Problem z obcymi językami

1
Mam pewną wątpiliwość co do stosowania obcych języków w tekście. Pokaże na przykładzie. Raz wplatam w tekście pojedyncze słowa lub zdania po angielsku np:

- A czy my się znamy? – chciała zmienić temat Magda, zwracając się do Karoliny.
Jej słowa bynajmniej nie rozluźniły atmosfery – Adrian, Tomek i Natalia spojrzeli nieco spłoszeni na Karolinę, która postanowiła wczuć się we wcześniej wymyśloną rolę.
- Hi, I’m Mary. Nice to meet you.
- Hello – uśmiechnęła się niepewnie Magda. – Koleżanka z Erazmusa?
- Tak i na razie nie mówi zbytnio po polsku – wtrącił szybko Tomek.
Matylda przez dłuższą chwilę patrzyła na Karolinę.
- Ja umiem mówić po angielsku, a przynajmniej proste rzeczy.
- To super – powiedziała entuzjastycznie Natalia i natychmiast dodała: – Trochę nam się śpieszy.
- Tak, my też idziemy kupić bilety i za chwilę odpływamy – stwierdziła Magda. - No to na razie. Welcome to Poland! – rzuciła jeszcze na pożegnanie do Karoliny.
- You look very like she – powiedziała płynnie Matylda, wskazując przy tym na Natalię.
Tomek wyglądał jakby chciał krzyknąć: Ach, to cholerne dziecko! Powstrzymał się jednak i próbował obrócić wszystko w żart:
- Prawda, że to zabawne? Jeszcze ktoś mógłby je pomylić.
Karolina patrzyła smutno na Matyldę.
-You reminds me my little friend Marianna. I’m so sorry.
Dziewczynka nie powiedziała już nic więcej tylko wpatrywała się w Karolinę z szeroko otwartymi oczami.

Z drugiej strony w innym fragmencie tekstu będzie się toczyła rozmowa dwóch bohaterów z których jedno będzie Polakiem a drugi angielskim profesorem (pytanie: ilu profesorów z Cambidge mówi po polsku? Ha, nie znam żadnego), uwzględnie w tekście, że będą rozmawiać po angielsku, ale pisać będę po polsku.

Czy to nie będzie niespójne i będzie zgrzytać w odbiorze?

2
icy_joanne pisze:Czy to nie będzie niespójne i będzie zgrzytać w odbiorze?
Moim zdaniem zupełnie nie zgrzyta. Piszesz "płynnie przeszedł na angielski/rosyjski/swahili" i masz problem z głowy. Lepsze to niż wklejanie w usta bohaterów i bohaterek czegoś, co nie brzmi naturalnie. Z drugiej strony - czasami to, że bohaterowie mówią "po obcemu" i nikt ich nie rozumie jest istotne dla fabuły...
Don't you hate people who... well, don't you just hate people?

4
icy_joanne pisze:You look very like she
Jak są potrzebne to uważaj z nimi i unikaj potworków takich jak to powyżej. ;)
Najlepiej jeszcze przed użyciem takich słów skonsultuj się z lekarzem lub farma... z kimś, kto zna język się skonsultuj, no.

5
Fragment dałam jeszcze nieobrobiony, więc potworki jak zwykle wyskakują.
Właśnie znalazłam świetny dialog w Lalce z użyciem obcego języka, bardzo trafny.

Re: Problem z obcymi językami

6
Ten na stacji kolejowej czy jakiś inny?
icy_joanne pisze:(pytanie: ilu profesorów z Cambidge mówi po polsku? Ha, nie znam żadnego)
W Manchesterze tacy są. Mają tam polonistykę, nawet "tłumaczologię".
Panie, zachowaj mnie od zgubnego nawyku mniemania, że muszę coś powiedzieć na każdy temat i przy każdej okazji. Odbierz mi chęć prostowania każdemu jego ścieżek. Szkoda mi nie spożytkować wielkich zasobów mądrości, jakie posiadam, ale użycz mi, Panie, chwalebnego uczucia, że czasem mogę się mylić.

7
To zawsze jakiś news. Ale mi jest potrzebny profesor filozofii, historii lub psychologii z korzeniami afrykańskimi, może trochę o Polsce słyszał, ale nie aż tak, żeby się komunikować na zadowalającym mnie poziomie.

Ta ,,Tłumaczologia" mi się podoba. Co oni tak robią? Tłumaczą wszystko jak leci w obie strony?

8
Nie wiem dokładnie, ale chyba tylko z polskiego, tak mi się obiło o uszy. Manchester to w ogóle jest jeden z najprężniejszych na świecie ośrodków translatologicznych.

Takiego profesorka można znaleźć w Manchesterze. Powiedzmy, że wywodzący się z Zimbabwe (dawna kolonia brytyjska, Rodezja) historyk ma kumpla polonistę-Anglika. Jestem pewny, że tacy istnieją, choć może niekoniecznie akurat historycy z Zimbabwe, może na przykład psychologowie z Botswany (swego czasu: Kolonii Przylądkowej).
Panie, zachowaj mnie od zgubnego nawyku mniemania, że muszę coś powiedzieć na każdy temat i przy każdej okazji. Odbierz mi chęć prostowania każdemu jego ścieżek. Szkoda mi nie spożytkować wielkich zasobów mądrości, jakie posiadam, ale użycz mi, Panie, chwalebnego uczucia, że czasem mogę się mylić.

9
icy_joanne pisze:Ta ,,Tłumaczologia" mi się podoba. Co oni tak robią? Tłumaczą wszystko jak leci w obie strony?
Tak właśnie jest. Tłumacze są istotami obsesyjno-kompulsywnymi i muszą tłumaczyć wszystko, co im wpadnie w łapki. Billboardy, napisy na koszulkach oraz wszystko to, co mówią ludzie dookoła nich. ;)

[ Dodano: Sob 07 Lis, 2009 ]
icy_joanne pisze:To zawsze jakiś news. Ale mi jest potrzebny profesor filozofii, historii lub psychologii z korzeniami afrykańskimi, może trochę o Polsce słyszał, ale nie aż tak, żeby się komunikować na zadowalającym mnie poziomie.
Ludzi jest 6 miliardów. Wśród nich na pewno co najmniej jeden jest właśnie taki. Nie ma się nad czym rozwodzić - wrzuć go po prostu do tekstu i postaraj się, żeby wypadł wiarygodnie.

10
Tak właśnie jest. Tłumacze są istotami obsesyjno-kompulsywnymi i muszą tłumaczyć wszystko, co im wpadnie w łapki. Billboardy, napisy na koszulkach oraz wszystko to, co mówią ludzie dookoła nich.
Cudowne jest przeświadczenie, że będę jednym z nich :)

11
Mich'Ael pisze:Tłumacze są istotami obsesyjno-kompulsywnymi i muszą tłumaczyć wszystko, co im wpadnie w łapki. Billboardy, napisy na koszulkach oraz wszystko to, co mówią ludzie dookoła nich. ;)
To coś nowego.

12
Crivain pisze:Cudowne jest przeświadczenie, że będę jednym z nich
Cudownie to jest wtedy jak uczysz wielu ludzi, którzy mówią, że będą tłumaczami mając przeświadczenie, że większość z nich nie będzie. Aż miło popatrzeć na taką... niewinność. ;)

14
Mich'Ael pisze:Cudownie to jest wtedy jak uczysz wielu ludzi, którzy mówią, że będą tłumaczami mając przeświadczenie, że większość z nich nie będzie.
Weź to powiedz tak, żebym zrozumiał. ;)

15
Sir Wolf pisze:Weź to powiedz tak, żebym zrozumiał.
Nie lubię pozbawiać ludzi marzeń. :)

[ Dodano: Nie 08 Lis, 2009 ]
Dobra, nieco poważniej: co tu jest do rozumienia i czego nie rozumiesz dokładnie? Ja tylko powiedziałem co jest tak naprawde cudowne. ;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Jak pisać?”