wymiar powieści, w taką sf pełną oryginalnych fajerwerków z wysokiej półki.
Obrazy też celnie wykorzystane.
Nie jesteś Autorze twórcą Widm z I etapu?
Erudycja, elokwencja, inteligencja i świetne pióro.

93
Przeczytałam. Zagłosowałam. Teksty niewątpliwie lepsze niż w pierwszym etapie. Ale mnie znużyły. Każdy z nich ma pomysł, ale wydają mi się pisane nieco na siłę, brakuje mi iskry, nastroju... Najbardziej trafiły pierwszy i ostatni.
gosia

„Szczęście nie polega na tym, że możesz robić, co chcesz, ale na tym, że chcesz tego, co robisz.” (Lew Tołstoj).

Obrazek

94
:D Czy ocena konkursowych tekstów to robota dla Niemca? Tak, więc winnam odpuścić tę czynność, bo ani we mnie badawczej precyzji, ani emocjonalnego chłodu/dystansu wobec przedmiotu, ani solidnej podbudowy teoretyczno-praktycznej. Ani jednolitego planu w końcu.
Krótko...
Tekst 1.
Brak tytułu - minus.
Brak partii dialogowych, ograniczenie perspektywy do monologu/ wspomnień - minus.
Kilka stylistycznych zawirowań żadnej tragedii nie czyni, ale haczą podczas czytania – minus.
Zastosowanie narracji pierwszoosobowej - plus.
Skuteczne wykreowanie konkretnego, tu: zdystansowanego, negatywnego bohatera - plus.
Drogą eliminacji, bo nawet nie intuicji, łączę Jedynkę z Karoliną (tekst 3 pierwszej edycji).

Tekst 2. Simonetta
Tytuł niechwytliwy, słabo się prezentuje na tle Magizmu realnego i Roboty dla Niemca - minus.
Prowadzenie tekstu: dialogowość i narracja (pierwszoosobowa wymagałaby kilku narratorów) - plus.
Nawiązania historyczne - plus.
Obrazowanie tła - plus (duży).
Łączy mi się sposób prowadzenia narracji i konsekwencja w nawiązaniach z Karykaturą w I etapie.

Tekst 3. Magizm realny
Oryginalny tytuł – plus.
Dialog główną formą podawczą, to poniekąd pójście na łatwiznę pisarską:) - minus.
Targetowanie tematu – ocena zależy od 'typu' czytelnika, a raczej zasiedzenia na portalu:)
Sposób językowego obrazowania każe mi łączyć Magizm... z Czymś za coś, czyli chrztem w Noc Kupały.

Tekst 4. - plusy w komentarzu poprzednim.

95
Dziwne mam wrażenie, że w tym etapie teksty - poza jednym - bardziej sprawnie pisane, ale ducha w nich mniej.
W rezultacie wykorzystałem tylko jeden głos, na tekst 4, który jest najsłabiej napisany, ale też najmniej grzeczny, najbardziej zakręcony. I jako jedyny sprawił, że nie miałem wrażenia jazdy po szkle posmarowanym olejem :)
Mówcie mi Pegasus :)
Miłek z Czarnego Lasu http://tvsfa.com/index.php/milek-z-czarnego-lasu/ FB: https://www.facebook.com/romek.pawlak

96
Póki ktoś nie popsuje, wyniki II etapu wyglądają świetnie w zestawieniu z I etapem - wszyscy mają równo... oprócz burżuja/ki, który w I turze zgarnął/ęła większosć głosów dla siebie. Który/a ma mniej :lol: Mini sprawiedliwość dziejowa :lol:

( :pray: i znów liczę gorąco na to, że nie nadużywam właśnie niczyjego poczucia humoru :) ).
“So, if you are too tired to speak, sit next to me for I, too, am fluent in silence.”
(Zatem, jeśli od znużenia milkniesz, siądź przy mnie, bom i ja biegły w ciszę.)

R. Arnold

97
Romecki pisze: W rezultacie wykorzystałem tylko jeden głos, na tekst 4, który jest najsłabiej napisany, ale też najmniej grzeczny, najbardziej zakręcony.
Kurcze... Dla mnie 4 to była taka ilustracja do hasła "chcieć za bardzo". Niby rozbuchany świat, bogaty risercz itd., ale sklejony tak jakoś na siłę i zakończony jakby w pośpiechu.

W tym etapie wygrały dla mnie 1. i 2. tekst - najwięcej w nich widziałam tych obrazów, najlepiej się czytały. Zwłaszcza drugi.

Trzeci tekst ma ode mnie osobne serduszko <3 za kreację Adrianny :P Straszną mi radochę tym sprawił.
Powiadają, że taki nie nazwany świat z morzem zamiast nieba nie może istnieć. Jakże się mylą ci, którzy tak gadają. Niechaj tylko wyobrażą sobie nieskończoność, a reszta będzie prosta.
R. Zelazny "Stwory światła i ciemności"

Strona autorska
Powieść "Odejścia"
Powieść "Taniec gór żywych"

98
No trzeba popierać werowe konkursy. Ale czasem trudno. Zdaję sobie sprawę z tego, że pisanie na zadany temat jest zadaniem niesłychanie trudnym. Doceniam odwagę, determinację i zaawansowane umiejętności Twórców, którzy zechcieli się z nim zmierzyć w konkursowej formule. Trudno się też spodziewać arcydzieł przy ograniczeniach tematycznych i czasowych.

Mimo to z przykrością stwierdzam, że przedstawione dzieła szwankują na poziomie koncepcyjnym. Dokładnie rzecz biorąc są ulepami. Fakt, w ułomnych koncepcyjnie ramach samo pisanie nie jest złe, władanie słowem co najmniej poprawne, lecz niewiele jest pod spodem opowiadanych historii. Najbliżej do spójności i jakiejś głębi byłoby – według mnie - tekstowi numer jeden. I zupełnie nie potrafię pojąć, dlaczego Autor posługuje się protezami, zamiast językiem. Dałoby się, na pewno by się dało podrzucić wskazówki do deszyfracji metodą literacką.

Ale i tak na niego zagłosuję.
Pardon, coś sknociłem z terminem. Zagłosowałbym. Sorki.

99
Leszek Pipka, w imieniu P.Yonka :twisted: i własnym proszę o zaspokojenie naszej ciekawości i wyjasnienie, co masz na myśli. Zwłaszcza co to są protezy języka, choć całą resztę też nie bardzo zrozumieliśmy :)
“So, if you are too tired to speak, sit next to me for I, too, am fluent in silence.”

R. Arnold

100
Sprawdziło się moje przewidywanie, że w II etapie będzie ok 20 głosów. Jeśli tendencje się utrzymają, przy jednej opcji głosowania spodziewam się ok 14 głosów. W finale zapewne więcej, tym bardziej, że będą głosować odpadnięci uczestnicy.

Głosy liczone ogółem, obecne i przyszłe w sumie:
zakładam, że tekst czwarty wygra dogrywkę, otrzymując 5-6 głosów. Na pewno nie mniej, mało prawdopodobne 7 i nie przewiduję więcej niż 7. Teksty drugi i trzeci otrzymają po ok. 3-4 głosów. Nie mniej niż 3. Mało prawdopodobne, że jeden z nich otrzyma 5 głosów. Śladowo prawodpodobne, żeby oba otrzymały 5 głosów. Nie przewiduję, żeby któryś otrzymał więcej niż 5. Ogółem przewiduję więc 11 do 14 oddanych głosów. Przy baaaardzo mało prawdopodobnym zwiększonym zainteresowaniu (które - być może - choć trochę właśnie nabijam :D ) max 17.
Najlepsze, na co mogą liczyć dwójka i trójka w tej rundzie, to IMO kolejna dogrywka.

Pola obstawione, ruletka w ruchu, patrzmy, co będzie 8)

R. Arnold

103
Wiem skądinąd :) że bardzo jest nieprzyjemnym, gdy się człek nastara, naskrobie jakieś k, a tu mu ktoś plaskacza z liścia funduje. Dlatego wyraziłem się raczej oględnie, używszy tylko jednego słowa – mianowicie „ulep” - które ma pewne zabarwienie pejoratywne. Ale za to dość dobrze opisuje sytuację sklejenia z dowolnej liczby dostępnych pojazdów umarłych technicznie jednego, zdolnego się poruszać o własnych siłach. Że tam to i tamto odstaje albo się trze – oj tam, oj tam. Że w salonie się nie da wystawić jako nówka sztuka nieśmigana, cóż, trudno. Jedzie.
No więc doceniam fakt, że jedzie. I zakupy z Biedy da się upakować do bagażnika.
OK?

No pewnie, że poza kontekstem fraza o protezach i kawałku kauczuku jest śmieszna. Ale śmieszność sensu nie odbiera. Za protezę (podpórkę) uważam wklejenie zdjątek do tekstu. Przy czym w pierwszym przypadku tekst bezpośrednio się do fotki odnosi – coś jak w naukowej monografii – w drugim stanowi rodzaj wskazówki co do bohaterów. Razem tworzą multimedialną postmodernę. Trochę ten... no jestem przyzwyczajony, że opowiadanie to opowiadanie. W wydaniu papierowym może mieć ilustrację, ale wtedy ona może co najwyżej przyozdobić tekst, nie będąc jego integralną częścią.

Notabene trzeci tekst też ma coś w rodzaju podpórki, mianowicie coś w rodzaju insajderskiego dżokasa, odwołuje się bowiem do wewnętrznego życia Wery, a nieznajomość kodów osłabia wymowę.

Mądrze mówi Adrianna i co do dramy i co do szczegółów jakiejkolwiek opinii i werowych dyskusji. Że mianowicie – jak to w Internecie bywa – składają się często z krótkich podjazdów, a nie regularnego starcia. Na ogół gdy już się decyduję na większą wypowiedź (czyli starcie), jakoś dyskusja zamiera.
Jeśli zaś kto ciekaw bardziej szczegółów, może napisać na PW. O wiele mnie pamięć nie myli nikogo w takim wypadku nie zignorowałem.

Żądanie idealnej spójności tudzież zimnego obiektywizmu wydaje mi się za daleko posunięte. Jeszcze na głowę nie upadłem, żeby ignorować wkład własnego gustu tudzież emocji w opinie. Mam, jakie mam. Chyba jednak da się znaleźć teksty, pod którymi prezentowaliśmy z Panem Yąkiem podobne zdanie. Tezę, że nigdy nic mi się nie podoba również łatwo sobie zweryfikować, c'nie?

104
Tekst 2: 3 pkt.
Tekst 3: 4 pkt.
Tekst 4: 7 pkt.
Pan z nożem - rien, pan z kluczami - plus :)

Przypomnę nieskromnie, że można podziwiać moją przenikliwość ;) Jak mówi Feder9, "inni piszą, Eldil wygrywa" ;)
A wytypowałem idealnie, w zakresie, który wcale nie był oczywisty, jak mi wytykał Romecki, w czasie, kiedy głosy wyglądały jeszcze 1,1,4 i wszystko mogło się zmienić :)

Jeśli i w innej sprawie miałem rację - co do sparowania tekstów z I i II etapu, to wyniki są bardzo ciekawe:
Autorzy tekstów:
E1T1/E2T3 bez ekscesów (czyli bez skrajnych pozycji, bez niepewności) przeszedł/szła w I rundzie, i bez ekscesów odpadł/a w dogrywce.
E1T4/E2T4 w I etapie do końca nie był/a pewien/na swego losu, walcząc do ostatniej chwili o przejście z tekstem E1T5. W dogrywce - pewniak od początku, i do końca nie utracił/a przewagi.
E1T6/E2T2 w pierwszej rundzie mocno odstrzelił/a, w dogrywce od początku do końca w ogonie.
Panta rhei :)

R. Arnold

106
Godhand pisze:Zawodnik X wybrał dla zawodnika Y:
David Hockney Pan i Pani Clark oraz Percy. Romans.

Zawodnik Y wybrał dla zawodnika X:
J. W. Waterhouse Magiczny Krąg. Fantasy.
Z czego wynika, że Y nie może być autorem E1T4, a X nie może być Rebelem :D

JEŚLI miałem rację, że obie czwórki miał ten sam autor/ka, to właśnie ta podwójna czwórka ma teraz X.
Y zaś otrzymał autor/ka E2T1 (i znów, JEŚLI się nie mylę, E1T3).

R. Arnold

Wróć do „Malowane słowem, czyli mistrzowie obrazowania”