Ty który za wykolejonym
odłamkiem drogi
powstajesz
rozdęte płótna
pozbawiwszy oddechu
litościwą obręczą
znakujesz naiwnych
Ty który pobożne mięsiwo
przepoławiasz ostrą regułą
zapłakać
potrafisz nad wdowim groszem
i dostrzegasz że owca biała
z wody zaś wino
a nie na odwrót
Ty który jesteś
gdy będziesz
który słuchasz
gdy słyszysz
który wszystko wiesz
gdy nie wiesz
powiedz mi wreszcie
czemu milczysz
2
Jak dla mnie zbyt banalne. Przepraszam od razu jeśli kogoś urażę swoją wypowiedzią, ale zbyt przypomina mi to oklepane i znane mi skądinąd prawie na pamięć żałosne lamenty: "Gdzie ty byłeś jak............. (wstawić dowolny wypadek z życia)", lub "Czemu milczysz, skoro............... (wstawić dowolne żądania)" Moim zdaniem myślowy banał.
Jeszcze raz przepraszam za być może przesadną złośliwość jeśli kogoś uraziłem.
Pozdrawiam.
Jeszcze raz przepraszam za być może przesadną złośliwość jeśli kogoś uraziłem.
Pozdrawiam.
"Stąpaj ostrożnie,
Stąpasz po marzeniach..."
Stąpasz po marzeniach..."
3
A tam złośliwość, dobrze piszesz i tyle. Ostatnio z obawą przyglądam się temu jak marazm pochłania coraz większe rzesze e-poetów. Może to wynik świńskiej grypy, nie wiem.
Wiersz patosowy i banalny. Czemu 'Ty' z wielkiej litery? Tego raczej nie stosuje się w poezji, wiersze są kierowane do grona ludzi, nie do konkretnej osoby, a jeśli do konkretnej to wyślij mu to 'pocztą' a nie wstawiaj na forum. Jak dla mnie to wpis do pamiętnika a nie wiersz. Nie ma poezji, nie ma ... tutaj.
Z ukłonami -m.
Wiersz patosowy i banalny. Czemu 'Ty' z wielkiej litery? Tego raczej nie stosuje się w poezji, wiersze są kierowane do grona ludzi, nie do konkretnej osoby, a jeśli do konkretnej to wyślij mu to 'pocztą' a nie wstawiaj na forum. Jak dla mnie to wpis do pamiętnika a nie wiersz. Nie ma poezji, nie ma ... tutaj.
Z ukłonami -m.
4
no i panowie krytykę wnieśli, nie spodobało się - mieli takie prawo. A ja myślę, że nie tak do końca banalne, że ba! pełne rozczarowania i krytyki, ostatnia zwrotka zbędna, z niej tylko ostatni wers zostawilabym.
Czy jednak naiwni ci z aureolami? a jeśli podając za np. Pascalem "wygrali niebo"?
Czy jednak naiwni ci z aureolami? a jeśli podając za np. Pascalem "wygrali niebo"?
alouette
7
Wcale nie jest wymagane uzasadnienie i nie wiem, dlaczego zwracasz mi uwagę.
W dziale Regulamin dla Poetyfikatorium jest punkt:
6. Wiersze poddawane są subiektywnej ocenie czytelniczej Poetyfikatorów z uwzględnieniem treści, przekazu, interpunkcji, rytmiki, zgodności rymów i konstrukcji.
I ja w swojej ocenie subiektywnej (w sercu i w rozumie) uwzględniłam różne aspekty utworu i wyraziłam swoją opinię o nim. Uważam, że wyraziłam się jasno: podobało mi się bardzo. W domyśle: całość, bez uwag i i bez wygibasów pseudointelektualnych, bo się na poezji nie znam.
A Ty, Atreus, zamiast zwracać komuś uwagę zerknij na swój post i sprawdź, co sam napisałeś odnośnie wiersza, w temacie którego się wypowiadasz. Podpowiem: nic nie napisałeś i w ogóle się nie odniosłeś. I kto tu spamuje?
No i na koniec: wyjaśnij no, kolego, co rozumiesz pod tym:
Musimy dawać sobie nie tylko krytykę, ale też pozytywne impulsy, wsparcie, mowić, co nam się podoba - bo to też jest wartość.
I, Atreus, tak bardzo się nie stresuj wymaganiami [Weber, nie podżegam do łamania regulaminu, au, au, nie bij!] wobec innych, tylko myśl życzliwie o sobie i innych
No, jak to mówią bracia bolszewicy: Aurora pozdrawia salutem armatnim Pałac Zimowy!

W dziale Regulamin dla Poetyfikatorium jest punkt:
6. Wiersze poddawane są subiektywnej ocenie czytelniczej Poetyfikatorów z uwzględnieniem treści, przekazu, interpunkcji, rytmiki, zgodności rymów i konstrukcji.
I ja w swojej ocenie subiektywnej (w sercu i w rozumie) uwzględniłam różne aspekty utworu i wyraziłam swoją opinię o nim. Uważam, że wyraziłam się jasno: podobało mi się bardzo. W domyśle: całość, bez uwag i i bez wygibasów pseudointelektualnych, bo się na poezji nie znam.
A Ty, Atreus, zamiast zwracać komuś uwagę zerknij na swój post i sprawdź, co sam napisałeś odnośnie wiersza, w temacie którego się wypowiadasz. Podpowiem: nic nie napisałeś i w ogóle się nie odniosłeś. I kto tu spamuje?
No i na koniec: wyjaśnij no, kolego, co rozumiesz pod tym:
. Nie dział, tylko jeden wątek i w dodatku, poniekąd mam usprawiedliwienie, bo pomogłam twórcy - Maladrillowi - w udoskonaleniu jego opus magnum, które spotkało się z krytyką a moim zdaniem drzemał tam potencjał, który udało nam się - wspólnie z Maladrillem - wydobyć. To jest twórcze podejście i pro autorskie - pomagać w tworzeniu a nie besztać i krytykować, czyż nie?z dziwnym upodobaniem zaspamowała dział poezji
Musimy dawać sobie nie tylko krytykę, ale też pozytywne impulsy, wsparcie, mowić, co nam się podoba - bo to też jest wartość.
I, Atreus, tak bardzo się nie stresuj wymaganiami [Weber, nie podżegam do łamania regulaminu, au, au, nie bij!] wobec innych, tylko myśl życzliwie o sobie i innych

No, jak to mówią bracia bolszewicy: Aurora pozdrawia salutem armatnim Pałac Zimowy!

w podskokach poprzez las, do Babci spieszy Kapturek
uśmiecha się cały czas, do Słonka i do chmurek
Czerwony Kapturek, wesoły Kapturek pozdrawia cały świat
uśmiecha się cały czas, do Słonka i do chmurek
Czerwony Kapturek, wesoły Kapturek pozdrawia cały świat