46

Latest post of the previous page:

Zgadzam się, też nie mogę sluchac piosenek po polsku.

Moim bohaterom też przypisuje piosenki, wtedy nabierają charakteru:)

47
Ja nie znam większości z tych utworów wymienionych powyżej, ale mogę powiedzieć jedno:

JOHN WILLIAMS- wielki człowiek. Napisał muzykę do najwspanialszych filmów i

słucham jej codziennie i uwielbiam szczerze. świetna inspiracja! Polecam bardzo gorąco. Dosłownie nie potrafię napisać, jak bardzo mi to przypadło do gustu. Moje pisanie nie byłoby tym samym, czym jest bez Johna Williamsa.

LINKIN PARK- i to jest raczej muzyka dla tych, którzy chcieliby zagłębić się w psychikę swojego bohatera- postawić go w rozterce lub coś w tym stylu- jeśli ma być smutny, przeżyć zawód miłosny lub mieć problemy z opanowaniem własnych emocji to warto trochę tego posłuchać. Polecam!

Gothic 3- Muzyka lekko przygnębiające, ale ma swoją "energię". Polecam gorąco!

48
Osobiście polecam muzykę THE PRODIGY, jeśli ktoś pragnie stworzyć nastrój niepokoju, paniki, szybką (i krwawą) akcję. Chyba najbardziej przydaje się podczas pisania kryminałów, sensacji albo czegoś o wydźwięku psychodelicznym.

Natomiast album HOTEL NIRVANA zespołu MAANAM pasuje idealnie do szukania natchnień podczas pisania czegoś tkliwego, spokojnego, delikatnego, ale tym samym bardzo głębokiego i poruszającego ludzkie serce.
"Jeżeli chcesz rozśmieszyć Boga, opowiedz mu o swoich planach na przyszłość"

Woody Allen

49
Ja tam nie podam żadnych tytułów bo słucham muzyki zbyt agresywnej/energicznej, by ktoś inny niż ja potrafiłby pisać przy czymś takim :) Jakieś spokojne, melancholijne piosenki tylko mnie denerwują. Każdy woli co innego.

50
Jestem osobą otwartą na muzykę, ponieważ każda sytuacja w moich historiach ma inną nutę.

Każdy bohater również ma przypisaną piosenkę, lub jej rodzaj.

Należę do grona osób słuchających rock/metal, ale nie zamykam się w tym, gustuje również w innych melodiach:) ścieżki dźwiękowe np. z Domu Latających Sztyletów...

Moje pisanie i muzyka są zmienne jak nastroje kobiet.

51
Nigdy nie czerpałem inspiracji literackiej z muzyki. Kiedy piszę zazwyczaj coś tam sobie cicho przygrywa w odtwarzaczu, ale nie bardzo zwracam na to uwagę. Za to w drugą stronę działa to całkiem nieźle. Gram w kapeli rockowej i słowo pisane często jest inspiracją zarówno muzyki jak i tekstów.
Are you a runner too? Nobody needs your care?

52
U mnie jest tak, że muzyka mnie rozprasza, ogólnie wszystko mnie rozprasza co jest jakimś dźwiękiem, jestem takim typem człowieka, który wymaga ciszy by się skupić odpowiednio, osiągnąć sukces w nauce. Ale muzyka sama w sobie jest natchnieniem. Często podsyła pomysły, daje motywację, ale nie zawsze jest właściwa już podczas samego tworzenia.

Ja polecam pare tytułów, może już weksplatowanych, ale dobrych:

Stratovarius - Forever

Coma - Lśnienie, Zamęt, Wrony

Sabaton - Cliffs of Gallipoli

E nomine - Anderwelt, Opus magnum, Lucifer <chyba, że ktoś naprawde nie lubi j. niemieckiego w muzyce>

Wiedźmin <soundtrack> - ballada dla Yen

Soundtrack z Ogniem i Mieczem - husaria ginie, atak kozaków

Two Worlds Main theme

no i Blind Guardian - Celitc Spirit i inne.

To tak pare z pamięci, na youtubie powinna być zdecydowana większość, może gorzej z soundami, kto chce niech pisze, albo wpada na wrzuta.pl

Tyle ode mnie.

A tytuły i wykonawców, których wy polecacie będę musiał podpatrzeć i powiem jak wrażenia.

53
U mnie to jest różnie, ale zdarza mi się "widzieć" muzykę. To jest tak, że słucham jakiegoś utworu i nagle widzę do niego obraz, jakąś scenę. I ta muzyka staje się jakby obrazem dźwiękowym do tej sceny. Dostałam kiedyś taką płytę, podobną do nagrań ERY, ale to był inny zespół. I przy jednej piosence nagle ujrzałam w wyobraźni obraz jeźdźców pędzących przez las, pośród nocy. Nie wiem czemu akurat taki obraz, ale ta scena znalazła się potem w jednej z moich spisanych opowieści.

Z muzyką to mi się dość często zdarza, że pisząc coś nagle mam tło muzyczne do jakiejś sceny. Jak w filmie :) I kiedy potem czytam całośc tego co napisałam zdarza się, że przy danej scenie gdzieś w tle w pamięci mam tamtą muzykę.

Przy pisaniu lubię też słuchac muzyki poważnej, albo utworów w stylu ERY czy chorałów gregoriańskich (zwłaszcza jeśli pisze coś z fantasy). To mnie uspokaja i wycisza, lepiej mi się wówczas pisze,

54
Podczas pisania zawsze w tle gra mi muzyka. Najczęściej słucham swoich ulubionych zespołów takich jak AC/DC, Aerosmith czy Led Zeppelin, tego rodzaju muzyka zazwyczaj jest moją inspiracją, ale również dobrze mi się piszę przy spokojnych kawałkach. Polecam także posłuchać muzyki klasycznej, począwszy od Debussy do Chopina.
"Snuję dalej urojenia, daję się im unosić, idę aż nad sam brzeg przepaści i na jej widok cofam się przerażona."

56
Oczywiście, że Led Zeppelin to podstawa. :) Uwielbiam słuchać ich kawałków, choćby Immigrant song, All my love, Kashmir czy Moby Dick. Zresztą przy każdym utworze tego zespołu nachodzi mnie ochota na pisanie, zawsze jakoś łatwiej i lepiej przelać mi pomysły z głowy na papier. Polecam wszystkim posłuchać Zeppelinów, są jak najbardziej rewelacyjni.
"Snuję dalej urojenia, daję się im unosić, idę aż nad sam brzeg przepaści i na jej widok cofam się przerażona."

58
Ostatnio zainspirował mnie Lenny Kravitz. Mam wiele wyobrażeń przy jego muzyce. Ale jednak i tak preferuję Zeppelinów ;). Choć można także znaleźć wiele fajnych utworów z filmów, wystarczy poszukać, a trafi się coś wyjątkowego.

59
najlepiej inspiruje mnie ENYA i te jej piękne kawałki o odpływaniu gdzieś tam...

poza tym wykonuje muzykę "słoneczną" czyli taką, która nastraja mnie optymistycznie ;)

60
Ja nie potrafię pisać bez muzyki. Co prawda, muzyka bardzo rzadko jest dla mnie inspiracją ale bez czegoś co mi gra nad uchem nie potrafię się skupić. Na mojej liście odtwarzania znajduje się My Chemical Romance czy Daniel Powter, ale też coldplay czy soundtracki z filmów. Nie dawno wysokie miejsca zajęły tam także openingi z różnych anime. Ostatnio muzyka Goldenthala (soundtrack z Wywiadu z wampirem szczególnie)nastraja mnie twórczo. Szczególnie do mnie przemawiają utwory fortepianowe.

Wróć do „Kreatorium”