16

Latest post of the previous page:

Arrianna pisze:byt demokratyczne rozwiązanie - na tym forum nie ma demokracji.
Być może więc za jakiś czas nie będzie na nim również użytkowników; nie zapominajcie, że to oni sprawiają, że fora żyją.

Arrianna pisze:Zresztą jaki komentarz więcej mam dopisać do "błędy interpunkcyjne"? Mam wypisywać, że robi błędy w zdaniach podrzędnie złożonych?
To zależy od tekstu - wszak różne błędy popełniają autorzy. Jeśli ktoś notorycznie wstawia przecinek w wyrażenie "mimo że" właściwy komentarz to coś w stylu "uwaga na interpunkcję - w wyr. <<mimo że>> nie powinno być przecinka". Trochę wyobraźni.

Arrianna pisze:...często się zdarza że dwie osoby w tym samym czasie czytają ten sam tekst. To ja już będę chciała wkleić tekst który poprawiłam - patrzę a tu koment nagle się pojawia z poprawkami - załatwisz mi wtedy psychologa i trenera od tłumienia agresji?

A czy to taki problem przed zabraniem się za sprawdzaniem tekstu w napisać w odpowiednim temacie "jestem w trakcie sprawdzania, pozostali weryfikatorzy proszeni są tylko o komentarze dot. strony merytorycznej"?

Arrianna pisze:Poza tym różni weryfikatorzy zwracają uwagę na różne kwestie - ja nie wyłapuję przecinków na tym lepiej się zna Łasic czy Bin...
Więc może należałoby poszerzyć swoją wiedzę na temat prawideł rządzących językiem polskim?

Arriann pisze:Ale nie... my jesteśmy trochę głupawi i nigdy o tym nie myśleliśmy, wiesz? :P
Arrianno - rozumiem, że przyzwyczaiłaś się do systemu sprawdzania tekstów, jaki obowiązuje na forum, w związku z czym bronisz go, niczym, nieprzymierzając, lwica. Zwróć jednak uwagę na to, że system ów staje się coraz mniej wydajny. Poddałam kilka sposób, które mogłyby poprawić sytuację, jednak żaden z nich nie okazał się w Twojej opinii dość dobry. Z związku z tym pozostaje mi już tylko czekać na Twoje propozycje.

18
Z reguły nie zaglądam do tematów, które uważam za bezsensowne, ale tym razem zrobię wyjątek.

Forum istnieje kilka lat. Od początku nie było demokracji i wyszło to na dobre. Jednak nie o tym.

Weryfikacja musi potrwać. My też mamy życie. Jesteśmy takimi samymi ludźmi jak wy. Mamy rodziny, studiujemy, pracujemy, sami coś piszemy. To wszystko zabiera czas. Jedynie z dobrej woli staramy się pomóc wam i wskazać błędy. Zrobić to czego nie mieliśmy my szansy zaznać - pomocy i ułatwienia.

Zachęcam więc do odrobiny cierpliwości. Chyba, że chcecie, by weryfikacja wyglądała w ten sposób:
Nie podobało mi się. / Podobało mi się.
I koniec. Tego właśnie chcecie?

Teraz odniosę się do postów D.

Jak wspomniałem wcześniej forum istnieje od kilku lat, ja sam tutaj jestem od trzech. W tym czasie przetestowaliśmy kilka sposobów weryfikacji. Każdy w sumie wybrał jaki mu najbardziej odpowiada. Podoba mi się, że proponujesz jakieś zmiany, lecz nie wiem czy nastąpią. Ja nie będę narzucał niczego weryfikatorom.

Ja nie będę tracił czasu na zabawę z kolorami, nie jestem malarzem.

Nie wystarczy też wspomnieć, że na przykład interpunkcja leży gdyż później autorzy lub "życzliwi" komentarzy domagają się przykładów. Czyli powstaje problem weryfikacji tekstu dwa razy gdyż wątpię żeby ktoś trzymał na dysku pliki ze zweryfikowanymi tekstami. Strata czasu.

Możesz spróbować zweryfikować tak kilka tekstów zobaczysz ile to czasu i sił zabiera. Propozycje są dobre, ale tylko jeśli jesteśmy pewni, że sami je możemy wykorzystać.
Po to upadamy żeby powstać.

Piszesz? Lepiej poszukaj sobie czegoś na skołatane nerwy.

19
To zależy od tekstu - wszak różne błędy popełniają autorzy. Jeśli ktoś notorycznie wstawia przecinek w wyrażenie "mimo że" właściwy komentarz to coś w stylu "uwaga na interpunkcję - w wyr. <<mimo że>> nie powinno być przecinka". Trochę wyobraźni.
hahaha czyli wychodzi na to samo, że podaję przykład. Szybciej niż napiszę - uważaj, nie stawiaj przecinka tu i tu wyjdzie mi wklejenie danego fragmentu i podkreślenie przecinka albo napisanie "bez przecinka po..." i już. Proszę mnie nie zarzucać braku wyobraźni... bo mam ją aż nazbyt rozbudowaną :P

A czy to taki problem przed zabraniem się za sprawdzaniem tekstu w napisać w odpowiednim temacie "jestem w trakcie sprawdzania, pozostali weryfikatorzy proszeni są tylko o komentarze dot. strony merytorycznej"?
Jeśli ta osoba ma to już w wordzie i ja mam to już w wordzie to myślisz, że będziemy odświeżać stronę co 5 min, żeby sprawdzać czy ktoś tego nie czyta równolegle. Zresztą jak już mówiłam, cały urok w tym że różne osoby zwracają uwagę na różne sprawy.

Więc może należałoby poszerzyć swoją wiedzę na temat prawideł rządzących językiem polskim?
Po co? Moje teksty pod tym względem sprawdza inna osoba, lepiej się na tym znająca ode mnie. Myślałam, że mamy zwracać większą uwagę na kwestie merytoryczne a nie techniczne?

Nie chodzi o to, że się przyzwyczaiłam... ale twój pomysł już przerabiałam i jest do kitu. Ten system który stosujemy teraz sprawdza się najlepiej? Mamy was oceniać w skali szkolnej - dla mnie to jeden pies, nawet szybciej tylko co wy z tego będziecie mieli?
"It is perfectly monstrous the way people go about, nowadays, saying things against one behind one's back that are absolutely and entirely true."

"It is only fair to tell you frankly that I am fearfully extravagant."
O. Wilde

(\__/)
(O.o )
(> < ) This is Bunny. Copy Bunny into your signature help him take over the world.

20
Miło, gdy temat który się założyło ma takie powodzenie :P
Ręce do góry. Moja tajna broń.

<Dłubiąc stopą w ziemi i patrząc niewinnym wzrokiem, mówi> A ja mam pytanie

Cztery choroby początkującego pisarza: zaimkoza, nadopisy, interpunkcja, literówki

Sadyzm jest wrodzony...zazwyczaj

21
Arrianna pisze:...czyli wychodzi na to samo, że podaję przykład.
Nie, nie wychodzi - najlepiej pokazują Wasze komentarze do tekstów, pełne cytatów dot. np. zapomnianych spacji, które można by z czystym sumieniem pominąć. Praca w Wordzie i wysyłanie autorowi pliku jest oszczędnością czasu

Arrianna pisze:Po co? Moje teksty pod tym względem sprawdza inna osoba, lepiej się na tym znająca ode mnie. Myślałam, że mamy zwracać większą uwagę na kwestie merytoryczne a nie techniczne?
Od nadmiaru wiedzy głowa nie boli. To dla mnie nawet trochę dziwne, że osoba, która poczuwa się do bycia na tyle zorientowaną, by oceniać teksty innych, nie chce poszerzać swojej wiedzy.

Arrianna pisze:Ten system który stosujemy teraz sprawdza się najlepiej?
Gdyby się sprawdzał, nie powstałby ten temat. Wciąż czekam na Twoje sugestie poprawy sytuacji.

22
D. pisze:Wciąż czekam na Twoje sugestie poprawy sytuacji.
Sugestie padły, wy się o nich dowiecie na końcu.

23
Możesz spróbować zweryfikować tak kilka tekstów zobaczysz ile to czasu i sił zabiera.
Mam kilkuletnie doświadczenie w korekcie tekstów - naprawdę, wiem ile czasu to zabiera.

Zdaję sobie sprawę z tego, że forma przedstawianej korekty to kwestia preferencji (obu stron), jednak z doświadczenia wiem też, że w Wordzie działa to szybciej. Potem wystarczy przesłać plik autorowi, by sam sprawdził sobie, co jest nie tak (a więc odpada problem "życzliwych"). Ale co kto lubi.

24
D. pisze:
Możesz spróbować zweryfikować tak kilka tekstów zobaczysz ile to czasu i sił zabiera.
Mam kilkuletnie doświadczenie w korekcie tekstów - naprawdę, wiem ile czasu to zabiera.

Zdaję sobie sprawę z tego, że forma przedstawianej korekty to kwestia preferencji (obu stron), jednak z doświadczenia wiem też, że w Wordzie działa to szybciej. Potem wystarczy przesłać plik autorowi, by sam sprawdził sobie, co jest nie tak (a więc odpada problem "życzliwych"). Ale co kto lubi.
Odpada też sens istnienia tego forum. Wiesz, ja wychodzę z założenia, że ludzie potrafią się uczyć na czyichś błędach, więc pomocne jest to, że widzą, co ktoś zrobił źle. Wtedy wystrzegają się powtarzania tego u siebie.

Wiem, zbyt mocno wierzę w ludzi.

Ja swojego sposoby nie zmienię, nie wiem jak inni. Nie dlatego, że podany przez ciebie jest zły, a dlatego, że nie odpowiada mi. Trochę egoizmu nikomu nie zaszkodziła.

26
Hmm... Padła dość ważna uwaga - weryfikatorzy się zobowiązali do pewnych rzeczy, biorąc na siebie taką funkcję.

Swoją drogą warto też byłoby zauważyć, że weryfikatorzy ze swojej funkcji żadnej korzyści materialnej nie czerpią. Robią to z dobrej woli, więc dobrze by było, gdyby na jakieś ociągania patrzeć przez palce.

Nikt nie mówił nigdy, że weryfikatorzy są fachowcami (redaktorami w wydawnictwach czy coś w ten deseń). Obowiązku kształcenia się w tym kierunku też nie mają. Dlatego głupim pomysłem nie jest, by kilka osób sprawdzało tekst.

Problem chyba jest, skoro ludzie się zaczynają skarżyć, więc można by było coś z tym zrobić. Ale, Ludziska, więcej luzu by się przydało ;) To jest forum internetowe, na którym młodzi adepci pisarstwa starają się pomóc innym, z dobrego serca. Dobrze, że coś takiego jest i chyba nie powinniśmy oczekiwać, że będzie funkcjonować jak komercyjna firma.

27
D. pisze:
Arri pisze:Poza tym różni weryfikatorzy zwracają uwagę na różne kwestie - ja nie wyłapuję przecinków na tym lepiej się zna Łasic czy Bin...

Więc może należałoby trochę spuścić z tonu?

Weryfikatorzy to nie redaktorzy. Nie muszą znać się na każdym aspekcie gramatyki i interpunkcji języka polskiego i powinnaś rozumieć jak to dobrze, że nie udają, że jest inaczej O_O

Co do pomysłu Worda... No way. Nie da się wkleić tekstu z Worda z zachowaniem kolorków, więc trzeba by w każdym miejscu wstawiać to nieszczęsne [color=cuśtam]błąd[/color] Raczej awykonalne, oraz potwornie praco- i czasochłonne.

Poza tym, każdy ocenia tak, jak lubi. Narzucenie Weryfikatorom tego, jak mają pracować po to, żeby teksty były trochę szybciej oceniane jest pomysłem wysoce snobistycznym. Weryfikator robi to co robi, bo sprawia mu to przyjemność (albo przynajmniej na początku tak było). Ogół userów tworzy forum. Każdy ma prawo komentować. To, że teksty stoją "gołe" jest w równym stopniu winą wszystkich użytkowników.

D. pisze:Pozostaje Wam więc ściągnąć więcej weryfikatorów.
Nie. Tobie pozostaje uzbroić się w cierpliwość :D

Pozdrawiaju :D
"To, co poczwarka nazywa końcem świata, reszta świata nazywa motylem." Lao-Cy, Księga Drogi i Cnoty

"Litterae non erubescunt." Cyceron

28
Pika pisze:Więc może należałoby trochę spuścić z tonu?

Weryfikatorzy to nie redaktorzy. Nie muszą znać się na każdym aspekcie gramatyki i interpunkcji języka polskiego i powinnaś rozumieć jak to dobrze, że nie udają, że jest inaczej O_O
Wszystkie posty, jakie napisałam w tym temacie były kulturalne; w tym, że proponuję komuś poszerzenie wiedzy również nie ma nic zdrożnego. Prawdę mówiąc, nie rozumiem, jak ktoś może do tego nie dążyć w dziedzinie, którą się w ten, czy inny sposób zajmuje; mnie zawsze na tym należało.

Pika pisze:Nie da się wkleić tekstu z Worda z zachowaniem kolorków, więc trzeba by w każdym miejscu wstawiać to nieszczęsne [color=cuśtam]błąd[/color] Raczej awykonalne, oraz potwornie praco- i czasochłonne.
Ani razu nie wspominałam o przeklejaniu tekstów z Worda na forum. Cały czas była mowa o wysyłaniu plików.

Pika pisze:Narzucenie Weryfikatorom tego, jak mają pracować po to, żeby teksty były trochę szybciej oceniane jest pomysłem wysoce snobistycznym.
Prawdę mówiąc, nie wiem, co w tym snobistycznego. Wychodzę z chęcią pomocy, proponując Wam rozwiązania, które w moim wypadku bardzo dobrze się sprawdziły. Chęć pomocy w naprawie sytuacji jest snobistyczna? Dziwne, zwłaszcza, że jestem chyba jedną osobą, z grona zwykłych użytkowników, która wypowiedziała się w tym temacie, proponując coś konkretnego, a nie tylko narzekając na przestoje.

Pika pisze:(albo przynajmniej na początku tak było)
Nic na siłę, w takim razie.

Nie zamierzam Wam nic narzucać - wszystko, co się w moich postach znajduje, to propozycje, wypływające z chęci pomocy.

29
Ani razu nie wspominałam o przeklejaniu tekstów z Worda na forum. Cały czas była mowa o wysyłaniu plików.
My bad, przepraszam. Ale skoro tak, to Web to ładnie skwitował: to po co w ogóle forum?

Ja rozumiem, o co ci chodzi. Fakt, zaznaczanie kolorkami w Wordzie sprawdza się, kiedy wysyłamy sobie teksty w Wordzie. Poza Wordem takie rozwiązanie nie ma sensu, ergo na forum z komentarzami pod tekstem również. Tak, powyższe powtórzenia są celowe XD

A co do snobizmu, to faktem jest:

że masz doświadczenie z Wordowatą korektą,

nie masz (albo przynajmniej takie odniosłam wrażenie... nie mówię, że nie mylne) takowego w naszym sposobie weryfikacji

i z góry, ad hoc zakładasz, że jest ona gorsza (niejako) od twojej metody.

Może warto by było, przed przyjęciem takich założeń, wypróbować nasze rozwiązania? Były one wypracowywane dłuższy czas :)

D. pisze:
Pika pisze:
Arri pisze:Poza tym różni weryfikatorzy zwracają uwagę na różne kwestie - ja nie wyłapuję przecinków na tym lepiej się zna Łasic czy Bin...
Wszystkie posty, jakie napisałam w tym temacie były kulturalne; w tym, że proponuję komuś poszerzenie wiedzy również nie ma nic zdrożnego. Prawdę mówiąc, nie rozumiem, jak ktoś może do tego nie dążyć w dziedzinie, którą się w ten, czy inny sposób zajmuje; mnie zawsze na tym należało.
Jasne, że były :) Nie mniej jednak komentowanie, sarkastyczne skądinąd, jednego wybranego zdania, zupełnie niezwiązanego poruszanym tematem jest... nieeleganckie? :>

Generalnie, powiem tak: rozgość się, pobądź z nami trochę (w tydzień wszystkiego nie poznasz), zapoznaj lepiej z forum, zweryfikuj sobie doświadczeniowo różne metody korekty tekstów i wtedy, kiedy już poznasz je trochę lepiej (metody oczywiście :D), zaproponuj modyfikacje, które niekoniecznie prowadziłyby do całkowitej reorganizacji forum :D a uwzględniałyby pierwiastek ludzki (Weryfik też człowiek, swoje paranoje ma)

Peace! XD

[ Dodano: Pon 20 Kwi, 2009 ]
Ups, wkradł mi się błąd w cytaty... Wybaczcie, cytowany fragment by Pika był w rzeczywistości cytatem z D. a cytatu ze mnie samej zabrakło XD
"To, co poczwarka nazywa końcem świata, reszta świata nazywa motylem." Lao-Cy, Księga Drogi i Cnoty

"Litterae non erubescunt." Cyceron

30
Od nadmiaru wiedzy głowa nie boli. To dla mnie nawet trochę dziwne, że osoba, która poczuwa się do bycia na tyle zorientowaną, by oceniać teksty innych, nie chce poszerzać swojej wiedzy.
a mnie boli od nadmiaru - się składa że mam zakres w którym powinnam poszerzać swoją wiedzę i nie jest to na tę chwilę interpunkcja języka polskiego... może lepiej zaproponuj to użytkownikom forum - wtedy w ogóle nie będzie tego problemu(każdy się ładnie nauczy i nie będę musiała im przecinków sprawdzać - zresztą właściwie nie jestem od poprawiania prac tylko oceniania). Mi to do życia nie jest potrzebne.

Zresztą niedługo jak ktoś przy tekście nie dopisze czy chce mieć sprawdzane kwestie techniczne czy aspekt merytoryczny tekstu w ogóle go nie dotknę bo ciągle ktoś się burzy, że albo za dużo wypisujemy błędów albo za bardzo skupiamy się na fabule. Niech się wezmą i zdecydują w końcu.

zamknijmy forum i oceniajmy wszyscy wysyłając poprawione teksty na maile autorów - mi się podoba :D

A poza tym ja nadal uważam, że obecny system jest najlepszy... dla mnie. Mi się tak dobrze ocenia a że ktoś musi czekać na weryfikację... życie jest brutalne...
"It is perfectly monstrous the way people go about, nowadays, saying things against one behind one's back that are absolutely and entirely true."

"It is only fair to tell you frankly that I am fearfully extravagant."
O. Wilde

(\__/)
(O.o )
(> < ) This is Bunny. Copy Bunny into your signature help him take over the world.

31
Pika pisze:Może warto by było, przed przyjęciem takich założeń, wypróbować nasze rozwiązania? Były one wypracowywane dłuższy czas.
Mam doświadczenie w stosowaniu Waszej metody weryfikacji - na tyle duże, że wiem, iż nie chcę tracić na nią czasu. ;]

Ale, jak napisałam, co kto lubi.

[ Dodano: Pon 20 Kwi, 2009 ]
Pika pisze:Może warto by było, przed przyjęciem takich założeń, wypróbować nasze rozwiązania? Były one wypracowywane dłuższy czas.
Mam doświadczenie w stosowaniu Waszej metody weryfikacji - na tyle duże, że wiem, iż nie chcę tracić na nią czasu. ;]

Ale, jak napisałam, co kto lubi.

W kwestii elegancji - sądzę, że używanie w tego typu dyskusji zwrotów typu "hahaha", czy "ble ble ble" również nie jest eleganckie. Krótko mówiąc, nim zaczniecie zwracać uwagę innych, przyjrzyjcie się swojemu zachowaniu.

Z mojej strony w temacie to już wszystko.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Sprawy organizacyjne”