Max alias Hellknight

1
Szanowni Internauci!
Mam na imię Maksymilian. Urodziłem się w roku tysiąc dziewięćset osiemdziesiątym siódmym. Mieszkam pod Grunwaldem. Oględnie mówiąc, nie udało mi się życie, a przynajmniej taką mam reputację – stary kawaler, maminsynek, podejmujący łopatologiczne zajęcia. Nie mam się czym pochwalić. Za sukces uznaję brak sympatii dla socjaldemokracji. Od dłuższego czasu wiodę życie bliskie ascezie, które stwarza warunki dla pracy twórczej, rozkwitu wyobraźni oraz zarządzania masą tekstu. Dlatego nie jest to apel o Szlachetną Paczkę.

W wolnym czasie pracuję nad czterema książkami. Po pierwsze – książka autobiograficzna. Choć najważniejsza, bałbym się ją wydać. Poprzez rozrost samoświadomości potrafi wpływać na moje życie i dostarczyła już mnóstwa wrażeń. Dlatego jest oczkiem w głowie. Po drugie – zbiór aforyzmów, gromadzony od kilkunastu lat. Są jak nawyk. Pojawiają się podczas pisania, podczas czytania, pojawiają się w łóżku i na spacerze, albo w świątyni dumania… Taka ich natura. Po trzecie – książka erotyczna. Motywacji możecie się domyślić sami – jest prosta jak drut. Lubię także konsumować ero-literaturę, lecz nie spotkałem dotąd pozycji, która byłby przekonująca. Paradoksalnie, uważana za brzydkie kaczątko, wydaje się piekielnie trudna do napisania, ze względu na niskie pole manewru między wulgarnością, a śmiesznością. Po czwarte – książka prawilna, którą traktuję jak produkt. Obecnie przypomina plan i notatnik w jednym. Aby zwiększyć swoje szanse na rynku wydawniczym, zastanawiam się nad protagonistą, który byłby gejem oraz antagonistą, który byłby księdzem. Nie wiem czym skończy się ten projekt, ale przypada mu w udziale najmniejsza motywacja.

Poza tym, przepadam za ekstremalnym metalem, grami typu „Pen & Paper”, odludziami, pieszymi wędrówkami, pływaniem. Zdarza mi się wsiąkać w technologie komputerowe. Czytam kilkanaście książek rocznie (wolno), przy czym nie mam ulubionych gatunków literatury. Co się trafi, to przeczytam. Wśród znalezisk przeważa tematyka biograficzna, psychologiczna, szpiegowska, no i wspomniana już erotyka.

Na weryfikatorium.pl trafiłem w poszukiwaniu samych swoich oraz środowiska rozwoju. Mam taką teoryjkę, że społeczności istniejące w Internecie dłużej niż dziesięć lat, mają najlepsze lata za sobą. Nim zdecydowałem się założyć konto, parokrotnie przeglądałem forum jako czytelnik i uczyłem się z komentarzy. Dlatego postanowiłem od czasu do czasu poddać się weryfikacji, a w podzięce weryfikacją służyć.

Dobra, wyszło niezłe przedstawienie. Gdybym napisał wszystko od początku, akcenty mogłyby rozłożyć się inaczej. Człowiek jak plama atramentu.
Do przeczytania,
Max

Max alias Hellknight

3
@RebelMac
Zgadza się. Temat rzeka. Gram mniej więcej od roku 2000, z krótszymi lub dłuższymi przerwami. Mieszkałem swego czasu w internacie i tam się wszystko zaczęło. Graliśmy przy świecach, przy ambient muzyczce. Żyć, nie umierać. Grono pedagogiczne uznawało nas za grupę satanistyczną i prześladowało. Działaliśmy w konspiracji. :)

Później spodobały mi się rozgrywki poprzez fora internetowe, z niewielkim podręcznikiem fabularnym opracowywanym przez Mistrza Gry. Odpowiedzi od graczy napływały mniej więcej co trzy dni. Wszystko działało tam na piśmie, a w związku z tym mogłem popłynąć. Tworzyłem intrygi jakich nie umiałbym wydumać na poczekaniu przy spotkaniach live - wielki atut tego typu rozgrywek. Wydaje się, że dla osób z pisarskim zacięciem to rozrywka obowiązkowa. :!:

A co do metalu. Old Sorcery - Sorrow Crown ma fajne intro.

Max alias Hellknight

4
Hej,
Hellknight pisze: (ndz 06 mar 2022, 01:36) i. Po pierwsze – książka autobiograficzna. Choć najważniejsza, bałbym się ją wydać.
Może zamiast autobiografii, książka o fikcyjnym bohaterze, inspirowana swoim życiem? Na pewno łatwiej byłoby ją wydać ;)
Hellknight pisze: (ndz 06 mar 2022, 01:36) Aby zwiększyć swoje szanse na rynku wydawniczym, zastanawiam się nad protagonistą, który byłby gejem oraz antagonistą, który byłby księdzem.
Uwierz, jeżeli historia będzie napisana bez polotu i pomysłu, nie pomoże nawet ksiądz gej, udzielający się podczas parad równości.
Hellknight pisze: (ndz 06 mar 2022, 01:36) Na weryfikatorium.pl trafiłem w poszukiwaniu samych swoich oraz środowiska rozwoju.
I dobrze trafiłeś ;) Rozwijaj się, twórz i zapraszamy w nasze skromne progi.
Z wyrazami szacunku,
Fallen

Max alias Hellknight

5
Fallen pisze: (pn 14 mar 2022, 11:49) Może zamiast autobiografii, książka o fikcyjnym bohaterze, inspirowana swoim życiem? Na pewno łatwiej byłoby ją wydać. ;)
Zaczęło się od małego buntu. Zauważyłem, że ludzie komunikują się tytułami opowiadań, w znaczeniu treści zdawkowej, którą wręcz należałoby rozwinąć. Przerażała mnie wizja znajomych, których nie znasz. Z tego powodu zacząłem „opowiadać na pytania”, próbując rozwijać sztukę komunikacji. Tak powstał zbiór opowiadań. W międzyczasie przekształciłem się w prozaika, zacząłem regularnie pisać, poczułem zamiłowanie do autobiografii, biografii, scenariuszy życiowych w ogóle. Pisanie idzie do tej pory swą pierwotną, dziką ścieżką i nie jestem pewien czy powinienem ją kierunkować na cokolwiek. Pewien jestem za to, że chcę tę książkę napisać dobrze, niezależnie czy do szuflady, czy na public. Jak widzisz, sprawa skomplikowana.
Fallen pisze: (pn 14 mar 2022, 11:49) Uwierz, jeżeli historia będzie napisana bez polotu i pomysłu, nie pomoże nawet ksiądz gej, udzielający się podczas parad równości.
Temat pół żartem, pół serio z mojej strony, ale czasem poczytam jakiś głośny bestseller i trudno nie odnieść wrażenia, że hmm... poważne firmy, żeby nie wymieniać z nazwy, promują „książki”, które są literaturą naprawdę mierną. Nie trzeba być profesjonalnym krytykiem, żeby to ocenić. :) Pisarczyk zastanawia się wtedy – o co tu chodzi? I wnioskuje, że niebagatelną rolę pełnią walory niemerytoryczne.
Fallen pisze: (pn 14 mar 2022, 11:49) I dobrze trafiłeś ;) Rozwijaj się, twórz i zapraszamy w nasze skromne progi.
Wszystko na to wskazuje. Dzięki za powitanie. :)

Max alias Hellknight

6
Hellknight pisze: (pn 14 mar 2022, 23:37) Temat pół żartem, pół serio z mojej strony,
Tu napisałam profilaktycznie ;)
Z resztą wypowiedzi niestety muszę się zgodzić, ale takie "kontrowersyjne" tytuły umierają bardzo szybko. I autorzy, na rynku wydawniczym, razem z nimi.
Hellknight pisze: (pn 14 mar 2022, 23:37) Dzięki za powitanie. :)
Spoko ;) Rozgość się ;)
Z wyrazami szacunku,
Fallen
ODPOWIEDZ

Wróć do „Tu się przedstawiamy ...”