Szukam światła, błądze w mroku, czyż

1
Witam was serdecznie po raz pierwszy.

Długo się zastanawiałem czy i o czym napisać po raz pierwszy na tym forum. Nie wiem czy jestem w stanie streścić wszystko co bym chciał wam o sobie napisać nie rozpisując się aż za nadto, gdyż mam naturę gaduły (ale tylko w internecie i na forach ;)

Mam na imię Maciej. Obecnie mam 28 lat. Z wykształcenia jestem informatykiem. Od pewnego czasu zauważyłem, że tą dziedziną nauki nie wiąże już mnie pasja. Od pewnego czasu przeżywam coś w rodzaju kryzysu egzystencjalnego ;) Sam nie wiem co się ze mną dzieje, ale w ogóle już mnie nie interesuje to czym się zajmuję na co dzień w pracy. Zmiana firmy na inną, tylko jeszcze bardziej pogorszyła u mnie ten stan...

No ale nie o tym chcę tu pisać. Chodzi o to, że już od bardzo dawna, duszą się w mojej głowie przeróżne pomysły...pewne zmyślone historie, i nie spisane jeszcze opowieści. Zaczęło się to jak miałem 15 lat. Od tamtego czasu wystarczyło jakieś drobne wydarzenie w moim życiu, lub usłyszana gdzieś historia obcej mi osoby, która sprawiła, że w głowie zaczęła się kształtować moja własna ale zmyślona. Przez ten czas nazbierało się ich trochę. W większości przypadków są to głównie dramaty, ale też i jest fantasy i trillery z elementami horroru a nawet S-F. Jedyną osobą, z którą podzieliłem się niektórymi z tych "powieści", jest moja żona. Po prostu czasami, wieczorem, puszczaliśmy cichutko w sprzęcie audio płytę z Enigmą, Mikiem Oldfieldem lub tym podobną i opowiadałem jej w streszczeniu jedną z tych historii. Stwierdziła, że są na prawdę piękne i że powinienem je kiedyś spisać. I tu się pojawia problem. Nie potrafię pisać książek, przynajmniej nie zawodowo. Kiedyś gdy jeszcze chodziłem do liceum, oczywiście pisałem, wypracowania, i...artykuły do szkolnej gazetki. Już w tedy mój nauczyciel od j. polskiego uważał, że pomimo tego, że robię dużo błędów ortograficznych mam pewne zdolności pisarskie. Po zdaniu matury chciałem napisać moją pierwszą książkę, ale niestety jak na ironie, oblałem maturę...właśnie z j.polskiego :oops: (głównie przez moją ortografię).

To bardzo mnie załamało, długo się nie moglem pozbierać. Pół roku później podszedłem do matury jeszcze raz i pomimo tego, że udało mi się zdać stwierdziłem, ze dam sobie spokój z pisaniem. Poszedłem w stronę informatyki. Dostałem się na studia zaoczne, znalazłem pracę, ożeniłem się, a teraz oczekuję razem z moją kochaną żoną dziecka. Ale jak już prędzej wspominałem, od pewnego czasu ponownie wracają do mnie jak bumerang te historie i nie dają mi spokoju.

Chciałbym spróbować wreszcie zacząć pisać, ale po prostu się boje i to z wielu powodów. Po pierwsze dlatego, że obawiam się porażki, że mi się nie uda, że to "skopię" a ciężko przeżywam niepowodzenia. Po drugie, brak mi umiejętności i odpowiedniej wiedzy do tego potrzebnej. Tutaj warto napisać, że dodatkowo na moją niekorzyść przemawia fakt, ze sam mało czytam książek :oops: :oops:

Do tej pory mało było książek, które przykuły moją uwagę na dłużej niż parę dni. Jedynymi książkami, które przeczytałem bez tzw przymusu, to Hobbit, Władca pierścieni Tolkiena oraz Wiedźmin Sapkowskiego. Stąd moje obawy, że osoba, która sama mało czyta książek, nie ma większych szans na stworzenie czegoś chociaż trochę dobrego.

Mam nadzieję, że jednak może mi się uda i że na tym forum, znajdę pomoc i że któregoś dnia, światło dzienne ujrzy któreś z moich skromnych dzieł ;)

Mam nadzieję, że odnajdę u was tą iskrę ....iskrę pisarstwa ;)

Pozdrawiam i czekam na wasze komentarze.

2
First!

No, no, aleś się napisał.

Witaj.
"Siri was almost sixteen. I was nineteen. But Siri knew the slow pace of books and the cadences of theater under the stars. I knew only the stars." Dan Simmons

4
Nic to.

Witaj :)

Nie martw się, jakies iskry tu na pewno znajdziesz...

W zbrojowni... U kowala też jest trochę... W kuchni, kiedy jest kolej Testa, żeby robić kolację...

Znajdziesz coś dla siebie :)

Do zobaczenia w dziale z tekstami :P

Pozdrawiam serdecznie :)
"It is perfectly monstrous the way people go about, nowadays, saying things against one behind one's back that are absolutely and entirely true."

"It is only fair to tell you frankly that I am fearfully extravagant."
O. Wilde

(\__/)
(O.o )
(> < ) This is Bunny. Copy Bunny into your signature help him take over the world.

5
Witaj.

Iskry? Chyba są gdzieś.

Ja chce dotrzeć tam gdzie świecą ostatnie gwiazdy.

Może to to samo.
Po to upadamy żeby powstać.

Piszesz? Lepiej poszukaj sobie czegoś na skołatane nerwy.

6
Mało czytasz, robisz błędy i jesteś gadułą..., coś mi to przypomina... - nie pragniesz przypadkiem zostać politykiem? Masz predyspozycje!

A nie, pisarzem.. To będzie trudniejsze, najpierw trzeba umrzeć, by odrodzić się w nowym wcieleniu. Ale pomożemy, pomożemy... :>

Witaj!

8
Witam serdecznie

nie martw się, początki nie będą łatwe, ale jeśli uda ci się przetrwać pierwszy okres, to będzie już łatwiej
"Rada dla pisarzy: w pewnej chwili trzeba przestać pisać. Nawet przed zaczęciem".

"Dwie siły potężnieją w świecie intelektu: precyzja i bełkot. Zadanie: nie należy dopuścić do narodzin hybrydy - precyzyjnego bełkotu".

- Nieśmiertelny S.J. Lec

9
... To będzie trudniejsze, najpierw trzeba umrzeć, by odrodzić się w nowym wcieleniu. Ale pomożemy, pomożemy...

Zgłaszam się do pomocy! :twisted:

<zamaszystym ruchem dobywa broni>

Gdzie delikwent?

O, to ty?

He, he...

Zatem witaj! :twisted:
"Wiara przychodzi z serca i duszy.Jeśli ktoś potrzebuje dowodu na istnienie Boga ,wtedy sama idea duchowości rozpływa się w sensualizmie i redukujemy to, co święte do tego ,co logiczne."

-Drizzt Do'Urden

-------------------------------------------------------

http://img382.imageshack.us/img382/6497 ... oligon.jpg

Załap się! Jeszcze dziś!

10
Gorin... Jesteś nietaktowny :P
Huginn ok Muninn flięga hverian dag

i??rmungrund yfir;

óomk ek of Huginn, at hann aptr ne komit,

þó si??mk meirr um Muninn.

-------------------------------------------------------

Witajcie w Kraju Umarłych!