Ojcze nasz

1
Ty który za wykolejonym
odłamkiem drogi
powstajesz
rozdęte płótna
pozbawiwszy oddechu
litościwą obręczą
znakujesz naiwnych

Ty który pobożne mięsiwo
przepoławiasz ostrą regułą
zapłakać
potrafisz nad wdowim groszem
i dostrzegasz że owca biała
z wody zaś wino
a nie na odwrót

Ty który jesteś
gdy będziesz
który słuchasz
gdy słyszysz
który wszystko wiesz
gdy nie wiesz
powiedz mi wreszcie
czemu milczysz

2
Jak dla mnie zbyt banalne. Przepraszam od razu jeśli kogoś urażę swoją wypowiedzią, ale zbyt przypomina mi to oklepane i znane mi skądinąd prawie na pamięć żałosne lamenty: "Gdzie ty byłeś jak............. (wstawić dowolny wypadek z życia)", lub "Czemu milczysz, skoro............... (wstawić dowolne żądania)" Moim zdaniem myślowy banał.

Jeszcze raz przepraszam za być może przesadną złośliwość jeśli kogoś uraziłem.

Pozdrawiam.
"Stąpaj ostrożnie,

Stąpasz po marzeniach..."

3
A tam złośliwość, dobrze piszesz i tyle. Ostatnio z obawą przyglądam się temu jak marazm pochłania coraz większe rzesze e-poetów. Może to wynik świńskiej grypy, nie wiem.
Wiersz patosowy i banalny. Czemu 'Ty' z wielkiej litery? Tego raczej nie stosuje się w poezji, wiersze są kierowane do grona ludzi, nie do konkretnej osoby, a jeśli do konkretnej to wyślij mu to 'pocztą' a nie wstawiaj na forum. Jak dla mnie to wpis do pamiętnika a nie wiersz. Nie ma poezji, nie ma ... tutaj.
Z ukłonami -m.

4
no i panowie krytykę wnieśli, nie spodobało się - mieli takie prawo. A ja myślę, że nie tak do końca banalne, że ba! pełne rozczarowania i krytyki, ostatnia zwrotka zbędna, z niej tylko ostatni wers zostawilabym.
Czy jednak naiwni ci z aureolami? a jeśli podając za np. Pascalem "wygrali niebo"?
alouette

5
A mi się podobało.
Nawet bardzo mi się podobało.
w podskokach poprzez las, do Babci spieszy Kapturek

uśmiecha się cały czas, do Słonka i do chmurek

Czerwony Kapturek, wesoły Kapturek pozdrawia cały świat

6
Dobrze, że się podobało, ale jak się podobało to wymagane jest uzasadnienie. zuzanna z dziwnym upodobaniem zaspamowała dział poezji ;>
"Stąpaj ostrożnie,

Stąpasz po marzeniach..."

7
Wcale nie jest wymagane uzasadnienie i nie wiem, dlaczego zwracasz mi uwagę.
W dziale Regulamin dla Poetyfikatorium jest punkt:
6. Wiersze poddawane są subiektywnej ocenie czytelniczej Poetyfikatorów z uwzględnieniem treści, przekazu, interpunkcji, rytmiki, zgodności rymów i konstrukcji.
I ja w swojej ocenie subiektywnej (w sercu i w rozumie) uwzględniłam różne aspekty utworu i wyraziłam swoją opinię o nim. Uważam, że wyraziłam się jasno: podobało mi się bardzo. W domyśle: całość, bez uwag i i bez wygibasów pseudointelektualnych, bo się na poezji nie znam.

A Ty, Atreus, zamiast zwracać komuś uwagę zerknij na swój post i sprawdź, co sam napisałeś odnośnie wiersza, w temacie którego się wypowiadasz. Podpowiem: nic nie napisałeś i w ogóle się nie odniosłeś. I kto tu spamuje?

No i na koniec: wyjaśnij no, kolego, co rozumiesz pod tym:
z dziwnym upodobaniem zaspamowała dział poezji
. Nie dział, tylko jeden wątek i w dodatku, poniekąd mam usprawiedliwienie, bo pomogłam twórcy - Maladrillowi - w udoskonaleniu jego opus magnum, które spotkało się z krytyką a moim zdaniem drzemał tam potencjał, który udało nam się - wspólnie z Maladrillem - wydobyć. To jest twórcze podejście i pro autorskie - pomagać w tworzeniu a nie besztać i krytykować, czyż nie?

Musimy dawać sobie nie tylko krytykę, ale też pozytywne impulsy, wsparcie, mowić, co nam się podoba - bo to też jest wartość.

I, Atreus, tak bardzo się nie stresuj wymaganiami [Weber, nie podżegam do łamania regulaminu, au, au, nie bij!] wobec innych, tylko myśl życzliwie o sobie i innych :)
No, jak to mówią bracia bolszewicy: Aurora pozdrawia salutem armatnim Pałac Zimowy!

:twisted:
w podskokach poprzez las, do Babci spieszy Kapturek

uśmiecha się cały czas, do Słonka i do chmurek

Czerwony Kapturek, wesoły Kapturek pozdrawia cały świat
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poezja biała”