"Po bitwie"

1
"Po bitwie"

Byłem klonem.

Stworzonym tylko do wojny.

Wojna była we mnie.

Nie różniłem się od innych.

Byłem klonem innych, a inni...

Walczyli jak ja. Oni wygrali.

A ja? Moje dowództwo zostało spalone...

W płomieniach smutku i bólu.

Na polu bitwy zostałem sam.

Amunicji zabrakło. Zabrakło przeciwnika.

Ale wojna się nie skończyła. Nie dla mnie.

Nie wygrałem. Zostałem sam... na polu bitwy.

Uwaga! Jedno z nawiązań odwołuje się do Gwiezdnych Wojen. Jeśli ktoś nie zna, to może mieć problem malutki, ale jest to tak sławny film, że chyba większość kojarzy.

2
Podoba mi się, to przyznanie się do porażki, porażki wewnętrznej walki. ALE:"Na polu bitwy zostałem sam"- tymi słowami powinieneś zakończyć wiersz, według mnie. To myślę w pełni zilustruje tytuł wiersza.
alouette

3
O-K-R-O-P-N-Y

Sorry za ten przekaz zakodowany...

Przeczytałam to na głos Pice nie podając autora... ty wiesz, że zgadła kto to napisał za pierwszym razem? O_o Dziwne.

Tematyka -> leżę i kwiczę :D

Wykonanie -> jak wyżej

Ten patos... jak z... właśnie! Nijak pasujący... a może pasujący tylko źle zrobiony - zupełnie źle. W ogóle mało wierszowe to - Pika myślała, że jej prozę czytam O_o

Nie wiem co jeszcze powiedzieć... jestem porażona i przerażona.

Pozdrawiam serdecznie i życzę o wiele lepszych wierszy :)
"It is perfectly monstrous the way people go about, nowadays, saying things against one behind one's back that are absolutely and entirely true."

"It is only fair to tell you frankly that I am fearfully extravagant."
O. Wilde

(\__/)
(O.o )
(> < ) This is Bunny. Copy Bunny into your signature help him take over the world.

4
0_o

Widać nie udało mi się uniknąć tego co zawsze na forach mnie spotyka: jak coś złego to zapewne Marik :P

Czy wiersz jest proza? rzeczywiście na pierwszy rzut oka może tak wyglądać,a le tu nic nie jest dosłowne.

A patos? hmm... jeśli w nim jest, to znaczy, że taki z natury jestem i tego już nie zmienię. :P Ten typ widać tak ma. :)

Dziękuję za opinie.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poezja biała”