2
Przez ułamek sekundy miałem nadzieję, że będzie o wódce. Niestety. Jeśli dobrze liczę, masz 22 lata, wystarczająco dużo, żeby Cię nie oszczędzać :roll:

Jeśli już ładujesz się w poezję sentymentalną, to pamiętaj chociaż o jednej rzeczy - język ewoluuje. Poranna rosa, mgiełki, ciepłe palce słońca są przerzute przez poezję XVIII wieku jak guma Turbo przez młodzież wczesnoszkolną. Poezja poszukuje nowego języka, nowych form wyrazu, wrażliwość rozumując w sensie najbardziej zindywidualizowanym. Powielasz schematy, a Twoja Finlandia nie ma nic ciekawego do zaproponowania - jest sztampowa. Polecam Ci wiersz Grochowiaka "Rozmowa o poezji" - polecam nieprzypadkowo.

3
A mówiłam, że jesteś moim ulubieńcem! Widzisz pisać poezji nie da się nauczyć, ją trzeba czuć, a żeby czucie było wiarygodne trzeba się trochę cofnać, tak do romantyzmu może. Nie każ mi się uczyć się pisać poezji, bo wyjdzie z tego fake :twisted:

PS. Jakbyś był w Finlandii to wiedziałbyć co i jak.

PSS. Guma Turbo była moją ulubioną gumą ;)

4
W tym przypadku mam dosłownie te same uwagi co Przemo (też pierwsze skojarzenie miałem z wódką), poza jedną, najistotniejszą- nie uważam, żeby nie była to poezja która nie szuka swojego języka. Szuka.
- Nie skazują małych dziewczynek na krzesło elektryczne, prawda?
- Jak to nie? Mają tam takie małe niebieskie krzesełka dla małych chłopców... i takie małe różowe dla dziewczynek.

9
Azrael - ty wierszy nie potrafisz pisać.

świadczą już o tym wielkie litery na początku każdego wersu. Tak się nie pisze. Absolutnie! Jeżeli stawiasz gdzieś przecinek, to po nim zawsze występuje wyraz z MAłEJ litery. Z wielkiej występuje wtedy, gdy wcześniej jest kropka.

Można też pisać bez interpunkcji i wielkich liter. Jak kto woli.

Wygląd wiersza - nie, nie i jeszcze raz nie! To nawet na wiersz nie wygląda.

Po przeczytaniu dochodze do wniosku, że ty uważasz poezję na równi z prozą. To wielki błąd.

Nic tu nie ma emocjonującego. Wszystko sche, podane na tacy, jak w zwykłym gniocie pisanym prozą. Nie ma tu w ogóle poezji! Nic a nic! Stawiasz Enter bez przemyślenia tego ruchu. Tego się nie da czytać. Z trudem dobrnęłam do końca.

Jeżeli masz zamiar tak dalej pisać, to sobie lepiej daruj!

Pozdrawiam

Patka, co od niedawna poezję komentuje.

10
Patka - idź nad jezioro o wschodzie słońca. Stań nad jego brzegiem. Weź głęboki wdech. Poczuj, zobacz i powiedz co czujesz :)

13
Czytam i gotuje sie we mnie!

patkazoom262 bardzo Cie prosze, przestań doszukiwać się WIELKICH LITER na początku każdego wersu,przestań domagać się przecinków ,,,,, - wiesz dlaczego? Bo to nonsens. Wiersze, to emocje całkowicie wykraczające poza granicę poprawności.

Zgadzam się z Azrael i będę bronić naszych przekonań.

Bo gramatyka dla mnie nie istnieje.

UCZUCIA, EMOCJE, NADZIEJA

15
Azrael, ja na Twoim miejscu nie usuwalbym moich wierszy tylko dlatego, ze ktos je skrytykowal. To tak, jak bys (jakbys?) przyznawala racje krytykantom, zoilom jednym.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poezja biała”