skąpana w białym świetle latarni
stoję umalowana szminką wstydu na ustach
dziecięcy sen o królewiczu
dziś sprzedaję na ulicy
tak, jestem nią- Magdaleną złą
co brudnymi łzami przeplata miłość
patrzysz na mnie z pożądaniem
lecz twe usta-
w poczciwym moralności nakazie
rzucają we mnie
rozżarzone, kamienne obelgi
potem przeznaczenia tramwajem
odjeżdżasz sprawiedliwy-
gdzieś daleko- w swoje nieznane
a ja...
podnoszę z ziemi srebrnika, co
wypadł ci z kieszeni przypadkiem...
3
skąpana w białym świetle latarni
stoję umalowana szminką wstydu na ustach
dziecięcy sen o królewiczu
dziś sprzedaję na ulicy
To mi się bardzo podoba

Druga część nie podoba mi się. Przeżułam ją i strawiłam, ale to zupełnie nie mój świat i nie moje kredki

Z kwestii technicznych... Wkradł ci się rym w wersie:
Nie lubię rymów w poezji białej.tak, jestem nią- Magdaleną złą
Poza tym używasz wielokropka, przecinków, myślników ale nie na przykład wielkich liter i kropek na końcu zdań. Dziwnie... Ja, na twoim miejscu, byłabym bardziej konsekwentna w używaniu znaków interpunkcyjnych

To tyle, pozdrawiam

"To, co poczwarka nazywa końcem świata, reszta świata nazywa motylem." Lao-Cy, Księga Drogi i Cnoty
"Litterae non erubescunt." Cyceron
4
No wreszcie! To właśnie ty powinnaś zająć się tym wierszem, ponieważ mówi on o powierzchownej moralności, o którą posądza się wielu tzw. ludzi wierzących. A ja właśnie o niej piszę. Nie możesz odsuwać się od motywów religijnych, gdyż tradycja chrześcijańska ukształtowała te ziemie, tak jak islam inne. Jeśli będziesz tak działać to wielu wartościowych dzieł po prostu nie poznasz. To tyle na temat tematu... Jeśli chodzi o dużą literę to ona dla mnie nie ma tak wielkiego znaczenia jak wielokropek, on to daje do myślenia! To o moim punkcie widzenia.(ale się zrymowało...)
alouette
5
alouette, my nie poetyfikujemy wszystkich wierszy, tylko te, które uważamy za ciekawe jako przykłady do nauki dla innych.Ciągle czekam na wasze opinie. No wreszcie!
Ależ Pika może się odsuwać od czego chce. Od budyniu może, bo woli "kiśl", może też od motywów, które jej nie pasują. To wolno każdemu.Nie możesz odsuwać się od motywów religijnych
te ziemie ukształtowała tradycja pogańska, a chrześcijaństwo to na siłę zmieniło, zamieniając np. czczenie bogini wiosny Eostre w święto wielkiej nocy.tradycja chrześcijańska ukształtowała te ziemie
Droga alouette - do takich przemów jest hyde park. Tutaj rozmawiamy o poezji, nie o światopoglądzie i tym kto co powinien. Proszę wrócić do tematu, a wywody religijne zamieścić gdzie indziej. Pozdrawiam. Gra
a teraz o wierszu:
błąd korektorski, powtarzany również w innych miejscachnią- Magdaleną
Dla Ciebie może nie mieć znaczenia interpunkcja, jednak dla gramatyki ma. Są zasady, również w poezji. Poszukaj, bo już zamieszczałam link do interpunkcji i zasad używania małych i wielkich liter w wierszach.Jeśli chodzi o dużą literę to ona dla mnie nie ma tak wielkiego znaczenia jak wielokropek, on to daje do myślenia!
Sam wiersz i jego przekaz podobał mi się tak sobie. Nie jest zły, ale trochę niedopracowany. Żaden wielokropek niczego mi nie "dał do myślenia" tylko zaburzył płynność czytania. Gdyby nie religijne wystąpienie post factum, nie kojarzyłabym go z religią. Na szczęście dla wiersza.
'ad maiora natus sum'
'Infinita aestimatio est libertatis' HETEROKROMIA IRIDUM
'An Ye Harm None, Do What Ye Will' Wiccan Rede
-------------------------------------------------------
http://g.sheetmusicplus.com/Look-Inside ... 172366.jpg
7
Nie ma za co. Ponownie link http://so.pwn.pl/zasady.php?id=629373 do zasad. Jest zwięzły i pomocny. Pozdrawiam. Gra
'ad maiora natus sum'
8
Może i takJeśli będziesz tak działać to wielu wartościowych dzieł po prostu nie poznasz.

Powiem jeszcze tylko, w odpowiedzi na:
że ja zostałam wychowana bardziej w tradycji buddyjskiej, niż jakiejkolwiek innej, więc nie czuję się zmuszona patrzeć na świat przez pryzmat którejkolwiek z religiiNie możesz odsuwać się od motywów religijnych, gdyż tradycja chrześcijańska ukształtowała te ziemie, tak jak islam inne.

A tradycję chrześcijańską znam, chodziłam do szkoły. Nie odpowiada mi. Ogranicza, w moim przekonaniu, do schematów. I schemat widzę również w twoim wierszu.
A... I jeszcze jedno. Piszesz:
a potemTo właśnie ty powinnaś zająć się tym wierszem, ponieważ mówi on o powierzchownej moralności, o którą posądza się wielu tzw. ludzi wierzących. A ja właśnie o niej piszę.
Więc piszesz wiersz o moralności ludzi wierzących, w którym powołujesz się na postać biblijną i którego nie kojarzysz nijako z tematem religii...Ja tego też nie kojarzę z religią.

Pozdrawiam

"To, co poczwarka nazywa końcem świata, reszta świata nazywa motylem." Lao-Cy, Księga Drogi i Cnoty
9
1. Tak, każdy ma prawo do własnych wyborów i poglądów.
2. Tradycję chrześcijańską pojmuję bardzo szeroko (tyle na ten temat)
3. Moralność dzisiaj nie kojarzy się jedynie z religią, to pojęcie zagościło w wielu innych dziedzinach życia.
4.Wielu kultur nie poznam nigdy, ale nie mam dreszczy kiedy czytam coś czego nie akceptuję, chyba, że jest to cios wymierzony przeciw człowiekowi. Wciąż się uczę i słucham.
2. Tradycję chrześcijańską pojmuję bardzo szeroko (tyle na ten temat)
3. Moralność dzisiaj nie kojarzy się jedynie z religią, to pojęcie zagościło w wielu innych dziedzinach życia.
4.Wielu kultur nie poznam nigdy, ale nie mam dreszczy kiedy czytam coś czego nie akceptuję, chyba, że jest to cios wymierzony przeciw człowiekowi. Wciąż się uczę i słucham.
alouette
10
Ale ty w wierszu ujęłaś ją i odniosłaś do kategorii biblijnych.Moralność dzisiaj nie kojarzy się jedynie z religią, to pojęcie zagościło w wielu innych dziedzinach życia.
Ja nie dostałam dreszczy dlatego, że czegoś nie akceptuję. Dostałam ich widząc imię konkretnej osoby w konkretnym kontekścieWielu kultur nie poznam nigdy, ale nie mam dreszczy kiedy czytam coś czego nie akceptuję, chyba, że jest to cios wymierzony przeciw człowiekowi. Wciąż się uczę i słucham.

Niektórzy ludzie (akurat nie ja

Pierwszy raz tłumaczę się z tego, że przyznałam, że nie ocenię czegoś, bo
1)nie jestem w stanie zrobić tego obiektywnie

2)brak mi (a przynajmniej tak to odczuwam) kompetencji

Zrobiłam to kierując się zasadami uczciwości

Powiedziałam, co mi się w wierszu podoba i o kwestiach technicznych, a do tego, co nie przypadło mi do gustu (z takich a nie innych względów) po prostu się nie odniosłam

Pozdrawiam

11
No to ja tylko odnośnie tej formy i zasad do których uprzejmie umieszczono link
Nie wiem czy ktoś czytał poezję modernistyczną... Tam trudno mówić o interpunkcji pomijając fakt że autorzy takich stworków za pomocą wyrazów użytych w wierszu tworzą nawet rysunki, powodując zamęt interpretacyjny. Ale to tak nawiasem. Jeśli rezygnujemy albo stawiamy na interpunkcję to, fakt, trzeba stosować się do tego konsekwentnie:) Pozdrawiam.

"Stąpaj ostrożnie,
Stąpasz po marzeniach..."
Stąpasz po marzeniach..."
14
Jeszcze raz podkreślę, co mówiłam wielokrotnie wcześniej: są zasady, JEŚLI decydujemy się stosować interpunkcję. Możemy jej nie stosować (ja przeważnie tak właśnie robię), ale jeśli zaczynamy, to starannie :-)
btw nie ma takiego słowa
btw nie ma takiego słowa
konsekwentność
'ad maiora natus sum'