121

Latest post of the previous page:

"Nieznośna lekkość bytu" Kundery

si, fantastyczna książka.

niechże ktoś mi poleci coś z północy. uwielbiam kino skandynawskie, może jakieś podobieństwa w literaturze?
Obrazek

122
Przed paroma tygodniami skończyłam Anne Sward "Lato polarne". Lekko się czyta, a trochę inne w klimacie rzeczywiście. Byłam na spotkaniu z autorką, podobała mi się :-) Polecam.
'ad maiora natus sum'
'Infinita aestimatio est libertatis' HETEROKROMIA IRIDUM

'An Ye Harm None, Do What Ye Will' Wiccan Rede
-------------------------------------------------------
http://g.sheetmusicplus.com/Look-Inside ... 172366.jpg

123
Ja bym chciał gorąco polecić sagę, very, very low fantasy "Pieśń lodu i ognia" George'a Martina. Czyta się z naprawdę wielką przyjemnością.
-Hej, ty. Kimkolwiek jesteś, wiesz, co Freud pisał o snach o lataniu? Znaczą one, że naprawdę śnimy o seksie.

-Naprawdę? Powiedz mi zatem, co znaczą sny o seksie?

N. Gaiman "Dom lalki"

http://i12.tinypic.com/314tbh5.jpg - R`lyeh na Google Maps

124
cocaine pisze:niechże ktoś mi poleci coś z północy. uwielbiam kino skandynawskie, może jakieś podobieństwa w literaturze?

Może "Dzieci z Bullerbyn"? ;) Ta książka Astrid Lindgren nigdy nie przestała mnie fascynować :D

Wybaczcie wygłup XD
"To, co poczwarka nazywa końcem świata, reszta świata nazywa motylem." Lao-Cy, Księga Drogi i Cnoty

"Litterae non erubescunt." Cyceron

125
Roberto Saviano "Gomorra" - fakty, fakty i fakty, ale bardzo ciekawe oraz poruszające.

Neil Gaiman "Nigdziebądź" oraz "Amerykańscy Bogowie" - szczerze polecam, smerfastyczne książki :D
"Wiara przychodzi z serca i duszy.Jeśli ktoś potrzebuje dowodu na istnienie Boga ,wtedy sama idea duchowości rozpływa się w sensualizmie i redukujemy to, co święte do tego ,co logiczne."

-Drizzt Do'Urden

-------------------------------------------------------

http://img382.imageshack.us/img382/6497 ... oligon.jpg

Załap się! Jeszcze dziś!

126
Cocaine, czytałaś dramaty śp. Henryka Ibsena?

Może formalnie są już dziś archaiczne, ale nadal (przynajmniej mnie) zachowują taki chłodno-mrokliwy klimat, który zawsze im się jednoznacznie kojarzy ze Skandynawią sprzed wielu, wielu lat.
- Nie skazują małych dziewczynek na krzesło elektryczne, prawda?
- Jak to nie? Mają tam takie małe niebieskie krzesełka dla małych chłopców... i takie małe różowe dla dziewczynek.

127
Będąc w szpitalu kiedyś, dorwałem takie dwie książki - zbiór opowiadań zatytułowany "Przechodzimur", bardzo fajne opowiadania z pogranicza s/f, autor miał na nazwisko Guimares lub Guimaraes, jakoś tak.

Druga książka nosiła tytuł "Zielony orzech" a autor był węgrem, za chiny nie przypomnę sobie nazwiska, ale bardzo fajna powieść o młodej dziewczynie zakochanej w starszym facecie.
Tych wszystkich którzy upajają się zgiełkiem mass mediów, kretyńskim uśmiechem reklamy, zaniedbaniem przyrody, brakiem dyskrecji wyniesionym do rzędu cnót, należy nazwac kolaborantami nowoczesności.

128
Ogólnie nie przepadam za SF, ale czasami mojej Rodziciele zdarzyło się wypożyczyć coś z owego gatunku. Kilka lat temu, w ten sposób wpadła mi w ręce książka Kira (bądź Kiry) Bułyczowa, zawierająca dwie powieści "Przełęcz" i "Osada", i muszę stwierdzić że jeśli nie były genialne, to przynajmniej wybitne. Nawet nie trawiący gatunku, powinni po nie sięgnąć, by poznać pełną dramatów, historię grupki ludzi, żyjącej w dziwnym i niebezpiecznym świecie. Acha, i nie psujcie sobie zabawy czytając opisy (poprawnie to się chyba adnotacje nazywa) na forach, czy gdzie tam jeszcze.
-Hej, ty. Kimkolwiek jesteś, wiesz, co Freud pisał o snach o lataniu? Znaczą one, że naprawdę śnimy o seksie.

N. Gaiman "Dom lalki"

129
A mnie wzięło na Nienackiego. Doskonała psychologiczna opowieść, "Sumienie". Nie jestem w stanie wyobrazić sobie, by poruszone tematy nie dotknęły każdego. Dosłownie, każdego. Mnie kilka razy coś ubodło, coś zachwyciło, czyta się cudownie. Opisy poniewierają, zielenieję z zazdrości :P
"Niechaj się pozór przeistoczy w powód.
Jedyny imperator: władca porcji lodów."

.....................................Wallace Stevens

130
Jak Nienacki to oczywiście "Raz w roku w Skiroławkach". Czytałem mając osiemnaście lat i pamiętam tyle o ile. Rzecz w każdym razie ciekawa i choć wszędzie wpajają że to obyczaj, dla mnie jak najbardziej psychologiczna z dużą dozą kryminału, humoru, baśni, erotyki... Te złowieszcze kłobuki i jakże ekscytująca "noc mieszania krwi". Polecam.

N. Gaiman "Dom lalki"

131
Ja polecę "Poczet cesarzy rzymskich" Aleksandra Krawczuka. Istna kopalnia historii i anegdot rodem z Rzymu. Dzieje cesarstwa w pigułce. Bardzo dobrze się to czyta i dostarcza dużo pomysłów na własne opowiadania. Jest dobrym wstępem dla tych, którzy chcą trochę poszperać w historii Rzymu.

Pozostając w temacie antyku jeszcze wspomnę o "Julianie" Gore Vidala. Dość solidnie na faktach oparta powieść o Julianie Apostacie. Jak można przypuszczać solidnie antychrześcijańska, ups, pardon -antygalilejska ;) Kto lubi nurzać się w aksamicie tego co powszechnie za złe uznawane -polecam.
The Dude abides.

132
Czy ktoś mógłby polecić jakieś ciekawe horrory/thrillery lub inne gatunkowo powieści grozy, których akcja (najlepiej przepojona elementami fantastyki - choć bez przesady) w dużej części rozgrywa się w lesie/lochach/starych zamczyskach/nawiedzonych domach itp.? Byłbym bardzo wdzięczny :)

133
O ludzie, ale wymagania...

Stephen King: "Pokochała Toma Gordona" i "Dreamcatcher".
Panie, zachowaj mnie od zgubnego nawyku mniemania, że muszę coś powiedzieć na każdy temat i przy każdej okazji. Odbierz mi chęć prostowania każdemu jego ścieżek. Szkoda mi nie spożytkować wielkich zasobów mądrości, jakie posiadam, ale użycz mi, Panie, chwalebnego uczucia, że czasem mogę się mylić.

134
Czy ktoś mógłby polecić jakieś ciekawe horrory/thrillery lub inne gatunkowo powieści grozy, których akcja (najlepiej przepojona elementami fantastyki - choć bez przesady) w dużej części rozgrywa się w lesie/lochach/starych zamczyskach/nawiedzonych domach itp.? Byłbym bardzo wdzięczny
"Łowca snów" Stephena Kinga

[ Dodano: Nie 09 Sie, 2009 ]

Wybacz Wilku, nie zauważyłem, że mnie uprzedziłeś.

[ Dodano: Wto 25 Sie, 2009 ]

W prawdzie jeszcze nie skończyłem czytać, ale już mogę polecić wszystkim sesacjomaniakom "Słowo honoru" Nelsona DeMille. To opowieść o lojalności i poczuciu obowiązku, o konflikcie między przyzwoitością, humanitaryzmem i posłuszeństwem wobec przełożonych. To także opowieść o wojnie, jej okrucieństwie i bezsensowności oraz o spustoszeniach, jakie czyni w ludzkiej psychice(...)

135
Pozwólcie, że polecę wam tę oto książkę:

http://www.empik.com/patrole-orla-ksiaz ... 29890107,p

Dlaczego? No cóż, przede wszystkim dlatego, że sam ją przetłumaczyłem. :P Chociaż przekręcono moje nazwisko, ale nic to. Poza tym śmiem twierdzić, że jeśli ktoś szuka morskiej książki wspomnieniowej z okresu II wojny światowej, naprawdę powinien sięgnąć najpierw po tę. Gdyby nie to, że ją tłumaczyłem, zaraz poszedłbym ją kupić, bo jest po prostu świetna. To znaczy oryginał jest świetny, bo polska wersja... Cóż, może też, a może ją zepsułem, nie mnie to oceniać. ;)
Panie, zachowaj mnie od zgubnego nawyku mniemania, że muszę coś powiedzieć na każdy temat i przy każdej okazji. Odbierz mi chęć prostowania każdemu jego ścieżek. Szkoda mi nie spożytkować wielkich zasobów mądrości, jakie posiadam, ale użycz mi, Panie, chwalebnego uczucia, że czasem mogę się mylić.

Wróć do „Czytelnia”